Lengyelország EU-víziója: egy nem föderalista konszenzus?

2021. december 9. 14:26

Piotr Tosiek
EurActiv
Míg a lengyel kormánypárti politikusok nyíltan az integrációs folyamatok korlátozására buzdítanak, az ellenzékiek az uniós politika fősodrában próbálják befolyásolni azt.

„(…) Az uniós tagságot pártolók a lengyel társadalomban túlnyomó többségben vannak; arányuk gyakran a 90 százalékot is eléri. Mégis, az emberek jelentős része az Európai Uniót leginkább pénzügyi tranzakciók központjának, vagy az emberek szabad mozgását garantáló szervezetnek tartják.

A kormányzó pártok és az ellenzék között természetesen alapvető különbségek mutatkoznak. Az egyik ilyen a jogállamiság és a demokrácia értelmezése. Épp itt húzódik a lengyelek közötti kulturális vita frontja is; az egyik táborban azokat találjuk, akik a nyugati világhoz tartozást tartják fontosnak, a másikban pedig azokat, akik magukra a „nyugati kultúra valódi őrzőiként” tekintenek amikor Lengyelország kulturális sokszínűségét hangsúlyozzák (…). 

Ez a lengyel közviták tengelyeként is értelmezhető értékelméleti vita, ez az alapvető különbség azonban nem gátolja meg a legtöbb lengyel politikust abban, hogy az Európai Unió föderalizálását többé vagy kevésbé, de mindenképp idegenkedve nézzék.

(…) Míg a kormánypárti politikusok más tagállamokat is arra buzdítanak, hogy segítsenek az integrációs folyamatok korlátozásában, az ellenzékiek az uniós politika fősodrában próbálják gyengéden befolyásolni a viszonylag lassú föderalizációt. Ezt a lengyel sajátosságot mindenképpen számításba kell venni az Európa jövőjéről szóló közvita során (…).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés