Cenzúrázhatják a Wikipedia „Kommunizmus” szócikkét

2021. november 30. 19:47
Előítéletességre hivatkozva törölhetik az internetes enciklopédia "A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok" című rovatát.

Törölhetik a „A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok” (’Mass killings under Communist regimes’) alrovatot a közismert online enciklopédiáról, a Wikipediáról. Aki ma rákeres a szócikkre, a következő szöveggel találja szembe magát:

A cikket potenciálisan törölhetik, amelyekről részleteket az erre külön létrehozott szócikkben találnak.

A link az értesítőről egy „Törlésre váró cikkek / A kommunista rezsimek alatt elkövetett tömeggyilkosságok” című oldalra irányítanak, ahol a törlést előirányozó körülményeket tárgyalják angol nyelven. A lap adminisztrátorai döntenek majd a szócikk jövőjéről azt követően, hogy mérlegelték a jelenleg is zajló vitában elhangzott érveket.

A vitatott szócikkben a kommunista egypártrendszerek uralma alatt kivégzett milliókról írnak. Ugyanakkor nemcsak a szócikk, hanem

azokat a Wikipedia-felhasználókat is törölnék, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a cikkben a tömeggyilkosságok miatt magának a kommunista ideológiának a felelősségét is tárgyalják.

A szócikkben szerepel egy lista, amelyen Sztálin, Mao Ce-tung, Pol Pot és Kim Dzsongil felelősségét boncolgatják. Sztálin bűnei között Ukrajna kiéheztetése, a nagy tisztogatás, a kulákok kivégzése és a Gulag-rendszer fenntartása tűnik fel. Mao felelősségét többek között a közel 20 millió fő halálát okozó Hosszú Menetelés kapcsán boncolgatják, de a listán szerepelnek a Kubában, Jugoszláviában, Romániában, Kelet-Németországban és Észak-Koreában történt kommunista indíttatású tömeggyilkosságok is - megfelelő forráslistával megtámogatva.

Ez a terjedelmes lista a mostani vádak szerint „torzítóan antikommunista” nézeteket tükröz, éppen ezért törlésre alkalmas. Az egyik pártfogója e törekvésnek a következőképpen fogalmaz: 

Antikommunista nézetek sulykolásáról beszélünk, amikor arról esik szó, hogy a kommunista ideológia önmagából fakadóan erőszakos.”

A szócikkben szerepel, hogy egyes történészek szerint a kommunizmus áldozatainak száma nagyjából százmilliós nagyságrendű. Ennek kapcsán egy másik törléspárti úgy fogalmaz, hogy a szócikkben nem kellene „leegyszerűsítő előfeltevéseket megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy egyes események kizárólag egyetlen ideológiának tudhatók be.

A fentiek kapcsán Robert Tombs, a Cambridge Egyetem professzora úgy véli, hogy a tömeggyilkosságok és az ideológia közötti kapcsolatot sikeresen elhomályosítják, azzal a fasizmus és a kolonializmus is védhetővé válik. Tombs szerint ugyanis mindez

morális alapon védhetetlen, a holokauszttagadással egyenértékű.”

Kiemeli: az emberi élet elvétele és az ideológiák közötti kapcsolat a lényegét adja annak, hogy miért is kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. 

A professzor szerint a törlésre váró szócikk megfontoltan és kiegyensúlyozottan lett megírva. Éppen ezért a megsemmisítésre is csak a kommunizmus fehérre mosásának igényével kerülhet sor.

Mindazok, akik megkísérlik eltörölni a bűnösség e hosszú és szörnyű történetét maga is bűntárssá válik, megágyazva még több zsarnokságnak a jövőre nézve.”

Kép: Wikipedia

Dobozi Gergely

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Előmásztak rendesen a férgek. Gratulálok!

Ezzel az erővel a nemzeti szocializmust is rehabilitálhatják.

Orwell nem a kommunizmus ellen írt. Neki az nem tetszett, hogy Sztálin a kommunizmus zsidó vonalát számolta fel.

Hát ez telitalálat!

Ugyan nézzétek már meg a magyar szócikket! Ennyi:
https://hu.wikipedia.org/wiki/..
Tessék szerkeszteni azt a Wikipediát. Idézni a kommunizmus fekete könyvéből, megmutatni, hogy a forradalmi erőszak igenis a kommunizmus lényegi része, a Wikipedia azé, aki megműveli.

A fecskéknek ehhez semmi közük. Annak van, hogy a judaizmus nem más mint marxizmus és kommunizmus. -Harry Waton rabbi szerint.

“Judaism is Marxism, communism” – Harry Waton, A Program for the Jews and an Answer to All Anti-Semites (New York: Committee for the Preservation of the Jews, 1939), p. 64

Ez fáj nekik, a 148 millió kinyírt emberi lény:
A Szovjetunióbeli kommunisták áldozatai: 61,911,000 lélek. Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Halálos politizálás, szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publishers, 1990. www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: China’s Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népirtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben. Forrás: www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

A továbbiak forrása: Chris Banescu: The Communist Holocaust, www.orthodoxytoday.or./blog/

A koreai kommunisták áldozatai: 3,163,000 lélek.
A kambodzsai kommunisták áldozatai: 2,627,000 lélek.
Az afghanisztáni kommunisták áldozatai: 1,750,000 lélek.
A vietnámi kommunisták áldozatai: 1,670,000 lélek.
Az etióp kommunisták áldozatai: 1,343,610 lélek.
A jugoszláv kommunisták áldozatai: 1, 072,000 lélek.
A Mozambique-i kommunisták áldozatai: 700,000 lélek.
A román kommunisták áldozatai: 435,000 lélek.
A bolgár kommunisták áldozatai: 222,000 lélek.
Az angolai kommunisták áldozatai: 125,000 lélek.
További kilenc országban a kommunisták áldozatainak száma 100,000 vagy annál kevesebb.

Ez összesen 148,705,610 idő előtt, erőszakkal elpusztított élet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában