Nem kell elsietni a „konverziós terápia” betiltását

2021. december 8. 16:56

Nikki da Costa
The Telegraph
Az orvosok hamarosan egy nemi diszfóriával küzdő gyermek érzéseit nem tudják majd kivizsgálni anélkül, hogy ne találják magukat a bíróságon.

„Az Egyesült Királyságban pénteken zárul az a nyilvános konzultációs folyamat, amely olyan törvény megalkotását eredményezheti, mely a gyerekekre nézve veszélyes lesz. 

Az orvosok, tanácsadók és terapeuták hamarosan egy nemi diszfóriával küzdő gyermek érzéseit nem tudják majd kivizsgálni anélkül, hogy nem vádolják meg őket erőszakos identitásmegváltoztatással, de akár a bűntetőbíróságon is találják majd magukat.

A tervezet azt is megkövetelheti majd a szülőktől, hogy gyermekük „transz identitását” erősítsék meg, minden más lépés ugyanis konverziós terápiának minősülne. Illegálissá válhat az is, hogy saját gyermekünket arra ösztönözzük, hogy hormonkezelés és hormonblokkoló tabletták helyett fogadja el olyannak a testét amilyen. Ezzel voltaképpen megszűnik annak a lehetősége, hogy a gyerekek elfogadják a különbségeket, és hogy a sztereotípiák hajszolása helyett megoldják saját érzelmi válságaikat. Ahelyett, hogy segítenénk a gyerekeket abban, hogy belássák, sokszor a megoldás egy probléma nem jön könnyedén – és hogy van olyan, hogy egy lány kicsit férfiasabb, egy fiú pedig nőiesebb –, a törvény további nyomást helyez majd a gyerekekre.   

A tervezet továbbá figyelmen kívül hagyja azt a tényt is, hogy a legtöbb nemi diszfóriában szenvedő gyermek felnőttkorára megoldja a problémáit. És a jövőben olyan kérdések maradhatnak megválaszolatlanul, mint hogy mégis miért nőtt meg ennyire azon gyerekek száma, akik nem érzik jól magukat saját testükben, (…) vagy hogy miért számít gyakorinak a nemi diszfória azok gyerekek körében, akik felnőttként melegként azonosítják magukat. 

A törvényjavaslat a Stonewall szervezet kampányát követi, amely a konverziós terápiák tilalmának kiterjesztését célozza – amiről egyébként teljes egyetértés van –, de ezek közé sorolja azon beszédterápiákat is, amely transznemű emberek megváltoztatását célozzák. Ez önmagában egyszerűnek hangzik, de gyerekekre nézve korántsem az.

Ez a helyzet ugyanis megköveteli a kormánytól, hogy határozza meg, mit jelent transznemű gyereknek, valamint nemi diszfóriában szenvedő gyermeknek lenni. Mivel nincs objektív mérték, így egyedül az önazonosítás elvének elfogadása érvényesülhet (…).

(…)

Lassítania kell a kormánynak. A jogalkotás folyamata előtt több bizottságban is meg kell vizsgálni a javaslatot. További eredményeket, vizsgálatok is be kell csatornázni a törvénytervezetbe és új javaslatokra is szükség lesz. Csak ez segíthet egy konszenzusos normaszöveg megalkotásában.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés