Európának engednie kell a zsidó hagyományok gyakorlását

2021. november 10. 17:09

A „progresszív” erők nem képesek megérteni, hogy a zsidók miért ragaszkodnak annyira az állatok rituális vágásához.

2021. november 10. 17:09
Dov Maimon

„Görögország legfelsőbb bíróságának múlt heti döntése a Sehita (zsidó rituális vágás) megtiltásáról olyan belpolitikai kérdés, amelybe Izraelnek alapvetően nem szabadna beavatkoznia.

Nyolc európai ország már betiltotta a Sehitát (Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Svájc, Belgium, Szlovénia és Észtország), Izrael pedig mindvégig hallgatott.

Törődnie kell-e Izraelnek egyáltalán a diaszpóra zsidóság jólétével?

Ahogy a francia államférfi, Charles de Gaulle tábornok rámutatott, a nemzeteknek nincsenek barátai, csak érdekeik vannak. 

(…)

Még ha azt feltételezzük is, hogy a „progresszív erők” szándékait semmiképpen sem az antiszemitizmus hajtja (egy erősen kétséges feltevés), világos, hogy elképzeléseik eurocentrikus kulturális meggyőződésekre épülnek. 

Rámutathatnánk például arra, hogy az évente több százezer állat kegyetlen meggyilkolásával járó vadászatot egyetlen európai ország sem tiltotta be – mégis a Sehita, amely néhány száz görög zsidó számára lehetővé teszi, hogy hagyományaikat gyakorolják, illegálissá vált. 

A nem európai kultúrákkal szembeni érzékenység, empátia teljes hiányában ezek a „progresszívek” nem képesek megérteni, hogy a zsidók miért ragaszkodnak a rituális vágásához, vagy ahhoz, hogy a csecsemőket nyolc napos korukban körülmetélhessék. 

Mivel nem ismerik a Halacha (zsidó vallási törvény) súlyát a zsidók életében, nem tudják értelmezni, hogy a zsidó közösségek vezetői miért figyelmeztetnek arra, hogy a hagyományokat érintő tilalmak hatására a zsidók el fogják hagyni Európát, a törvények így „kulturális népírtást” hajtanak végre. 

(…)

E helyzetet még szürreálisabbá teszi, ha figyelembe vesszük, hogy alig néhány héttel ezelőtt, a Holokauszt során teljesen megsemmisült thesszalonikai zsidó közösségnek emléket állító múzeum megnyitásakor az Európai Bizottság alelnöke, Margaritis Schinas megígérte, hogy Európa mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy elősegítse a zsidó közösségek megerősödését a kontinensen. 

(…)

Az Európában jelenleg zajló folyamatok fényében, melyek Észak-Amerikában is felütötték a fejüket, Izraelnek meg kell fontolnia a beavatkozás lehetőségét. 

A néhai Shimon Peres személyes leveleket küldött Angela Merkelnek és az Európai Unió vezetőinek, hogy vonják vissza a brit milá betiltásáról szóló döntéseiket, míg amerikai politikusok Izlandot és Norvégiát győzték meg arról, hogy álljanak el a zsidó hagyományok korlátozásától.

Izraelnek – tekintettel a Görögországgal ápolt jó kapcsolatra – a görög kormány beavatkozását kell kérnie az ítélet felülvizsgálása céljából.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takács Dezső
2021. december 21. 23:27
Nincs jobb a véres hurkánál !Nektek azért más mert pár ezer éve nem volt hűtőszekrény a zsidoknak, ezért a vér hamar romlik .Egyébként csak télen eszem ilyet, megbízható boltban veszem.
bekéret
2021. december 21. 23:26
Én megnéztem egy normál vágóhídi vágást és utána egy kóser vágást. Az egyiktől rosszul lettem. Nem árulhatom el, hogy melyiktől, mert nem akarok antiszemita bélyeget kapni.
fonak
2021. december 21. 23:26
Nincs szükség Európában a barbárságotokra, ahogy a muszlim tesóitokéra sem!
makám
2021. december 10. 17:31
mit keresnek ezek európában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik