Kudarcos baloldali ötlet a bíróságok feltöltése

2021. október 20. 12:46

The Wall Street Journal
The Wall Street Journal
A demokraták keményen dolgoznak azon, hogy Biden segítségével átalakítsák az igazságszolgáltatást.

„Joe Biden a 2020-as kampány során nem volt hajlandó elutasítani a „bíróságok feltöltését” (court packing), mindez pedig már akkor azt jelezte, hogy a demokrata jelölt nem vezetni, hanem követni fogja saját pártját. Elnöki kinevezését követően még volt esélye tenni az alkotmányos alapokat felrúgó elképzelés ellen. Ehelyett viszont külön bizottságot hozott létre, hogy megvizsgálják, miként lehet a Legfelsőbb Bíróságot liberális irányzatot követő bírákkal feltölteni. 

(….)

A 36 tagú, többnyire baloldali akadémikusokból álló csoport jelentéstervezetet adott ki a múlt pénteki ülése előtt. Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh és Amy Coney Barrett legfelsőbb bírók miatti baloldali aggodalmak tovább erősödtek. A dokumentumba foglalt „strukturális reform sürgetése” nem adja igazán vissza azt, ami valójában a független szövetségi igazságszolgáltatás aláásását jelentené. 

A jelentés ugyanakkor szót emel a bíróság feltöltésével szemben, mindezt erős állítások közepette teszi. „A bíróságok nem lehetnek a végrehajtói hatalom ellensúlyai, ha összetételüket azok a kormányzati szereplők állapítják meg, akik hatalmát ellenőrizniük, vizsgálniuk kellene” – áll a tervezetben.  

(…)

A bizottság a Demokrata Párt által hangozott republikánus többséggel kapcsolatban megjegyzete, „közel sem világos, hogy a Legfelsőbb Bíróság bírái közötti ideológiai egyensúly önmagában kívánatos cél-e”.

Ezek a józan ész talaján aló észrevételek komoly felháborodást váltottak ki a reformot sürgető baloldalon. Sheldon Whitehouse szenátor, aki a demokraták között a leghangosabban kampányol a független igazságszolgáltatás ellen, csalódásnak nevezte a jelentést. A Demand Justice progresszív adománygyűjtő szervezet lejáratókampány kíséretében támadta Stephen Breyert a Twitteren, hogy a bíra korai nyugdíjazását előmozdítsák. 

A kampány a végleges tervezet befolyásolására irányul. A progresszív biztos, Nancy Gertner nyugalmazott kerületi bíró a pénteki ülésen kijelentette, szerinte „a jelenlegi tervezet nem tükrözi megfelelően” a bizottságon belüli „véleménykülönbségeket”.

(…)

A demokraták keményen dolgoznak azon, hogy Biden segítségével átalakítsák az igazságszolgáltatást, és ez a munka folytatódik fog, ha továbbra is sikert akartnak a választásokon. (…) A Legfelsőbb Bíróság elleni progresszív kampány is folytatódni fog, de reméljük, hogy a Fehér Ház megbízásából az akadémiai körökben kibontakozó vita nem fogja megfélemlíteni a bírákat.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés