Nemet mondott a gendersemleges útlevélre az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága

2021. december 28. 16:56
A Legfelsőbb Bíróság az Egyesült Királyságnak adott igazat abban a perben, amiben egy aktivista kérte, hogy számára gendersemleges útlevelet állítsanak ki. Az ügy Strasbourgban folytatódhat tovább.

Hiába perelte be az államot egy magát „nem binárisnak” valló személy az Egyesült Királyságban amiatt, mert az állam csak a férfi és a női nemet ismeri el az útleveleket, a panaszos a Legfelsőbb Bíróságon is kosarat kapott. Az alig 30 éves aktivista, Christie Elan-Cane azért perelte be az államot, mert az Egyesült Királyság nem kíván gendersemleges útleveleket kiállítani azoknak, akik magukat se a férfiak, sem pedig a nők közé sem sorolják.

A Human Rights Watch támogatásával pereskedő Elan-Cane érvelése szerint az Egyesült Királyságban

az útlevelek kiállítására vonatkozó eljárás a férfi-nő különbségtétel miatt „alapvetően diszkiminatív”,

éppen ezért az Emberi Jogok Európai Egyezményébe is ütközik.

A „jogos identitás” (legitimate identity) Elan-Cane szerint alapvető emberi jog. „Elfogadhatatlan, hogy az állam egy számára helytelen gender hirdetésére kötelezzen az útlevél kiállításához olyasvalakit, aki magát sem férfiként, sem pedig nőként nem határozza meg.” Az aktivista szerint ez olyan, mintha valakitől ázsiaiként követelnék meg azt, hogy magát „fehérként” vagy „feketeként” határozza meg. 

Elan-Cane azt követelte az államtól, hogy az útlevelén X-szel jelezhesse azt, hogy egyik nemmel sem azonosítja magát. Megjegyzendő, hogy az Amerikai Egyesült Államokban idén októberben állították ki az első olyan útlevelet, amelyen a nem mellett „X” szerepelt. Emellett Argentínában, Ausztráliában, Kanadában, Dániában, Indiában, Máltán, Nepálban, Hollandiában, Új-Zélandon és Pakisztánban is adnak ki gendersemleges útlevelet.

Ennek ellenére az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága elutasította ezt. A testület arra hivatkozott, hogy

különösen az egységes adminisztrációs gyakorlat fenntartása melletti érdekek felülmúlják azon az érvek súlyát, amelyek Elan-Cane indítványa mellett szólnak.

Elan-Cane biztosította a közvéleményt arról, hogy az ügy az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt folytatódik.

Kép: Wikipedia

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés