Európai ombudsman: továbbra is átláthatatlan a dohánylobbi Brüsszelben

2021. december 01. 12:15

A dohányipar lobbistái a közelgő szigorítások miatt nagyobb sebességre kapcsoltak, de befolyásuk ellen nem tesz eleget a Bizottság.

2021. december 01. 12:15
null
Gergi-Horgos Mátyás

Az európai ombudsman tegnap jelentette be, hogy a dohányfogyasztásra vonatkozó uniós szabályok közelgő felülvizsgálata előtt új vizsgálatot kezdeményez

annak érdekben, hogy kiderüljön, az Európai Bizottság eleget tesz-e a dohánylobbival kapcsolatos átláthatósági kötelezettségének.

Emily O'Reilly arra kérte a Bizottság, hogy minden olyan dokumentumot, amely 2020-ban és 2021-ben a dohányipar szereplőivel történő egyeztetéseken született, nyújtsanak át az ombudsmani hivatalnak. Ezek közé tartoznak azok a hozzáférési kérelmek is, amiket uniós polgárok a dohányipart érintő dokumentumokkal kapcsolatban nyújtottak be.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az uniós intézmények és a nagyvállalati érdekek összefonódása, illetve a politika és az üzleti kapcsolatok átláthatatlansága az európai ombudsmannak is szemet szúrt. Idén júliusban az ombudsmani hivatal az Európai Bizottsághoz fordult miután kiderült, a Bizottság engedélyezte, hogy egy volt biztos egy olyan kommunikációs tanácsadócégnél vállaljon munkát, melynek legnagyobb európai ügyfele egy vezető dohányipari vállalat.

Mindez a dohányiparra vonatkozó uniós jogszabályok módosításának kidolgozása közepette olyan megkérdőjelezhető gyakorlatnak számított, amely mellett az európai ombudsman sem tudott elmenni.

Egy korábbi ombudsmani vizsgálat, amely 2016 decemberében zárult le, arra a következtetésre jutott, hogy a Bizottság nem tesz eleget az átláthatósággal kapcsolatos kötelezettségének. A Bizottság válaszlépésként az Egészségügyi és Elelmiszer-biztonsági Főigazgatóság, valamint az Adó- és Vámügyi Főigazgatóság dohányipari érdekképviseletekkel folytatatott kommunikációs anyagait transzparenssé tette.

A mostani vizsgálatra azért van szükség, mert a Bizottság egyedül a főigazgatóságok vezetőinek egyeztetéseiről szolgáltat információt, vagyis

a nem vezető beosztásban lévő uniós munkavállalók tevékenysége továbbra is átláthatatlan.

Mivel a Bizottság a rákellenes európai terv (Europe’s Beating Cancer Plan) részeként hamarosan további visszaszorító intézkedéseket fog javasolni, így Brüsszelben a lobbisták nagyobb sebességre kapcsoltak. Az európai ombudsman attól tart, hogy a dohányipari vállalatokkal folytatott zártkörű egyeztetések miatt az állampolgárok nem tudják kellőképen ellenőrzi az új intézkedések kidolgozásának folyamatát.

Pedig a Bizottság az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (FCTC) értelmében arra vállalkozott, hogy az egészséges életmód védelme érdekében visszaszorítja a dohánylobbisták tevékenységét.

A dohányipar viszont komoly beágyazottsággal bír Brüsszelben.

Korábban a Barroso-bizottság átláthatatlan működését is kritizálta már az ombudsman. John Dalli akkori uniós egészségügyi biztos kénytelen volt lemondani, miután az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálatot indított ellene egy dohánycég vesztegetési ügyében. Hasonló értékítélet született a Juncker-bizottsággal kapcsolatban is. Az ombudsmani hivatal álláspontja szerint a Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság nem volt hajlandó transzparenssé tenni a dohányipari kérdéseket,

A Bizottságnak két hónapja van reagálni az ombudsman által említett hiányosságokra. Gyökeres változást ugyanakkor valószínűleg nem hoznak a napvilágot látott aggályok, mivel olyan szerteágazó, olajozottan működő lobbirendszer épült ki az elmúlt évtizedekben Brüsszelben, amely átfogó szabályozásért és nagyobb átláthatóságért kiált. A gyakorlat és a tapasztalat eddig viszont egyértelműen az mutatják, hogy a lobbisták szerepét az Európai Bizottságban teljesen másként látják.

Fotó: Antoine Wdo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2021. december 07. 22:19
A brüsszeli maffia dohányipari szekciója. Pénzek, értékek szóba se jöhetnek...
nick89
2021. december 07. 20:33
Nálunk meg nemcsak a dohánylobbi, de az Aranyháromszög meg az olajszőkítők (Pintér ne, sunnyogj, te voltál a vezér), a vasúti csempészet és még néhány más is átláthatatlan. Hogy az uniós pályázati pénzekről ne is beszéljünk! Igaz-e Elios?
Nannyó
2021. december 04. 08:34
Az ilyen írásokból világosan leszűrhető, hogy mindenki korrupt. Persze van, ahol lobbizásnak hívják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik