Magyarország elszigetelését javasolja a német kormányközeli think tank

2021. december 7. 15:42
A jogállamisági kérdés erőltetésével és a tagállami vétó súlytalanításával fokozná a Magyarországra és Lengyelországra gyakorolt nyomást a befolyásos berlini Stiftung Wissenschaft und Politik.

Most kell odalépni jogállamiság kérdésében – lényegében ezt üzeni dr. Raphael Bossong, a német kormányzathoz közel álló think tank, a Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) kutatója Brüsszel számára. Bossong december 3-án kelt cikkében amellett érvel, hogy a Lengyelországot sújtó, Ursula von der Leyen bizottsági elnök által egyenesen hibrid harcmodorra valló agressziónak minősített

tragikus migrációs fejlemények nem kendőzhetik a jogállamiság kapcsán kialakult feszültséget az Európai Unió és a kelet-közép-európai tagállamok között.

Annak nincs jele, hogy a feszültség csitulna-e; Bossong kiemeli, hogy Lengyelországban folyamatban van az igazságszolgáltatás átszervezése (amelynek során a Brüsszel által elítélt bírói fegyelmi tanács megszüntetésre kerülne), s a kutató szerint a végeredmény további ütközésekhez vezet majd Varsó és az uniós adminisztráció között. A kutató rámutat, hogy amennyiben a magyar kormánypártokat jövő áprilisban újraválasztják, az EU valóban tartós és kemény konfliktusra rendezkedhet be a magyar-lengyel tandemmel szemben.

A Stiftung Wissenschaft und Politik egy a német parlamenthez és a kormányzathoz igen közel álló félhivatalos szervezet. Az SWP emellett tanácsokkal segíti Németország számára releváns nemzetközi szervezetek döntéshozóit, különösképpen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ hivatalnokait. Tanácsadói feladatai legfőképp külügyi és biztonságpolitikai ügyekre terjednek ki. Az SWP-t Európa legbefolyásosabb kutatóintézetek között tartják számon.

Elismeri, hogy a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt pénzügyi vonatkozású nemzeti helyreállítási terveket Magyar- és Lengyelországgal kapcsolatban Brüsszelnek már régen jóvá kellett volna hagynia. Elismeri azt is, hogy jogilag nehezen védhető, hogy az uniós adminisztráció miért is késlekedik ezzel. Brüsszelt ugyanis kötik az európai szemeszter határidői, s a megtagadásra Brüsszelnek csak akkor nyílna lehetősége, ha a tagállamok az országspecifikus ajánlásokat figyelmen kívül hagynák.

A probléma ezzel Bossong meglátása szerint az, hogy

Brüsszel már jóváhagyta annak a Máltának a nemzeti helyreállítási tervét, amelyre vonatkozóan az országspecifikus ajánlások között az igazságszolgáltatás megreformálása a prioritások között szerepel.

Ehhez képest Lengyelország esetében a jogállamiság kérdése az ajánlások között a sokadik ranghelyen szerepel, Magyarországra vonatkozóan pedig leginkább csak a koronavírus-járványra tekintettel jogilag elnyújtott veszélyhelyzet kapcsán merült fel kritika. Bossong szerint ezekből az ajánlásokból nem lehet levezetni, hogy az igazságszolgáltatás átfogó reformja szükséges ezekben az országokban, éppen ezért a nemzeti helyreállítási terv sem utasítható el. 

Magyarország számára az Európai Bizottság különösen a következő teendőket jelölte ki 2020. májusában előfeltételként ahhoz, hogy elfogadja a nemzeti helyreállítási tervünket:
1)    A magyar kormány hozzon meg minden szükséges intézkedést a világjárvány hatékony kezelése, a gazdaság működőképességének fenntartása és az elkövetkező helyreállítás támogatása érdekében.
2)    A magyar kormány védje meg a munkahelyeket, és hosszabbítsa meg az álláskeresési járadékok időtartamát.
3)    Biztosítson likviditási támogatást a kis- és középvállalkozások számára.
4)    Biztosítsa, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések az európai és nemzetközi normákkal összhangban szigorúan arányosak és időben korlátozottak legyenek, és ne befolyásolják az üzleti tevékenységet és a szabályozási környezet stabilitását.
Ezekkel kapcsolatban Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős biztosa azt nyilatkozta, hogy a tagállamoknak "A 2019-es és 2020-as országspecifikus ajánlásoknak, vagy legalább azok számottevő részhalmazának kell megfelelni."

A kutató rámutat arra, hogy igenis látni már Brüsszelből az „alagút” végét: jövő tavasszal az Európai Bíróság minden várakozás szerint a december 2-ai főtanácsnoki indítványnak megfelelően ítél majd, így a kifizetéseket mégis meg lehet tagadni majd jogállamisági alapon. Ez – áll a tanulmányban – azért fontos, mert Magyarországon 2022-ben választásokat tartanak, s biztosítani kell azt, hogy a Fidesz ne használhassa az uniós forrásokat népszerűsége fokozására.

Bossong szerint – bár jelenleg nincs jogalapja annak, hogy a folyósítást a két országtól megtagadják –

a jelenlegi állapot és a várakozások szerint tavasszal „érkező” jogalap közötti időszakot Hollandia, és a nemrégiben szocialista-zöld kézbe került Németország segítségével lehet áthidalni.

A nyugat-európai országok ugyanis késleltethetik a kifizetéseket azzal, hogy kritizálják az országspecifikus ajánlások magyarok és lengyelek általi végrehajtását.

A szövegből kiderül, hogy Bossong nem elégedett az uniós jogérvényesítés hatékonyságával sem: a körülményekből számára egyértelműen látható, hogy a luxemburgi fórum elért a nyomásgyakorlás határáig. Magyarország és Lengyelország magatartásából és nyilatkozataiból kitűnik, hogy a bíróság döntéseit Németország diktátumának tekintik. Kiemeli a legutóbbi lengyel alkotmánybírósági döntés jelentőségét is, és hozzáteszi, hogy minden valószínűség szerint Magyarország alkotmánybírósága is kimondja, azt, hogy az alkotmány az uniós jog előtt áll. Ráadásul – világít rá a kutató – egy kifejezetten nagy nyomatékkal bíró nyugati tagállamban,

Franciaországban is egyre erősebb a vonzalom a szuverenitás újradefiniálásának irányába; úgy a „populista” mint a tradicionális politikai erők részéről.

Ezzel az uniós jog eróziója realitássá válhat. A konflitkus tehát velünk marad, az EU pedig a következő eszközök között válogathat: alkalmazhatja a 7-es cikkely szerinti eljárást, törekedhet a politikai izolációra, de az igazságügyi együttműködést is felfüggesztheti.

A politikai izoláció eredménye Bossong szerint az lehet, hogy az azzal sújtott tagállamok egyre többet élnek a vétó eszközével a konszenzust igénylő döntések tekintetében. Ez a megerősített együttműködés spektrumának szélesítésével orvosolható. Az úgy nevezett megerősített együttműködés legalább kilenc uniós tagállam mélyebb integrációát takarja a többi tagállam bevonása nélkül. Ilyen vívmányoknak tekinthetők jelenleg a schengeni együttműködés, vagy a magyar baloldal által propagált Európai Ügyészség. Ezt egészítené ki Bossong újabb tárgykörökkel, olyanokkal, mint a közös adó- vagy külpolitika. Érvei szerint, ha a tagállamok a renitensek figyelmen kívül hagyásával fognának össze ezekben az integratív kérdésekben, azzal az Európai Tanácsban fennálló vétó méregfoga kihúzható.

Mindent összevetve Bossong a következőt tanácsolja az uniós adminisztráció számára:

nem szabad alulértékelni a jogállamisággal kapcsolatos elvárásokat a jelenlegi biztonság- és geopolitikai érdekekkel szemben.

Törekedni kell emellett arra, hogy ahol csak lehet, többségi szavazás útján szülessen döntés; ahol szükséges, ott a többségi döntéshozatali logikát kell követni (ez lényegében azt jelenti, hogy a konszenzust megkívánó helyzeteket el kell kerülni), így biztosítható Bossong szerint az Európai Unió cselekvőképessége. Ha ezeket a tanácsokat az Európai Unió vezetése megfogadja, ebből a pozícióból „az Európai Unió egésze kivárhatja, amíg a belső politikai folyamatok iránya megváltozik” – zárja gondolatait dr. Raphael Bossong, a német kormányzathoz közel álló kutatóintézet kutatója. 

Kép: POOL / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megpróbálom megérteni: A jelenlegi jogi status quo szerint jogszabályt sért, hogy a helyreállítási alapokat nem biztosítják Magyarország számára, de ez nem baj, mert valamikor a jövőben lesz majd egy olyan bírósági ítélet, ami alapján, ha az már most megszületett volna talán meg lehetne tagadni a pénzek folyósítását.

Most ez komoly, vagy csak egy vicc?

Ne reménykedj! egyelőre tartjuk magunkat, és ti csak a prideon parádézhattok, nem pedig az óvodákban. Na és az arab harcosok számára sincs nyitva a határunk, és nem is lesz.

Minden önmagával meghasonlott közösség szétesik... Az EU szétesése a németeknek is nagyon fájna / gazdaságilag és politikailag is /. Szóval, nem olyan egy-oldalú itt a fenyegetés.

"Bossong érvei szerint, Schengen, az Európai Ügyészség, közös adó- és külpolitika - ha a tagállamok a renitensek figyelmen kívül hagyásával fognának össze ezekben az integratív kérdésekben, azzal az Európai Tanácsban fennálló vétó méregfoga kihúzható."
Azaz a méregfog kihúzása a gyakorlatban az Unió felbomlását jelentené.
ÉS NÉMETORSZÁG ELSZIGETELŐDÉSÉT.
No, hát akkor csak tessék, tessék csinálják, ezúttal Magyarország kimarad a buliból, nem megyünk veletek sem a Donig, sem Budapest szétrombolásáig, nem leszünk az erődötök, hogy két hónappal tovább húzzátok.
Ha Németország csendben maradna, diszkréten kilépne a döntéshozatalból, és odaállna a Balkán Unióhoz csatolása mellé, ez lenne az EGYETLEN ÉRTELMES STRATÉGIA a részükről.
Pontosan az ellenkezőjét teszik.
Pontosan, mint 1942, 43, 44, 45-ben, amikor a tábornokok naponta szólították fel Hitlert, hogy 180 fokban változtasson, de csak mentek, mentek, a halálba...

Amit már meg kellene pendíteni, a kormányból valakinek feltenni a kérdést:
Miért nem visszük bíróság - nem a Soros-i luxemburgi, vagy strasbourgi elé, hanem - Választott Bíróság - elé a nekünk járó helyreállítási pénzek megvonását.
Ez napra készen meghatározható, mennyi veszteséget okoz a magyar embereknek, államnak, amely nem a kormány.
Csak a forintgyengítéssel - ami a pénzvisszatartás egyenes következménye - hatalmasak a veszteségeink.
Csak azért, mert Brüsszelben politika helyett politikai aktivizmussal szórakoznak, politikusok helyett, akik ezért nagy pénzeket vesznek fel: politikai aktivisták, akik között feltűnően sok a Soros-terrorista, ellenséges - Európa gyengítésére játszó - idegen ügynök...

Szemből nézve Ursulanak egy kicsit jobbra kéne állnia, hogy a csillagos Gloria pont a fején legyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés