Több milliárd eurós bírság miatt fájhat a feje a Google-nek

2021. november 11. 15:59

Precedens értékű döntést hozott az Európai Unió Bírósága, nehezebb időkkel néz szembe a Google, az Apple és a Facebook.

2021. november 11. 15:59
null

Az Európai Unió Bírósága helyben hagyta azt az EU által megállapított büntetést, amit a Google versenyellenes piaci magatartás miatt kapott. Az Európai Bizottság még 2017-ben szabott ki 2,42 milliárd eurós pénzbírságot a világ legnépszerűbb internetes keresőjére,

a Google ugyanis saját ár-összehasonlító vásárlási szolgáltatásával (Google Shoping) tisztességtelen előnyre tett szert a kisebb európai riválisaival szemben.

A Google saját szolgáltatásait a keresési eredményoldal tetején, vagy annak közelében jelenítette meg, függetlenül attól, hogy az mennyire volt releváns a keresett szó szempontjából. Ezzel a rivális szolgáltatásokat igazságtalan hátrányban részesítette az amerikai vállalat. A másfél éve vitatott ügy tétje nem kicsi, hiszen a döntés globális szinten is precedens értékű. A döntés középpontjában az a kérdés állt, hogy vajon az internet legnagyobb platformjainak kiemelt felelősségük van-e abban, hogy házon belül ne részesítsék előnyben saját termékeiket és szolgáltatásaikat a kisebb vetélytársaikkal szemben. 

A Google ugyanakkor örülhet annak, hogy az Európai Bíróság szerint az EU nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy az amerikai vállalat magatartása torzította a versenyt a tágabb értelemben vett keresőmotorok piacán. Luxemburg szerint a piac torzulása egyedül az ár- és termékösszehasonlításra használt keresőmotorok piacán jelentkezett, ez azonban elég volt ahhoz, hogy az Európai Bíróság helyben hagyja a korábban kiszabott bírságot. A Google szóvivője szerint túl korai lenne megmondani, hogy a cég fellebbez-e a döntés ellen, erről majd később számolnak be. 

A döntés egyben azt is jelenti, hogy az Európai Unió trösztellenes fellépése komoly lökést kapott.

Az Európai Bizottság üdvözölte a Bíróság döntését, az uniós intézmény szóvivője szerint a döntés megerősítette az EU helyzetértékelését azzal kapcsolatban, hogy a Google magatartása jogellenes volt és egy újabb lépéssel közelebb került Európa, hogy jogi szempontból is átláthatóbb piaci körülményeket biztosítsanak a technológiai cégek számára. 

Várhatóan a döntés hatására a Margrethe Vestager uniós biztos által szorgalmazott szigorúbb fellépés válik a technológiai cégek szabályozásának általános irányelvévé. Az Európai Bizottság Vestager vezetésével több meghatározó piaci szereplő ellen is fellépett, köztük volt a Google, az Apple és a Facebook is. A most helyben hagyott bírság volt az első olyan, amelyet Vestager kezdeményezett, és amit a Google esetében további kettő másik követett. Ezzel az Európai Bizottság csak a keresőoldallal szemben közel 8 milliárd euró bírságot szabott ki. 

A mostani döntés láttán jól körvonalazódik, hogy

a technológiai óriások mozgástere folyamatosan szűkül az EU-ban,

kérdés, hogy a vállalatok milyen válaszlépéssel készülnek. Továbbá az is kérdés, hogy vajon az online platformok uniós szabályozásának kidolgozása és elfogadása után miként alakul át a piac, hiszen a digitális piacokról szóló új jogszabály a várakozások szerint a most hozott döntéssel összhangban lesz.  

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Lionel BONAVENTURE / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik