Százmillió eurós nagyságrendben fizethet bírságot Varsó Brüsszelnek 

2022. január 14. 13:25
Varsó immár százmillió eurós nagyságrendben tartozik Brüsszelnek bírság címén. Lengyelország nem fizet, ezért az Európai Bizottság a tagállamot illető kifizetésekből vonja le a követelt összegeket.

Brüsszel kész több mint 100 millió eurót visszatartani Lengyelországtól, mivel Varsó még mindig nem fizette meg az Európai Bíróság által kiszabott napi bírság összegét – figyelmeztetett Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős biztosa.

Reynders a Financial Times-nak mondta el tegnap, hogy az Európai Bizottság rövidesen levelet küld Az Európai Unió ötödik legnagyobb tagállamának, amelyben 69 millió eurót követel majd a lengyel vezetéstől. A napi bírság összege 2021. november eleje óta halmozódik, a felszólító levél pedig Reynders szerint bármikor megérkezhet Varsóba.

Nem tapasztaltunk változást az átmeneti intézkedések végrehajtása kapcsán, ezért arra kérjük Lengyelországot, hogy fizessen.” - mondta Reynders.

Ha Varsó 60 napon belül sem fizeti meg a kamatostul követelt összeget, Brüsszel olyan uniós kifizetéseket tarthat vissza Lengyelországtól,

amelyekre kelet-közép-európai ország elvileg jogosult lenne.

„A világjárvány öt hulláma és Lengyelország kapcsán a jogállamiság hullámai igencsak lefoglalnak bennünket” – ironizált Reynders biztos az interjúban, majd hozzátette: „Továbbra is igyekszünk megbirkózni az egymást követő hullámokkal.”

A Financial Times értesülései szerint másik alapon – szintén bírságként – további 50 millió euró összeget tartana vissza Brüsszel Lengyelországtól egy a Lengyelország és Csehország közötti jogvita miatt. 

Varsót emellett tavaly októberben is napi egymillió eurós bírságra kötelezték, mivel Lengyelország nem tett eleget az Európai Bíróság ítéletében foglalt utasításoknak a Brüsszel által vitatott lengyel igazságügyi reform kapcsán. Ennek kapcsán Lengyelországot arra kötelezték, hogy törölje el a bírói reform részeként bevezetett fegyelmi tanácsot, módosítsa a szabályokat, és állítsa újra munkába az elbocsátott bírókat. Ezek egyébként Brüsszel feltételei az európai helyreállítási alapból (Next Generation EU) való részesedéshez is.

Ha Varsó továbbra sem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, tovább halmozódik a napi bírság összege. 

Kép: Janek SKARZYNSKI / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés