Az EU zöld átmenetéhez szükség van az atomenergiára

2021. december 15. 11:54

Pernille Weiss
EurActiv
Az Unió nem alkothat olyan szabályozást, ami hátrányosan érinti a nukleáris energiát.

„Az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti javaslatát arról, hogy az atomenergia a jövőben zöld forrásként legyen-e számontartva. Ammennyiben a Bizottság nem emeli be az atomenergiát a zöld források közé, azzal a nukleáris energia fejlesztését célzó befektetéseknek is lőttek. Mindez nagyon káros lenne. Az igazság az, hogy a zöld átmenethez, vagyis az európai gazdaság szén-dioxid-mentesítéséhez szükséges tiszta energia előállításához szükségünk van az atomenergiára. Elegendő energiát kell biztosítani egy olyan világ számára, ahol várhatóan 10 milliárd ember kíván a maihoz hasonló színvonalon élni.

(…)

Sajnos az atomenergia előnyeit sokan nem értékelik eléggé. A meglévő reaktorok eddig több millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előzték meg, miközben garantálták az energiabiztonságot és csökkentették térségünk geopolitikai kiszolgáltatottságát olyan államoknak, melyek fosszilis tüzelőanyagokat exportálnak. Továbbá az atomenergia a tiszta és megbízható energiaforrásnak bizonyult, és nem csak az energetikai, hanem például az egészségügyi szektorokban is bizonyított. A jövőben az atomenergia hozzájárulhat a hidrogéntermeléshez, a távfűtéshez és a víz sótalanításának folyamatához is. 

A nemzetközi szervezetek széles köre véli úgy, hogy az atomenergiát be kell vonni az éghajlatváltozás mérséklésére és az energiaszegénység felszámolására irányuló kezdeményezésekbe. 

Sajnos több tagállam, köztük Svédország is, a fenntarthatóság helyett a fenntarthatatlan irányt választotta, amikor arra az elhatározásra jutottak, hogy leállítják a meglévő, jól működő atomerőműveiket. Ez a döntés sokszor megnövekedett CO2-kibocsátást és magasabb lakossági villanyárakat eredményezett. 

(…)

Napjaink egyik kulcskérdése, hogy mi lenne a legjobb megoldás az atomenergia hasznosításának kiterjesztésére? Amikor az atomenergia jövőjéről beszélünk, meg kell tanulnunk különbséget tenni a régebbi típusú technológiák és az új módszerek között.

Világszerte több országban, köztük az USA-ban és Japánban, illetve Európában belül Lengyelországban, Franciaországban és Finnországban is atomenergiába fektetnek. Megváltozott a széljárás, és az atomenergia ismét egyre több állami támogatásban részesül. Az elmúlt 10-15 évben egyre nagyobb figyelmet és több erőforrást fordítottak innovációra ezen a területen. A legtöbb innováció a feltörekvő vállalatoktól érkezik, akik a hagyományos technológiákon túl új megközelítéseken dolgoznak.  

(…)

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a fosszilis energia kivezetésének módja a villamosításban rejlik. Ehhez több áramra van szükségünk. Sokkal többre. Ebben az egyenletben a szél és a napenergia egyszerűen nem elég. Ezért az EU nem engedheti meg magának, hogy olyan szabályozást alkosson, amely hátrányosan érinti az atomenergiát.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés