Az oktatás után az egészségügy lehet a gyermekvédelem és az LMBTQ-jogok új frontvonala

2021. december 9. 15:47
A szexuális orientáció megváltoztatását célzó terápiák betiltásával egyes nyugati államok a nemi identitászavarban küzdő fiatalokat büntetik.

Kanadában az úgynevezett „konverziós terápia” betiltásáról szóló szövetségi törvénytervezet uralkodói jóváhagyásban részesült, vagyis januártól büntetőjogi következménnyel jár az, ha valaki mások szexuális viselkedésének, irányultságának a megváltoztatására törekszik.

Ez alól azok sem mentesülnek, akik a „páciensek” beleegyezésével hajták végre a kezelést. 

A kanadai törvény szigorú szankciókat vezet be. Január 7-től öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény lesz, ha valaki terepiás kezelésen való részvétélre kötelez másokat, míg azok, akik népszerűsítik, reklámozzák vagy hasznot húznak a terápiák szervezéséből, két év börtönbüntetéssel néznek szembe.

A törvénytervezet a kanadai törvényhozás alsó és felsőházán is változtatások nélkül és egyöntetű támogatás mellett került elfogadásra. A bal- és jobboldal is kiállt a törvénytervezet mellett, amelyet mindkét oldal vezető politikusai az LMBTQ-jogok sikeres előmozdításaként könyvelt el.

A politikai konszenzus hatására a kanadai törvény rekordidő, egy hét alatt került elfogadásra.

Habár Kanadában semmilyen politikai és társadalmi ellenállásba nem ütközött a terápiát betiltása, az Egyesült Királyságban már korántsem ilyen egyértelmű a kérdés. A brit Konzervatív Párt eltökélt amellett, hogy a kezeléseket betiltsák: felmérések szerint az LMBTQ-csoporthoz tartozók 5 százalékának ajánlották fel annak a lehetőséget, hogy „kigyógyítják őket” a szexuális irányultságukból. 

Ahogy arról korábban beszámoltuk, az Egyesült Királyságban vannak, akik attól tartanak, hogy a tilalom nem megoldást, hanem további problémákat eredményez. A túl szigorú szabályozás ugyanis ahhoz vezethet, hogy az orvosok és pszichológusok a nemi diszfóriával küzdő pácienseiket nem tudják kivizsgálni anélkül, hogy az nem vonjon büntetőjogi fellelőséget maga után.

A gyerekeket különösen hátrányosan érintheti a szigorú szabályozás,

hiszen a felmérések szerint a nemi identitászavar leginkább a kiskorúakat érinti. Ezzel a nyugati világban már nemcsak az oktatáspolitikán belül érezhető, hogy a gyermekek védelme és az LMBTQ-jogok egymásnak feszülnek. Az egészségügy lehet a következő olyan terület, ahol a szexuális kisebbségek jogainak kiterjesztésével a következő generáció húzhatja a legrövidebbet. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: MARTIN BERNETTI / AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés