Egészen Luxemburgig viszi az 5G ügyét a Huawei

2021. október 7. 14:35
A svédek nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva kizárták a kínai gyártót a hazai 5G piacról, a Huawei viszont nem tágít az ügyben.

A Huawei egészen az Európai Unió Bíróságáig vinné azt a svéd bírósági döntést, amely értelmében a kínai gyártókat az 5G technológia svédországi fejlesztéséből kizárták. Az ügy tavaly októberberre vezethető vissza, amikor a svéd távközlési hatóság úgy döntött,

a helyi távközlési szolgáltatók nem használhatják a Huawei, illetve a ZTE gyártók berendezéseit saját 5G hálózatuk technikai háttereként.  

A svéd hatóságok továbbá azt is megkövetelték az üzemeltetőktől, hogy 2025 januárjáig vezessék ki a már felhasznált Huawei és ZTE termékeket a hálózatokból. Ezzel a skandináv állam a kontinens legszigorúbb szabályozását vezette be, hiszen nemcsak egyes alapvető eszközök felhasználását tiltotta be, hanem a gyártó teljes technikai palettáját. A svéd hálózat fejlesztése és működtetésének helyi forrásból kell történnie, ami azt jelenti, hogy svédországi személyzetet és infrastruktúrát kell alkalmazniuk. A tiltással kapcsolatban a svéd hatóságok kijelentették, hogy

az intézkedés összhangban van a svéd fegyveres erők és a svéd biztonsági szolgálat értékeléseivel, vagyis a kínai gyártók kitiltása hivatalosan nemzetbiztonsági okokra vezethető vissza. 

Ugyanakkor valójában gazdasági szempontok is indokolták a döntés, hiszen a svédországi Ericsson számít a legnagyobb távközlési berendezésekre szakosodott gyártónak. Azonban már a 4G hálózat fejlesztése során jelentős piaci részesedésre tett szert a Huawei, az új 5G hálózat kialakításában viszont már inkább a hazai gyártónak szerettek volna kedvezni. A Huawei is tisztában van ezzel a svédországi gazdasági helyzettel, ezért perre vitte az ügyet. A kínai cég szerint nem világos, hogy a svédek tudják-e egyáltalán bizonyítani azt a nemzetbiztonsági kockázatot, amit állításuk szerint a Huawei eszközei jelentenek. 

A svéd bíróság végül helyben hagyta a hatóság döntését, a kínai gyártó viszont fellebbezett.

A Huawei az ügyben kész az Európai Bírósághoz fordulni, ami precedens értékű döntést hozhat.

Nemcsak Svédországban nem bíznak a gyártóban, más tagállamok biztonsági szolgálatai is megálljt parancsoltak a Huaweinek. Így az európai bírói fórumon dőlhet el, hogy a távol-keleti vállalat az európai technológiai fejlesztésekben milyen szerepet fog játszani a jövőben. 

Az ugyanakkor már most is világos, hogy

az Európai Unióban felerősödtek a kínai technológiai vállalatok túlzott térnyerésére figyelmeztető hangok.

Tavaly az Európai Bizottság is óva intett a kínai berendezéseket használatától, ezek ugyanis növelik a hackertámadás esélyét, adatvédelmi jogsértésekhez vezetnek, valamint hozzájárulnak a további Kína irányú gazdasági kiszolgáltatottsághoz. Amennyiben a svédországi ügy eljut Luxemburgba, az Európai Bíróságnál pattog majd a labda, de várhatóan a nemzetbiztonsági szempontok mérlegelése miatt elhúzódik majd a végleges döntés. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Huaweinek szukolok.

A Huaweinek szurkolok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés