Visszamenőlegesen torpedózta meg a kijárási korlátozást a bajor bíróság

2021. október 8. 14:10
A bajorországi közigazgatási bíróság szerint Marcus Söder tavaly tavasszal bevezetett kijárási korlátozásai nem állták ki a szükségesség és arányosság próbáját.

A bajorországi közigazgatási bíróság hatályon érvényteleníti a Markus Söder miniszterelnök által még a tavalyi év elején elrendelt kijárási korlátozást. A bíróság álláspontja szerint a tavaly áprilisban, vagyis a járvány felfutásakor április első hetére vonatkozóan érvényben lévő rendelet „aránytalan”, éppen ezért hatástalan volt. 

Való igaz:

miközben a többi tartomány vezetése megelégedett az érintkezési korlátozások bevezetésével Söder tartományi miniszterelnök rendelete ideiglenes kijárási korlátozást vezetett be.

Eszerint a lakásokat csak „nyomós indokkal, tehát például munkába, vagy orvoshoz járás céljából lehetett elhagyni, a rendelet betartatásával pedig a rendőrséget bízták meg. 

A bíróság úgy véli, hogy a kijárási korlátozás, habár „elméleti szinten alkalmas” volt a járvány terjedésének megakadályozására, az intézkedés bevezetésére ilyen formában nem volt szükség, ezért pedig aránytalannak tekintendő. Ezzel a bíróság lényegében azt mondta ki, hogy amikor több, egyformán alkalmas eszköz áll a döntéshozó rendelkezésére, azt kell választani, amely a legkevésbé befolyásolja az alapvető jogok érvényesülését. A bíróság úgy ítélte továbbá, hogy a korlátozóbb szabályozás nem automatikusan a „legmegfelelőbb”.

A bajorországi egészségügyi minisztérium részéről nyilatkozó szóvivő elmondása szerint a kormányzat vizsgálja a határozatban foglaltakat, és

akár fellebbezhet is.

Indokolásképpen kitért arra is, hogy az egyébként helyesnek tartott kijárási korlátozások létjogosultságát bírósági határozatok sora támasztotta alá. A szóvivő elmondta, hogy az egészségügyi veszélyhelyzetben a kormány gyors és következetes járványkezelésről tett tanúbizonyságot.

A szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője szerint Marcus Söder tavaly tavasszal „túllőtt a célon”, Christoph Maier pedig az AfD tartományi frakciójának képviseletében rögzítette, hogy pártja a bíróság döntését a jogállamiság győzelmeként tartja számon a miniszterelnök elszabadult járványpolitikája felett.

A közösségi média felhasználói a határozatra reflektálva létre is hozták a #SoederRuecktritt (#SöderLemondás) hashtaget, amely alatt már most több mint 3 ezer tweet forog a platformon. 

Kép: Daniel Vogl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés