A spekulánsok által működtetett uniós kibocsátási sémát meg kell reformálni

2022. január 3. 15:29

Mateusz Morawiecki
EurActiv
Egyetlen szakpolitikai intézkedést sem lehet végrehajtani az uniós polgárok bizalma nélkül.

"Létfontosságú megoldások kidolgozása sürget az Európai Unióban. Ezek egyike, hogy a blokk mihez kezd a széndioxid-kereskedelmi sémával. 

(…)

A rezsiárak elszabadultak, s a háztartásvezető uniós polgárok pénztárcáit ostromolják. Az átlagember pénzügyi biztonsága került veszélye, amelyet a világjárvány már eleve kikezdett. Mindenek felett pedig a kibocsátás-kereskedelem ügye az EU klímapolitikájába vetett bizalmat is aláássa.

(…)

Ha nem reagálunk gyorsan az egyre inkább kibontakozó válságra, annak szerteágazó következményei lesznek. Az EU mindig is a klímaválság elleni küzdelem élharcosa volt, érthető hát, hogy azt szeretné, ha ez így is maradna. Lengyelország hasonlóképpen. A szolidaritás jegyében egyetértünk abban, hogy a 2030-ra elérendő kibocsátás-csökkentési célnak 55 százaléknak kell lennie.
Ennek feltételeként hazám azt szabta, hogy az ehhez szükséges jogszabályok technológia-semlegesek legyenek, s hogy a Modernizációs Alap esetében a kibocsátási egység hiányainak kezelése minden kedvezményezett tagállam esetében rendezett legyen.

Csalódottan vettem észre, hogy ezeket a feltételeket végül nem építették be az EU Fit for 55 című javaslatcsomagjába. A korlátozott beruházási támogatásokhoz társuló magas kedvezményes árak hosszú távon jelentősen lassíthatják Lengyelország átállási ütemét, ennek eredményeképpen pedig az ambiciózus klímacélok megvalósulása kerül veszélybe. Az energetikai átállás nem egy verseny, ahol a sebesség a fontos, hanem egy közös út, amelyre együtt lépünk.

(…)

Az elkövetkező években az uniós klímapolitika érdemben vizsgázhat. Ahhoz, hogy sikeres legyen, a széndioxid-kibocsátás csökkentésének ügyét előre kell venni. Arra azonban minden körülmények között emlékeznünk kell, hogy a kibocsátás csökkentése önmagában nem jelenti a munka befejezését.

A cél az, hogy tiszta, élhető városokat teremtsünk mindannyiunk számára.

A környezetnek azonban az embereket kell szolgálnia, s nem pedig olyan költségeket teremtenie, amelyet az emberek képtelenek állni. Egyetlen szakpolitikai intézkedést sem lehet végrehajtani az uniós polgárok bizalma nélkül. Ez az alapelv a klímapolitikára is igaz."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés