A zöld harcosok fegyverként használják az emberi jogokat a karbonsemlegesség megteremtéséhez

2021. november 11. 13:36

Csapataik ezen a héten Glasgow-ban voltak a Népi Csúcson.

2021. november 11. 13:36
Ambrose Evans-Pritchard

„A klímamozgalom igazi gyilkos fegyverrel rukkolt elő a fosszilis tüzelőanyagok és globális multinacionális vállalatok elleni küzdelemben. Emberi jogi törvényre hivatkozva kényszerítik ki a drasztikus iramú dekarbonizációt és összejátszanak a bírákkal. 

Az országok által 2050-re vállalt klímavédelmi célkitűzések egyre több államban válnak irrelevánssá a bírói aktivizmus tevékenységének köszönhetően (…). 

Egy sor olyan ítélet született, amely ENSZ Egyezményre, az Emberi Jogok Európai Egyezményére vagy éppen nemzeti alkotmányra hivatkozik. Ezzel a bíróságok arra kényszerítik a kormányokat, hogy a tervezetnél gyorsabban cselekedjenek a klímavédelem terén, amit viszont forradalmi gazdasági és társadalmi intézkedések nélkül nem tudnak megtenni. 

A COP26-hoz hasonló „puha” törvények jelentik azt a kritikus összetevőt, ami mindezt lehetővé teszi.

Ezért lehet, hogy a COP26 szövegében szereplő minden egyes szó vita tárgya Glasgow-ban, olyan ez, mintha középkori püspökök vitatkoznának azon, hogy mégis hány angyal fér el egy gombostű tetején. Tudják jól, hogy ezeket a szavakat valahol egy bíró majd az arcukba tudja olvasni. 

A sajtó soha nem beszélt arról, hogy a Párizsi Megállapodásba is bekerült egy látszólag ártalmatlan kifejezés, a „nem párt érdekelt felekről” (non-party stakeholders). Ez jogi dinamitot adott a gerilla-törvényvédő osztagok kezébe. Ezek a COP-csúcsok nem is annyira „puha” törvények, mint azt az ember gondolná. 

Ha valaki egy olyan cég igazgatósági tagja vagy elnöke, amely kivívta a zöld gárdák haragját, akkor nincs menekvés. Megvádolják, hogy felelőssége van abban, hogy nem sikerült 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális felmelegedést. 

Végső soron az a cél, hogy példát statuáljanak a bűnösökkel a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság „ökocídium” pereiben. A hajtóvadászat most gyorsul fel.

Csapataik ezen a héten Glasgow-ban voltak a Népi Csúcson, vakító fehér ruhába öltöztek (hála a divatszponzoroknak), és angol, francia és spanyol nyelvű kézikönyvet osztottak a világ minden tájáról összegyűlt aktivisták számára (…).

Arra a jogi taktikára támaszkodnak, amelyet a Shell legyőzésére használtak fel a Milieudefensie-ügyben idén májusban. Akkor a hágai bíróság kimondta, hogy a vállalatnak az évtized vége előtt 45 százalékkal kell csökkentenie kibocsátását 1100 leányvállalatánál, és fellebbezés ide vagy oda, már most el kell kezdeni végrehajtani az ítéletet.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2021. november 26. 17:45
ez bizony igy van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik