A gyógyszerellátás biztosításával csökkenhet a feszültség az EU és a britek között

2021. december 17. 10:06
Kereskedelmi és jogi szempontból Észak-Írország a „senki földjén”, vagyis a brit és az uniós szabályozás ütközőzónájában volt eddig.

Az európai Bizottság várhatóan a mai nap folyamán ismerteti azokat a módosításokat, amelyek segítésével a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó gyógyszerszállítás jogi akadályait megszüntetik. 

A gyógyszerek áramlása jelenleg akadálytalan, de az év végén lejáró türelmi időszak után újabb frontvonal nyílhat az EU és az Egyesült Királyság között.

Észak-Írország ugyanis a közös európai piac része, míg Anglia, Skócia és Wales nem, így jövőre a brit cégeknek az EU-ba vagy Észak-Írországba kellene költöztetniük a logisztikai és tesztelési tevékenységüket, hogy megfeleljenek az uniós előírásoknak. 

Azonban ez rendkívül költséges, így könnyen lehet, hogy a vállalatok inkább beszüntetik az Észak-Írország irányú gyógyszerszállításukat. Ezzel viszont

az északírek a közös piachoz való tartozás elsőszámú veszteseivé válhatnak, jogi szempontból a „senki földjén”, vagyis a brit és az uniós szabályozás ütközőzónájában találnák magukat. 

A megoldást egyedül az jelentheti, ha az Európai Bizottság a kivételes helyzetet figyelembe véve módosítja a hatályos szabályokat. Vagyis a posztbrexit Egyesült Királyságának engedélyezi, hogy a gyógyszerszállítással kapcsolatos tevékenységek ne csak Észak-Írországban, hanem a brit-szigeteken belül mindenhol zavartalanul folyhassanak tovább. 

A változás más kisebb tagállamok – így többek között Ciprus, Írország és Málta – számára is előnyös lehet, hiszen ezen országok eddig is Nagy-Britanniából szereztek be bizonyos gyógyszereket.

Egy további, kizárólag Észak-Írországra vonatkozó változtatás pedig várhatóan lehetővé fogja tenni azt is, hogy az országrészen belül olyan gyógyszereket is forgalmazhassanak, melyeket a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság már engedélyezett, de az Európai Gyógyszerügynökség még nem hagyott jóvá.

A módosításokat az Európai Parlamentnek és az uniós állam- és kormányfőknek is jóvá kell hagyniuk.

Várhatóan ezzel Észak-Írország helyzete is stabilizálódhat az Egyesült Királyságon és a közös európai piacon belül, és újabb kereskedelmi ellentétre születhet pragmatikus megoldás.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: PAUL FAITH / AFP

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés