A nagy tech cégek cenzúrázzák a klímaválságról szóló vitát

2021. október 15. 14:34

Aki a nyelvet az ellenőrzése alatt képes tartani, az a valóságot is az ellenőrzése alatt képes tartani.

2021. október 15. 14:34
Daniel Turner

„Aki a nyelvet az ellenőrzése alatt képes tartani, az a valóságot is az ellenőrzése alatt képes tartani – írja Ludwig Wittgenstein (1922), s az idézetet a mai baloldal briliánsan, egyúttal ördögien értelmezi. Amerika a történelemben korábban nem korlátozta (…) az önkifejezés szabadságát, az ebből az fakadó véleménycsaták pedig a nemzeti diskurzus színvonalát növelték. A nyelvrendészet azonban intellektuálisan is gyengévé tesz bennünket azáltal, hogy korlátozza azt a világot, amelyben élünk.

A klímaválság nyelve és a zöld mozgalom is olyan területeknek számítanak, amelyeket a baloldal a fennhatósága alá kíván vonni, pláne, hogy amennyiben sikerrel járnak, több ezer milliárd dollár elköltése felett rendelkezhetnek.

(…)

 A Google és a YouTube legújabb bejelentése arról szól, hogy a platformok mostantól megtiltják a »klímatagadóknak« azt, hogy platformjaikat bevételszerzésre használják. Ki is az a klímatagadó? - kérdezhetné Wittgenstein.

(…) A Google azt is állítja, hogy azok az állítások is betiltásra kerülnek, amelyek elutasítják azt, hogy a hosszú távú trendek azt mutatják, hogy az éghajlat világszerte melegszik. Ki állít ilyet? Az adatok azt mutatják, hogy a Földön a hőmérséklet valóban növekszik, Wittgensteint azonban inkább a »hosszú távú« kifejezés érdekelné. Száz év egyáltalán nem túl hosszú idő, pláne nem Amerika számára, amely a világ legfiatalabb nemzetei között van. Ha az elmúlt 500 millió évet vesszük alapul, a mostani trend még mindig az igen hűvös tartományba tartozik.

(…)

Azok, akik félnek a nyelvtől, nem a jobb világot keresik. Wittgenstein is értette ezt. Reméljük, hogy Amerika is így tesz, mielőtt a baloldal és a nagy tech cégek gondolatrendőrsége eldönti helyettünk, hogy milyen világban szeretnénk élni.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2021. október 26. 17:39
Hát...tudjuk, már eddig is tudtuk, hogy ez a tendencia... A libsi- bolsi cenzúra azon igyekszik, hogy a jövőben, sőt már a jelenben is csakis píszí dolgokról, píszí módon lehet csak "társalogni..." Már vagy 30 éve megmondta Lukács János, amerikai történész, hogy nem volt túlságosan optimista a jövőről beszélve . A már akkor is jelen lévő tendenciákat "új barbarizmus" néven emlegette. Gondolom, ma már elég jól látni a jeleket, történéseket, amik arra mutatnak!
Robur
2021. október 26. 17:39
Menjetek máshová.
nemecsekerno_007
2021. október 26. 17:39
Sürgősen szabályozni kell őket.
Cserna János
2021. október 26. 17:39
Ez aztán a szólásszabadság-pártiság. Azért fel lehet velük venni a harcot, meg fel is kell. A cenzúra csúnya dolog még akkor is, ha jól hangzó érvek alapján vezetik is be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik