Kész az északír jegyzőkönyv módosítására az Európai Bizottság

2021. október 13. 15:14
Kérdés azonban, hogy a brüsszeli javaslatokat elfogadja-e London és Dublin.

David Frost, az Egyesült Királyság "brexitminisztere" tegnap Lisszabonban tartott beszédében ismertette az északír jegyzőkönyv lehetséges jövőjét. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti tárgyalások már július óta akadoznak, amelynek oka, hogy

vita alakult ki az úgy nevezett északír jegyzőkönyv pontos alkalmazása kapcsán. 

A jegyzőkönyv torz helyzetet eredményez az Észak-Írország, és a szigetország többi része között áramló áruk kereskedelmében. Az Európai Unió közös piaci és vámszabályai alkalmazandók ugyanis minden olyan árura, amely az EU-ból kilépett országból északír területre lép be. A westminsteri vezetés ugyanakkor most újra szeretné tárgyalni az EU-val kötött megállapodást.

Frost attól tart, hogy az Unió Észak-Írországot felhasználva próbál szoros kapcsolatot fenntartani a szigetországgal, ami szembe megy a 2016-os Brexit-népszavazáson kinyilvánított népakarattal. 

Továbbá az észak-ír kormányban is egyre inkább felerősödnek a változást akaró hangok, miután a brit egységért kiálló Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője bejelentette, kész a dublini kormányválság előidézésére, ha nem tárgyalják újra a jegyzőkönyvet. Jeffrey Donaldson úgy véli, hogy

a Brexit-megállapodás legnagyobb gazdasági vesztese Észak-Írország volt, ezért a DUP jelen formájában nem hajlandó tovább támogatni a jegyzőkönyvet.

A DUP kihátrálásával Észak-Írország stabilitását nem lehetne tovább garantálni, a regionális kormányzat alapját ugyanis egy egyedi hatalommegosztási rendszer adja, amely azt hívatott biztosítani, hogy a végrehajtói hatalom munkájában a legnagyobb pártok kötelezően részt vegyenek. 

Az úgynevezett nagypénteki egyezmény (Good Friday Agreement) a modern Észak-Írország alapköve, hiszen új alapokra helyezte a brit szigetek közötti kapcsolatrendszert. Ennek egyik legfontosabb eszköze, hogy Észak-Írországban az egyesült Írország eszméjét támogató erőknek, illetve a brit unió mellett kiálló pártoknak is kötelezően részt kell venniük a régió irányításában. Az elmúlt több mint 20 évben ez a hatalommegosztási rendszer a béke záloga volt, a Brexit, ezen belül is az északír jegyzőkönyv viszont ismét élesen egymásnak ugrasztotta az északír pártokat. 

A sajtóértesülések eddig egybehangzóan arról szóltak, hogy az Európai Unió egyáltalán nem akarja újratárgyalni a jegyzőkönyvet. Azonban mostanra úgy tűnik, hogy

az Európai Bizottság kész konkrét lépéseket tenni az ügyben.

Az Észak-Írországba érkező árucikkek estében könnyítenének a vámellenőrzésen, így például a hús-, tej- és egyéb élelmiszertermékek áramlása a brit szigeten belül egyszerűbbé válna. Ezzel az élelmiszerláncok az Angliából, Skóciából és Walesből érkező termékekkel is feltölthetik a polcokat, amennyiben azok nem hagyják el Észak-Írország területét az EU tagállamai felé.

Az Európai Bizottság EU-brit kapcsolatokért felelős alelnöke szerint ez a megállapodás lehetővé teszi az észak-ír vállalkozások számára, hogy a brit és az uniós piac előnyeit is élvezhessék. Maros Sefcovic ma este fél hétkorra tervezett beszámolójában ismerteti majd a konkrét terveket a tagállamokkal és az Európai Parlament tagjaival. Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy az egész jegyzőkönyv újratárgyalása megvalósulna, vagyis

a londoni és a dublini vezetés válaszúthoz érkeznek.

Vagy elfogadják az uniós javaslatokat, vagy a London-Dublin tengely a kilépési megállapodás 16. cikkében foglalt lehetőségével élve egyoldalú intézkedéseket hozhat. Ezzel viszont az Egyesült Királyság és az Európai Unió újból teljes erőből egymásnak feszülne, ami újabb csavart jelentene a Brexit véget nem érő történetében.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: PAUL FAITH / AFP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés