Európa véletlenül egy felfegyverzett Amnesty Internationalt hozott létre

2021. december 16. 14:19

Caroline de Gruyter
Foreign Policy
Ha valaki a Frontex segítségét kéri, azzal lényegében a Human Rights Watch és a The Guardian munkatársait is meghívja.

„Az Európai Unió Határ- és Partvédelmi Ügynöksége éveken keresztül egy Varsóba eldugott aprócska projektnek tűnt.” Az Európai Unió külső határai inkább nyitottak voltak, amelyek őrzésének feladata a tagállamok határőrségeire volt bízva.
Az elmúlt évtizedben, s főleg a 2015-ös menekültválság óta ezek a külső határok egyre növekvő nyomásnak lettek kitéve, az európai polgárok és kormányok pedig fokozott védelmet követeltek – a Frontex pedig gyors növekedésnek indult.
Ma ezerhétszáz határ- és partiőr szolgál a Frontex kötelékében, kisegítve a tagállami határőröket, rendőröket és a menekültügy embereit. (…) Az 2027-re a tervek szerint 10 ezer főre kiegészülő Ügynökség segít a La Manche csatornán közlekedő migráns csónakok nyomon követésében is.

(…)

Van azonban egy probléma. Azokon a helyeken, ahol a tagállami határőröknek a Frontex segítségére leginkább szüksége lenne – így különösen a lengyel-fehérorosz, a magyar-szerb és a bolgár-török határon – a Frontexet nem igazán látni.
A nemzeti hatóságok Európa-szerte ahhoz vannak szokva, hogy a határvédelem körében azt teszik, ami szükséges. Látszólag arról van szó, hogy miközben a nemzeti eljárásrendet követik, - az európai és a nemzetközi jog rendelkezéseiből fakadóan – meg kell tartaniuk az alapjogokat is. Csakhogy mint utóbb kiderült, az országba való belépés visszautasítása nem szükségszerűen jelenti az illető jogellenes visszatoloncolását. Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyik 2020-as ítélete értelmében jogszerű azon személyek kitoloncolása, akik a határon történő átlépéshez erőszakot és egyéb jogellenes eszközöket alkalmaznak.

(…)

Tekintettel arra, hogy a nemzeti hatóságok nem ritkán döntenek úgy, hogy távol tartják az NGO-kat és az újságírókat a frontvonaltól, a jogellenes praktikákra vonatkozó vallomások gyakran az áldozatoktól származnak.

(…)

A Frontex ellentétben folyamatosan az Európai Parlament, az NGO-k és a média szeme előtt van. (…) Napjainkban az Ügynökséget EP-politikusok és az Európai Ombudsman által készített jelentésekben, illetve a Bellingcat nevű újságíró-hálózat részéről heves kritikák érik az Égei-tenger térségében történt visszatoloncolási incidensek miatt. Ennek eredményeképpen a Frontex belső vizsgálatok lefolytatására kényszerült.

(…)

Válaszul a Frontex sokkal óvatosabbá vált. (…) Amikor a Frontexet kivezénylik valahova, az Ügynökség munkatársai tevékenységüket folyamatos ellenőrzés mellett végzik. (…) A tagállamokban szolgáló határőrök ennél sokkal kevesebb figyelmet kapnak. Éppen ezért számos uniós tagállam inkább a saját hatóságait alkalmazza. Egyesek úgy tartják, hogy ha valaki a Frontex segítségét kéri, azzal lényegében a Human Rights Watch és a The Guardian munkatársait is meghívja.
Éppen ezért a Frontex az uniós tagállamok és az Európai Parlament közé rekedt. A tagállamoknak szükségük van erősítésre és a Frontex által kínált eszközállományra, az ezzel együtt járó felvigyázásra azonban nem. (…) Sokan éppen ezért az ügynökséget egyfajta „felfegyverzett Amnesty International-nek nevezik”.

(…)

17 évvel a Frontex megalapítását követően a következő, nagyon is megalapozott kérdés merül fel: Engedi-e Európa, hogy az Ügynökség valóban védelmezze a külső határokat, vagy sem? Az Ügynökség munkáját övező ellentmondások és viták rávilágítanak arra, hogy milyen nehéz is Európa számára megtartani az általa a nyugodtabb időszakokban büszkén kidolgozott értékek és elvek érvényesülését egy a maihoz hasonló kiszámíthatatlan világban.

(…)

Az erről szóló vita központjában nem is maga a Frontex áll (…), hanem inkább annak kétséges megítélése, hogy az Európai Uniónak valóban szüksége van-e egy kifejezetten a külső határőrségre specializálódott szervre, s ha igen, hogyan kell annak kinéznie. Mit tehet végtére is akár tízezernyi európai határőr akár a lengyel vagy a litván határon, ha nem akadályozhatja meg azt, hogy bárki belépjen az EU területére?"

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Felállították az egyenruhás bevándoroltatási ügyintézők intézményét. A neve: Erre Tessék.

A Frontex úgy fog járni, mint a NATO, az EP, vagy az EB. El fog jelentéktelenedni. A tagállam önállóságot akarnak határvédelmi kérdésben is, mert a határmenti országok védekezni akarnak, a belső államok meg sokszor kibickedve jóemberkednek a saját közönségüknek, és nem engedik, hogy a határokat védjék.

Senki nem fogja hagyni az illegális bevándorlást, ez minden ország elemi érdeke. Pofázhatnak itt az emberjogizmus felkent papjai, de az az ország, amelyik nem képes megvédeni a határait, nem döntheti el, hogy kit enged be és kit nem, az nem ország, az csak megye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés