Így lehet megoldani a migráció okozta politikai patthelyzetet

2021. október 26. 16:44

Tomas Tobé
EUobserver
A világ összes igazságtalanságára az európai menedékjog nem kínálhat tartós megoldást.

„2015-ben az Európai Unió rendkívüli helyzetben találta magát, hiszen pár hónap leforgása alatt több mint egymillióan folyamodtak menekültstátuszért. Hat évvel később a migráció kérdése továbbra is az Európai Unió jövőjének egyik legnagyobb kihívása.

Ha most nem sikerül megállapodni a migráció közös európai megközelítéséről, a tagállamok továbbra is önállóan lépnek majd fel, ami további megosztottságot hoz, miközben a tagállamok közötti belső határok is megmaradnak. 

(…)

A 2015-ös válság nyilvánvalóvá tette, hogy közösen és közvetlenül kell fellépnünk a közös európai menekültügyi rendszer létrehozása érdekében.

Legfőbb ideje végrehajtani azokat a reformokat, melyekkel garantálható az EU külső határainak védelme, az illegális migráció okainak megszüntetése, a gyors és méltányos menedékjogi eljárások megléte és azon migránsok visszafordítása, akik nem kaptak menedékjogot. 

(…)

Az uniós külső határ közelében történt események ugyanakkor rámutattak arra, hogy milyen gyorsan változnak a körülmények. Ennek megfelelően az új rendszernek rugalmasnak kell lennie a jelenlegi és a jövőbeli helyzetek kezelésére, miközben működőképesnek is kell bizonyulnia.

Tisztában vagyunk vele, hogy a bevándorlók tagállamok közötti kötelező szétosztása nem segít a politikai holtponton való átlendülésben (...). Ezért olyan kötelező szolidaritási mechanizmust javaslunk, amely rugalmasabb megoldásokat tesz lehetővé. Minden tagállamnak valamilyen módon hozzá kell járulnia a kérdéshez – akár áthelyezéssel, akár migránsok kitoloncolási költségének fedezésével, vagy akár kapacitásépítési intézkedésekkel.

(…)

Minden rendszer a számoktól is függ. Ma a menedékkérelmek kétharmadát elutasítják. Ez megterheli a tagállamok menekültügyi rendszereit, különösen mivel a sikertelen menedékkérők kitoloncolása nem elég hatékony.

Ezért a migráció mozgatórugóit fel kell térképzeni és csökkenteni kell az Unióba irányuló illegális bevándorlást. A világ összes igazságtalanságára az európai menedékjog nem kínálhat tartós megoldást.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés