Kormánybuktatás

2021. október 13. 16:02

Hegedüs Csilla
Ludovika
Négy év kormányzás helyett itt az újabb politikai cirkusz Romániában.

„Bár tavaly decemberben a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció hosszú távra rendezkedett be. Arra készültek, hogy négy éven keresztül kormányozni fognak, jó dolgokat fognak végrehajtani, olyan beruházásokat fognak elindítani és befejezni, amelyek az embernek az életét könnyebbé, kiszámíthatóbbá teszik, visszaadják a reményt. Kilenc hónapnyi kormányzás után, október 5-én megbukott a Florin Cîțu által vezetett kormány. A tárgyalásokat újra kell kezdeni. 

A bizalmatlansági indítványt először az USR–PLUS nyújtotta be, a kormány ellen, amelynek ő is tagja volt. Ennek felolvasására azonban nem került sor, mert a kormány az alkotmánybíróságon támadta meg az indítványt. Időközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) is benyújtotta a saját bizalmatlansági indítványát. Végül ezt olvasták fel és ezt szavazta meg a PSD és USR PLUS mellett a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is. A kormánypártok képviselői és szenátorai nem szavaztak, de az indítvány így is 281 szavazatot kapott. 

(…)

A lehetséges opciók egy kisebbségi kormány, azonban ezt nem mindenki támogatja, a Szociáldemokrata Párt továbbra is előrehozott választások kiírását szorgalmazza, addig is szerintük egy politikai többség által kijelölt szakértői kormánynak kellene irányítania az országot. Az RMDSZ szerint az előrehozott választás lehetséges megoldás, azonban csupán egy–két év múlva, és amíg nem jutunk el odáig, addig az országot kormányozni kell, az emberek azoktól várnak megoldásokat, akik átveszik a kormányzást. 

Sok türelemre van szükség, sok tudásra, párbeszédre és nem kevés rugalmasságra, illetve fantáziára. Ebben a pillanatban minden lehetőség az államelnök asztalán van, beleértve azt is, hogy annak a koalíciónak adjon először mandátumot – amennyiben ők ezt fogják kérni, és felmutatják a többséget a tárgyalásokon –, amely megbuktatta a kormányt. De arra is van lehetőség, hogy második nekifutásra ismét Florin Cîțut bízza meg. A kérdés csupán az, hogy ki lesz képes olyan kormányprogrammal, egy olyan kormánylistával a parlament elé állni, amely megkapja a többséget.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés