Könnyebben módosíthatják születési nevüket a polgárok Franciaországban

2021. december 20. 13:24
Egy új törvénymódosítás értelmében a 18. életévét betöltött polgárok szabadabban rendelkezhetnek a nevükkel. Vezetéknév gyanánt könnyített eljárásban akár kizárólag az anya nevét is lehet választani.

Megkönnyíti az állampolgárok számára az anya családnevének felvételét a francia kormány – jelentette be Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter vasárnap. 

„Nem kívánatos, hogy az állam arra kötelezzen bárkit, hogy intimitásokba bocsátkozzon akkor, amikor névválasztását kell megindokolnia.” – twittelte Dupond Moretti a Twitter-fiókján. Moretti az Elle magazinnak azt is elmondta, hogy

a törvénymódosítás a szülők egyenjogúságát hivatott elősegíteni,

és szabadságot hivatott biztosítani minden francia ember számára.

A módosítás megoldást jelenthet azok számára is, akik olyan traumatikus élményt követően kényszerülnek nevük megváltoztatására, mint például a vérfertőzés, vagy a családon belüli erőszak.

Ennek megfelelően a kormány Emmanuel Macron pártjának (LREM) indítványára kezeskedik arról, hogy a 18. életévüket betöltött személyek a helyi önkormányzatoknál kezdeményezzék az egyszerűsített eljárást.

A szabályozás értelmében a francia állampolgárok megtarthatják az apa családnevét, azt elvetve átvehetik az anyáét, de adott szándékuknak megfelelően mindkét vezetéknevet is megszerezhetik.

Megjegyzendő, hogy egy november végi előterjesztés értelmében

igen hasonló szabályok szerint kaphatnak nevet azok a gyermekek is, akik holtan jöttek a világra. 

„Az élettelenül a világra jött gyermek nem „senki”; a családhoz tartozik.” – nyilatkozta Dupond-Moretti, aki hozzátette, hogy ennek a módosításnak a lényege az, hogy egy ilyen feldolgozhatatlan tragédia ne veszhessen feledésbe.

A változtatásnak az apaság megállapításához köthető, illetve öröklési jogi relevanciáján kívül egyéb joghatása nincs.

Magyarországon a születési név megváltoztatását a kormányhivatal végzi. A névváltoztatási kérelmet indokolni kell, azaz, a névváltoztatási szándékot megalapozó okokat és körülményeket a kérelmezőnek fel kell tárnia. Amennyiben a kérelem a családi és utónév együttes megváltoztatására irányul (teljes születési név megváltoztatása), a kérelmet a családi név és az utónév vonatkozásában külön meg kell indokolni.

Kép: Wikipedia

Dobozi Gergely

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés