Tovább erősíti a védelmet Görögország a görög-török határon

2021. október 12. 14:27
Az afganisztáni konfliktustól tartva a görög kormány tovább növelte a határőrök létszámát azon a határszakaszon, amelyen egyébként is masszív falat épít.

Az Afganisztánból kiinduló migráció növekvő léptékétől tartva 250 fővel növeli a határőrség létszámát Görögország a Törökországgal közös szárazföldi határszakaszain, az Évrosz folyó térségében.

A térségben tavaly több ezer menedékkérő próbált átkelni a határon.

Ezen felül további 800 fő teljesít majd szolgálatot a határhoz közeli térségben és a reptereken – írja az Euronews Görögország belügyminiszterére hivatkozva.

A görög kormány az elmúlt hónapok során folyamatosan emelte a létszámot a határon; legutóbb ezer főről ezerötszáz főre emelte a határőrök létszámát. Athén szerint a legutóbbi erősítés hátterében a talibán hatalomátvétel áll.

Mint írja az Euronews, Görögország az elmúlt időszakban azon dolgozott, hogy felülvizsgálja eddig migrációs politikáját. Ennek eredményeképpen masszív fal felhúzásáról döntött a török határon,  mindemellett immár a legmodernebb megfigyelési technológia segíti a határőröket az illegális migránsok elrettentésében. Mint ismeretes, Recep Tayyip Erdogan török elnök 2020-ban előrevetítette, hogy adott esetben szabad utat ad a migránsoknak az Európai Unió irányába.

A lap szerint Notis Mitarachi migrációügyi miniszter hét eleji parlamenti felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ami a migrációt illeti, egyre tagállam találja magát a frontvonalban. Mitarachi bizonyára Litvániára és Lengyelországra is gondolhat, amelyek az utóbbi hónapokban az illegális migráció megnövekedett volumenétől szenvednek Fehéroroszországgal közös határaikon. Megjegyzendő, hogy

Brüsszel azzal vádolja a fehérorosz kormányt, hogy politikai haszonszerzéstől vezérelve bátorítja a migránsokat arra, hogy az Európai Unió felé vegyék az irányt.

A fokozott migrációs nyomással szembesülő tagállamok – fűzte hozzá a migrációügyi miniszter – azon vannak, hogy meggyőzzék az Európai Bizottságot arról, hogy még szigorúbb migrációs politikára van szükség. Emlékeztet arra, hogy Görögország, Litvánia és Lengyelország is azon 12 uniós tagállam között van, amelyek levelet intéztek az Európai Bizottsághoz az illegális migrációt érintő, még inkább kiterjedt szakpolitikai intézkedéseket követelve.

„Európával egyetlen háborúban álló ország sem határos” – rögzítette Notis Mitarachi, majd hozzátette, hogy ebből következően a legtöbb, az EU külső határainál megjelenő ember nincs veszélyben a legutolsó tranzitországban. Éppen ezért a migrációs politika és a határvédelem átgondolására van szükség.

Kép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés