A zöld harcosok fegyverként használják az emberi jogokat a karbonsemlegesség megteremtéséhez

2021. november 11. 13:36

Ambrose Evans-Pritchard
The Telegraph
Csapataik ezen a héten Glasgow-ban voltak a Népi Csúcson.

„A klímamozgalom igazi gyilkos fegyverrel rukkolt elő a fosszilis tüzelőanyagok és globális multinacionális vállalatok elleni küzdelemben. Emberi jogi törvényre hivatkozva kényszerítik ki a drasztikus iramú dekarbonizációt és összejátszanak a bírákkal. 

Az országok által 2050-re vállalt klímavédelmi célkitűzések egyre több államban válnak irrelevánssá a bírói aktivizmus tevékenységének köszönhetően (…). 

Egy sor olyan ítélet született, amely ENSZ Egyezményre, az Emberi Jogok Európai Egyezményére vagy éppen nemzeti alkotmányra hivatkozik. Ezzel a bíróságok arra kényszerítik a kormányokat, hogy a tervezetnél gyorsabban cselekedjenek a klímavédelem terén, amit viszont forradalmi gazdasági és társadalmi intézkedések nélkül nem tudnak megtenni. 

A COP26-hoz hasonló „puha” törvények jelentik azt a kritikus összetevőt, ami mindezt lehetővé teszi.

Ezért lehet, hogy a COP26 szövegében szereplő minden egyes szó vita tárgya Glasgow-ban, olyan ez, mintha középkori püspökök vitatkoznának azon, hogy mégis hány angyal fér el egy gombostű tetején. Tudják jól, hogy ezeket a szavakat valahol egy bíró majd az arcukba tudja olvasni. 

A sajtó soha nem beszélt arról, hogy a Párizsi Megállapodásba is bekerült egy látszólag ártalmatlan kifejezés, a „nem párt érdekelt felekről” (non-party stakeholders). Ez jogi dinamitot adott a gerilla-törvényvédő osztagok kezébe. Ezek a COP-csúcsok nem is annyira „puha” törvények, mint azt az ember gondolná. 

Ha valaki egy olyan cég igazgatósági tagja vagy elnöke, amely kivívta a zöld gárdák haragját, akkor nincs menekvés. Megvádolják, hogy felelőssége van abban, hogy nem sikerült 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális felmelegedést. 

Végső soron az a cél, hogy példát statuáljanak a bűnösökkel a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság „ökocídium” pereiben. A hajtóvadászat most gyorsul fel.

Csapataik ezen a héten Glasgow-ban voltak a Népi Csúcson, vakító fehér ruhába öltöztek (hála a divatszponzoroknak), és angol, francia és spanyol nyelvű kézikönyvet osztottak a világ minden tájáról összegyűlt aktivisták számára (…).

Arra a jogi taktikára támaszkodnak, amelyet a Shell legyőzésére használtak fel a Milieudefensie-ügyben idén májusban. Akkor a hágai bíróság kimondta, hogy a vállalatnak az évtized vége előtt 45 százalékkal kell csökkentenie kibocsátását 1100 leányvállalatánál, és fellebbezés ide vagy oda, már most el kell kezdeni végrehajtani az ítéletet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés