Diszkriminálják az európaiakat az amerikai beutazási szabályok

2021. október 21. 15:07

Brooke Sutherland
Bloomberg
Nehéz érveket felsorakoztatni az amerikai járványügyi kettős mérce mellett.

„Amerika nemzetközi beutazási szabályai az európaiakkal szemben igazságtalannak tűnik.

Az Egyesült Államok november 8-án újra megnyitja határait azon Európából érkező külföldi állampolgárok előtt, akik megkapták az oltást. Ezzel véget ér egy több mint 18 hónapos időszak, amikor önkényes tilalom volt érvényben. Az egyes karibi országokból vagy Argentínából érkező külföldiekre nem vonatkozott hasonló amerikai szigor, annak ellenére, hogy előbbi régióban magasabb esetszámokat regisztráltak, míg utóbbi államban lassan haladtak az oltásokkal. Az USA még nyáron is fenntartotta a korlátozásokat, miközben Európa már engedélyezte az amerikaiak belépését. Így végre a családok és a légitársaságok is fellélegezhettek, amikor az Egyesült Államok úgy döntött, a COVID-19 utazási szabályokat mostantól a tudományos szempontok fogják vezérelni.

(…)

A héten fény derült arra is, mit jelent az Egyesült Államok számára a vakcina és a védettség. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) közölte, hogy elfogadja a dózisok „bármilyen kombinációját”, melyeket az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal jóváhagyott, vagy az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi használatra ajánlott.

Ez azt jelenti, hogy a beutazók élhetnek a vakcinamix lehetőségével, ami hasznos lehet azon országokból érkezőknek, akik például Kanadából és az Egyesült Királyságból utaznak, itt ugyanis gyakori a vakcinák keverése. Az Egyesült Államok ezzel olyan koronavírus elleni vakcinákat is elismer, melyeket az amerikai hatóságok nem hagytak jóvá – beleértve a széles körben használt kétadagos AstraZenecát és a kínai oltásokat. (…) Azok a beutazók viszont, akik bizonyítani tudják, hogy felépültek a betegségből és a kétdózisú vakcinákák közöl egyetlen dózisban részesültek, – ezt a kombinációt széles körben elfogadják az európai országokban – nem tekinthetők oltásban részesült, védett személynek – írj a Bloomberg News a CDC szóvivőjére hivatkozva. 

(…)

Az Egyesült Államok vakcinapolitikája különösen inkoherensnek tűnik, ha figyelembe vesszük azt, hogy két adag kevésbé hatékony oltóanyaggal be lehet utazni az USA-ba, országon belül utazás esetében pedig egyáltalán nincs szükség oltási igazolásra. Emmanuel Macron francia elnök – aki Joe Biden elnökkel ellentétben az oltási igazolvány bemutatására kötelezte az állampolgárokat és a beutazókat az éttermekben, múzeumokban és a belföldi járatokon – azok közé tartozik, akit hazájában védettnek tartanak, hiszen felépült a betegségből és egy dózis vakcinát is kapott. Az amerikai rendszer a Macronhoz hasonló helyzetben lévő embereket úgy kezeli, mintha beutazásuk nagyobb egészségügyi kockázatot jelentene, mint az az oltatlan amerikai, aki felszáll a New Yorkból Los Angelesbe tartó járatra.

Nehéz érveket felsorakoztatni az amerikai járványügyi kettős mérce mellett.” 
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az eu meg ugyanezt csinalja a nem nyugati vakcinakkal sot.. szoval mire fel a pofazas?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés