Macron patrióta iparosítási stratgéiája rámutat, hogy miért is ítéltetett bukásra az EU

2021. október 14. 17:03

Egészen addig, amíg egy VW, vagy egy Siemens nem gondolja magát inkább európainak mint németnek, a valódi unió továbbra is beteljesíthetetlen cél marad.

2021. október 14. 17:03
Jonathan Saxty

A francia elnök utolsó pillanatos indítványa arra vonatkozóan, hogy ismét naggyá tegye Franciaországot (…) alapvető igazságra hívta fel a figyelmet: lehet szó Európáról, Unióról azonban kevésbé.

A francia elnök tegnap jelentette be, hogy 30 milliárd eurót szánna ’Franciaország az első’ szellemiségű [szerzői reflexió Donald Trump ’America First’ elnevezésű patrióta politikájára; a szerk.] ipari stratégiájára. (…) A „Franciaország 2030” elnevezésű tervben rengeteg pénz jut nukleáris energiára, elektromos autókra, robotikára, stb. Minden azt a célt szolgálja, hogy Franciaország kevésbé függjön az importtól. 

(…)

Adódhat a kérdés: miért akarná egy Macronhoz hasonló européer politikus európai ambícióihoz képest a patriotizmust előtérbe helyezni, pláne, hogy a Merkel utáni Németország egyfajta vákuumot kínált fel betöltésre Franciaország számára. Macron már régóta hangoztatja, hogy erősebb geopolitikai jelenlétet szán az Európai Uniónak, francia vezetés mellett. Itt volna lehetősége, hogy ne csak Franciaországot, Európát is vezesse.

Az elnök kiállhatott volna Európa déli vagy keleti részének felemelése mellett. Beszélhetett volna gazdasági növekedésről nem pusztán francia, hanem európai dimenziókban is. Ehelyett úgy döntött, hogy mégsem így tesz.

(…)

Ha valaki egymástól eltérő múlttal, nyelvvel és kultúrával rendelkező országokat tömörít egybe, amelyek között a közös nevezőt a szomszédság jelenti, annak számolnia kell azzal, hogy ez fog történni. Ugyanez az oka annak, hogy miért nem jött létre még a fiskális unió. Az észak nem bízik abban, hogy a dél jól sáfárkodik a pénzzel, a nyugat pedig nem bízik abban, hogy a kelet a szabályok szerint játszik (a kelet pedig cserébe nem bízik a nyugatban, hogy az nem fog idegen értékeket rájuk kényszeríteni).

(…)

Macron bejelentésében nem pusztán Franciaországot nevezhette volna meg prioritásként, hanem Európát is. (…) Egészen addig, amíg egy VW, vagy egy Siemens nem gondolja magát inkább európainak mint németnek (…), a valódi unió továbbra is beteljesíthetetlen cél marad.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2021. november 10. 18:07
Igazából eddig is ezt csinálták a magállamok. Most csak kimondták. A perifériát használták ki, hogy ők nagyok maradhassanak. És ezt akarja Dobrev bebetonozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik