Hatályban maradhat az abortusztilalom Texasban

2021. október 15. 13:00
A felülvizsgálati eljárás teljes idejére hatályban maradhat a szigoráról híres texasi abortusztilalom. A folytatás az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt várható.

Az Egyesült Államok szövetségi fellebbviteli bírósága szerint nem kell felfüggeszteni a konzervatívok által bevezetett abortusztilalom alkalmazását Texas államban – írja a The Wall Street Journal. Az ügy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé kerülhet. Megjegyzendő, hogy az USA legfőbb bírói fóruma idén már találkozott az üggyel, ekkor azonban a konzervatív többségű testület elutasította az abortuszpártiak indítványát arra vonatkozóan, hogy blokkolják a törvény érvényesülését. Az abortusztilalom gyakorlatilag a magzat első szívdobbanásától, vagyis a terhesség hatodik hetétől érvényes, megtiltva az orvosok számára a beavatkozás elvégzését ha a magzat szívdobogásáról tudomást szereztek.

A jelenleg is folyamatban lévő bírósági felülvizsgálat teljes idejére hatályban maradhat az abortusz kereteit igencsak szűkítő szabályozás

Texasban – döntött 2:1 arányban az Amerikai Egyesült Államok körzeti szövetségi szintű fellebbviteli bírósága. A határozat mellett voksoló bírók a Republikánus párthoz húznak, míg az azt ellenző bíró a Demokratákkal szimpatizál.

A döntés egy austini szövetségi bíró ítéletének végrehajtását halasztja el, amelyben a bíró a törvény alkalmazásának felfüggesztését rendelte el. Robert Pitman bíró október elején ismertette a közvéleménnyel ítéletét, amelynek indokolásában hangot adott azon meggyőződésének, hogy a törvény „példa nélküli módon akadályozza” a nőket abban, hogy az alkotmány által védett módokon rendelkezhessenek saját életük felett.

Az október eleji döntés ellen texasi tisztségviselők fellebbeztek, a konzervatív többségű ötödik kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság pedig október 14-ei ítéletében leszavazta Pitman álláspontját. Ez nem jelenti azt, hogy az abortusztilalomnak az amerikai bíróságok zöld utat adtak volna, pusztán annyit tesz lehetővé, hogy a jogszabályt a felülvizsgálat következő hónapjaiban is alkalmazni lehessen. 

Az igazságügyi miniszter még a múlt hónapban perelte be Texas államot. A tárca álláspontja szerint jogellenes helyzetet teremt, hogy az abortuszpártiak nem tudják bírói úton megkerülni a texasi törvényt, amely egyébként is ellentétes az uralkodó precedensekkel.

Mint írtuk, a progresszív hangok élesen kritizálták a törvényt, szerintük az

szembe megy a Legfelsőbb Bíróság Roe v. Wade ügyben hozott 1973-as döntésével,

amely a magánélethez való jogra hivatkozva az abortusz tiltását a magzat életképességi határáig alkotmányellenesnek nyilvánította. A mostani texasi életvédelmi törvény a polgárokra bízza a tilalom érvényesítését, ami azt jelenti, hogy azok, akik jelentik a törvénytelen abortuszt és a bíróság is kimondja a törvénysértést, 10 ezer dollár jutalomban részesülnek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Texas mellett Mississippi a másik olyan állam, amely kitart a republikánus többség által szorgalmazott tilalom mellett, és az életvédelem kérdését egészen a legfelsőbb bíróságig vitte. Ebben az esetben a fórum december 1-jére tűzte ki az állásfoglalások ismertetését.

Kép: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés