Ki fél a "csúnya rossz bíróságtól"?

2022. január 10. 16:12

Bianca Selejan-Gutan
Verfassungsblog
2021. végén új fejezet köszöntött be a történetben arról, hogy hogyan is kell Romániában az uniós jogot alkalmazni.

„2021. végén új fejezet köszöntött be a történetben arról, hogy hogyan is kell Romániában az uniós jogot alkalmazni. A 2021. december 23-án kiadott sajtóközleményében Románia Alkotmánybírósága megkérdőjelezte a nemzeti és az uniós jog összhangját (…). Jóllehet egy sajtóközlemény jogi kötőerővel nem rendelkezik, mégis alkalmas lehet arra, hogy kétségek közé taszítson egy olyan bírót, aki különben kész lenne figyelmen kívül hagyni bizonyos nemzeti jogi rendelkezéseket. Ez következne ugyanis az Európai Bíróság legfrissebb döntéséből e körben. 

(…)

Egyesek kiemelik, hogy „csak” egy ártatlan sajtóközleményről, s nem pedig az alkotmánybíróság kötelező erejű döntéséről van szó. Ez igaz, a sajtóközlemény valóban nem bírói aktus, nem bír jogi kötőerővel, s habár egyetlen alkotmánybíró sem közölt ellenkező álláspontot, a testület hivatalos álláspontjának sem tekinthető.

(…)

Lehet, hogy nem döntés, hanem „csak” egy sajtóközlemény. Ugyanakkor azokkal a döntésekkel egy sorban említve, amelyekkel az alkotmánybíróság beavatkozott az igazságszolgáltatás működésébe, a sajtóközlemény tekinthető a bírák elleni nyomásgyakorlás eszközének. Nyomásgyakorlás eszközének arra vonatkozóan, hogy hogyan hagyják figyelmen kívül az Európai Bíróság ítéletét.”

A véleménycikk előzményéről itt olvashat.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés