Koszovótól bérelne börtönt Dánia az elítélt migránsok számára

2021. december 17. 12:35
A szigorú bevándorláspolitikájáról ismert dán kormány a külföldi elítéltek „offshore elhelyezésével” növelné a börtönkapacitást.

A dán kormány több mint 300 kitoloncolás előtt álló külföldi bűnöző elhelyezése érdekében egy koszovói börtön kibérlését tervezi – adta hírül a Times. Az Európában egyedülállónak mondható kezdeményezés értelmében az intézményt a dán hatóságok felügyelnék és

a dán törvények hatálya alá tartozó börtönben olyan migrációs hátterű elítélteket tartanánk fogva, akiket büntetésük letöltése után visszaküldenek a származási országukba.

A szociáldemokraták által vezetett dán kormány Európán belül az egyik legszigorúbb bevándorláspolitikát követi. Ahogy arról korábban beszámoltunk, júniusban a dán parlament megszavazta, hogy a Dániába bevándorolni kívánók az országon kívül kötelesek megvárni a menekültügyi eljárás végét (offshore elbírálás).  

A nyári törvénymódosítás lehetővé tette azt is, hogy Dánia a már dán földre lépett bevándorlókat egy Európán kívüli országba helyezze át ugyanebből a célból. Ha pedig a dán hatóságok úgy döntenek, hogy a migráns nem nyerhet beengedést az északi országba, a „szállásadó” országból is távoznia kell.

Koppenhága májusban már meg is kötötte a megállapodást erre vonatkozóan az afrikai Ruandával.

A törvénymódosítást megelőzőn 200 szíriai menekült tartózkodási engedélyét érvénytelenítették a dán hatóságok. A hivatalos indoklás szerint Szíria bizonyos részei már eléggé biztonságosak ahhoz, hogy a szíriai bevándorlók hazatérjenek.

Továbbá korábban szó volt arról is, hogy a dán kormány a balti-tengeri Langeland szigeten 130 migráns számára befogadóközpontot húz fel. Ide helyezték volna azokat a bevándorlókat, akik engedély nélkül tartózkodnak az országban, de kitoloncolni nem lehet őket.

Végül azonban a helyiek és az ellenzék heves ellenállása miatt a dán vezetés elállt ettől a tervtől. 

A legújabb kezdeményezés hátterében a migráció kérdéskörén kívül az áll, hogy a dán börtönök túlterheltsége miatt 2025-re már 1000 férőhely fog hiányozni a rendszerből. Az 5,8 millió lakossal rendelkező országban már most több mint 4000 ember van börtönben. A kormány ezért tovább növeli az intézmények fejlesztésére fordított forrásokat és további két börtön megnyitását is tervezik Dánia határain belül.

A dán igazságügy szerint a Koszovóban létesített új börtön mellett szól az alacsonyabb fenntartási költség, pontos adatokat viszont nem közölt a tárca. Az viszont biztos, hogy a koszovói börtönben a dán intézményekben elvárt körülményeket szeretnék biztosítani és

a hozzátartók számára az állam támogatná a koszovói kiutazás költségét. 

Korábban Norvégia és Belgium is bérelt börtöncellákát Hollandiától, ugyanakkor egész intézményre kiterjedő megállapodás Európában precedens értékű. A tervezetről részleteket a dán kormány nem közölt, várhatóan a jövő év folyamán születhet döntés és 2023-ban létesülhet az első dán börtön az országon kívül.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés