Vagy együtt mentjük meg az éghajlatot és a demokráciát, vagy mindkettőt veszni hagyjuk

2021. november 4. 13:12

Jonas Schaible
Der Spiegel
Természetesen a demokrácia újradefiniálása kockázatos.

„(…)

Az éghajlat fogja befolyásolni azt, hogy az emberek hol tudnak földet művelni és hol lélegezni. Ennek komoly következményei lesznek a demokráciára nézve. Az éghajlat számtalan módon képes destabilizálni a társadalmakat.

Néhány példa. A klímaválság kapcsán állandósulhatnak az alkotmányos vészhelyzetek. Az alkalmazkodás és az újjáépítés a rendelkezésre álló erőforrások tetemes részét emészthetik fel. A szélsőséges időjárási körülmények éhséget, nélkülözést, járványokat idézhetnek elő, ösztönözhetik a migrációt, de forradalmakat, háborúkat, polgárháborúkat is kirobbanthatnak. Az elégedetlenség, a frusztráció és a félelem diktatúrához vezethet.

(…)

A liberális demokrácia fogalmából az következik, hogy minden ember szabad és egyenlő, az „abszolút jót” pedig senki nem ismeri. Ami jó és helyes az nem Istentől, vagy a természettől származik; senki sem állíthatja, hogy jobban tud valamit másoknál. Éppen ezért az egymással egyenlő embereket szabadjukra kell engedni, hogy tárgyaljanak egymással. Ez az egyetlen legitim módja annak, hogy kiderüljön, hogy mi a jó és a mi a helyes.

(…)

Eldöntött tény, hogy a klímaválságot meg kell fékezni. Első pillantásra ez problémát jelent a demokrácia szempontjából: úgy tűnik, hogy választani kell klíma- és demokráciavédelem között. Szerencsére mindössze csak egy demokráciaelméleti problémáról beszélünk.

(…)

Addig, amíg a célzott, politikailag szabályozott szabályozottság bárkinek a szemében is egyet jelent a diktatúrával, az illető elméleti zsákutcában találja magát. A demokrácia magától értetődően halálra van ítélve egy olyan társadalomban, amelyben a klímavédelem általános igazságként való kinyilatkoztatása antidemokratikusnak számít. 

(…)

Éppen ezért mindannyiunknak egy a mostanitól különböző, újragondolt demokráciaértelmezésre van szüksége.

(…)

Természetesen a demokrácia újradefiniálása kockázatos. Nem is kérdés, hogy a folyamat során felmerül a veszélye, hogy minden jóakarat ellenére csorbul a szabadság, és megszűnik a véleménypluralizmus.

(…)

A demokrácia koncepciója nagyon is jól működött a klímaválságot megelőzően. Csakhogy a feltételek változtak. (…) A politikaelmélet feladata nem a kockázatok bemutatása, hanem magyarázatot gyártani arra, hogy nincs alapvető ellentmondás a demokrácia és a klímavédelem között.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés