Nemzetbiztonsági kockázat válhat a közösségi médiából Németországban

2021. december 13. 14:25
Egyre többször csapnak össze a járványellenes intézkedések apropóján az államellenes tüntetők a német rendőrséggel. Az erőszakba torkolló megmozdulásokat a közösségi platformokon szervezik.

Egyre több szakértő és politikus tartja aggályosnak, hogy mára tulajdonképpen a normalitás részévé vált, hogy Németországban tömegek vonulnak utcára tüntetni a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt kormányzati intézkedések ellen. Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália CDU-s miniszterelnöke vasárnap este a Bild televíziós adásában a tüntetőkről elmondta, hogy azok „extrém” veszélyt jelentenek az országra nézve, ugyanis immáron nem csak beszélnek, pletykálkodnak egymással, vagy tüzelik egymást, hanem készen a tettek mezejére is lépni. 

A bajorországi Schweinfurt városában 2 ezer tüntető demonstrált vasárnap este. A tüntetők között többen is agresszívan reagáltak a rendőri intézkedésre: rendőröket támadtak meg és egy rendőrautót is fel akartak gyújtani.

A türingiai Greiz városában is nagyjából ezer tüntető csapott össze a rendőrséggel, amelynek alkalmával 14 rendőr megsérült.

A rendőrökre különböző pirotechnikai eszközökkel is rálőttek. A rendőrök 207 tüntetőt azonosítottak és 44 büntető- és 47 szabálysértési eljárást indítottak. 108 fő esetében kitiltást is ki kellett szabni.

A kereszténydemokrata politikus aggályait éppen ezért Türingia tartomány szociáldemokrata belügyminisztere, Georg Maier is osztja. A ZDF hétfői Morgenmagazin című műsorában elmondta, hogy Németország-szerte az erőszaktól sem visszariadó tüntetők mintegy „turistaként” mozognak, demonstrációról demonstrációra járva. Maier elmondta, hogy az erőszakosan viselkedő tüntetők rendszerint jobboldali szélsőségesek, akik csoportjaira (pl. Querdenker, Querdenken 30) a német alkotmányvédelmi hivatal jó ideje mint az alkotmányos rend veszélyeztetőire tekint.

Egy másik SPD-s politikus, Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter szerint az események eszkalálódása részben a közösségimédia-használat elterjedésének köszönhető. Faeser kiemelte, hogy

a tüntetőcsoportok az online térben is együttműködnek egymással, jellemzően a Telegram felületében rejlő lehetőségeket kihasználva.

Mivel a német közösségimédia-szabályozás (Netzwerkdurchsetzungsgesetz, NetzDG) a privát üzenetküldő szolgáltatásokra nem terjed ki, a Telegramon akár 200 ezer felhasználó felölelő beszélgetőcsoportok is létrejöttek.

Ezekben a mintegy első számú hírforrássá váló privát beszélgetőablakokban osztják meg a felhasználók egymással a tüntetésekkel kapcsolatos tudnivalókat. A Telegram így hírfogyasztás és közösségszervezés tekintetében a Facebook vagy a Twitter konkurenciájává nőtte ki magát. Az említett jogi kiskapu jelentősége sokáig abban állt, hogy lényegében eszköztelenné tette az alkotmányvédelmi hivatalt arra, hogy széles körűen monitorozhassa az államellenes tendenciákat Németországban. Ezen a helyzen árnyalt egy nyári törvénymódosítás, amelynek értelmében a szövetségi hírszerzés elvi felhatalmazást kapott arra, hogy a hatóságok munkatársai akár egy bűncselekmény elkövetését megelőzően is betekinthessenek a privát beszélgetésekbe. A jogintézmény neve Quellen-Telekommunikationsüberwachung (TKÜ), a bevezetését övező közvitában pedig magát

az eljárást „állami trójai vírusként” címkézte a média.

A Telegram azért vált vonzóvá a felhasználók számára, mert miközben az üzenetküldő szolgáltatások intimitását és azonnaliságát ígéri, a „hagyományos” közösségi médiában megismert „virális” tartalommegosztás és hírfogyasztás is megvalósul. A platform lehetővé teszi azt is, hogy beágyazott linkeken keresztül a felhasználók csoportról csoportra ugráljanak, amelynek eredményeképpen akár radikális felhasználók igen szövevényes hálózata is létrejöhet. A Telegramon az ellenállásra buzdító tartalmak akár hangüzenet formájában is terjedhetnek. Ezzel kapcsolatban egy a dezinformációval foglalkozó intézet, a Center for Monitoring, Analysis, and Strategy (CeMAS) tanulmányt készített. Az elemzésből kiderül, hogy az audióüzenet befolyásoló ereje a szöveges üzenetét messzemenően meghaladja, ugyanis képes közvetlenül hatni a befogadó hangulatára is, ennek révén pedig a befogadó bizalmába is könnyebb beférkőzni. 

Peter Neumann terrorizmuskutató a Bild-TV-nek elmondta, hogy ha a fejlemények a jelenlegi tendenciát követik, akár belátható időn belül terrorkampányok kibontakozásával is számolni lehet. Neumann szerint a kötelező védőoltás bevezetése ráadásul olaj lehet a tűzre.

Kép: AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés