A nagy tech cégek cenzúrázzák a klímaválságról szóló vitát

2021. október 15. 14:34

Daniel Turner
The Spectator
Aki a nyelvet az ellenőrzése alatt képes tartani, az a valóságot is az ellenőrzése alatt képes tartani.

„Aki a nyelvet az ellenőrzése alatt képes tartani, az a valóságot is az ellenőrzése alatt képes tartani – írja Ludwig Wittgenstein (1922), s az idézetet a mai baloldal briliánsan, egyúttal ördögien értelmezi. Amerika a történelemben korábban nem korlátozta (…) az önkifejezés szabadságát, az ebből az fakadó véleménycsaták pedig a nemzeti diskurzus színvonalát növelték. A nyelvrendészet azonban intellektuálisan is gyengévé tesz bennünket azáltal, hogy korlátozza azt a világot, amelyben élünk.

A klímaválság nyelve és a zöld mozgalom is olyan területeknek számítanak, amelyeket a baloldal a fennhatósága alá kíván vonni, pláne, hogy amennyiben sikerrel járnak, több ezer milliárd dollár elköltése felett rendelkezhetnek.

(…)

 A Google és a YouTube legújabb bejelentése arról szól, hogy a platformok mostantól megtiltják a »klímatagadóknak« azt, hogy platformjaikat bevételszerzésre használják. Ki is az a klímatagadó? - kérdezhetné Wittgenstein.

(…) A Google azt is állítja, hogy azok az állítások is betiltásra kerülnek, amelyek elutasítják azt, hogy a hosszú távú trendek azt mutatják, hogy az éghajlat világszerte melegszik. Ki állít ilyet? Az adatok azt mutatják, hogy a Földön a hőmérséklet valóban növekszik, Wittgensteint azonban inkább a »hosszú távú« kifejezés érdekelné. Száz év egyáltalán nem túl hosszú idő, pláne nem Amerika számára, amely a világ legfiatalabb nemzetei között van. Ha az elmúlt 500 millió évet vesszük alapul, a mostani trend még mindig az igen hűvös tartományba tartozik.

(…)

Azok, akik félnek a nyelvtől, nem a jobb világot keresik. Wittgenstein is értette ezt. Reméljük, hogy Amerika is így tesz, mielőtt a baloldal és a nagy tech cégek gondolatrendőrsége eldönti helyettünk, hogy milyen világban szeretnénk élni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés