Homály fedi az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti üzeneteket

2022. január 20. 10:55

A telefonon küldött szöveges üzenetek nem tartoznak a 2001 óta változatlan uniós átláthatósági szabályok hatálya alá.

2022. január 20. 10:55
null
Gergi-Horgos Mátyás

Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos szerint a telefonon továbbított szöveges üzenetekre nem vonatkoznak az átláthatósági szabályok. Emiatt

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének sem kell nyilvánosságra hoznia a Pfizer gyógyszercég vezérigazgatójával váltott üzeneteit. 

Pedig több EP-képviselő is azt követeli, tegyék hozzáférhetővé a politikus és az üzletember között zajlott beszélgetések részleteit. A New York Times ugyanis korábban felfedte, hogy Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla hónapokon át váltott üzeneteket egymással, hogy tető alá hozzák az 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech oltóanyagról szóló megállapodást.

Ugyanakkor Jourová szerint a rövid szöveges üzenetek azért nem tartoznak a nyilvánosságra, mert az azonnali üzenetküldő platformokon továbbított üzenetek eleve nem tartalmazhatnak olyan információkat, amelyek a Bizottság tevékenységével, döntéseivel kapcsolatosak. Érdemes hozzátenni, hogy a Jurová által említett,

az áltáthatóságról és dokumentumokhoz való hozzáférésről szóló szabályokat 2001 óta nem módosították. 

Emily O'Reilly európai ombudsman szeptemberben indított vizsgálatot, mert az újságíróktól megtagadták a Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti üzentekhez való hozzáférést. Az európai ombudsman korábban pedig arra szólította fel az uniós intézményeket, hogy frissítsék a dokumentumokhoz való hozzáférésre vonatkozó szabályokat, hogy azok tartalmazzák a kommunikáció modern formáit. Ez a módosítás azóta sem történt meg, pedig 2001 óta rengeteg új technológia jelent meg.

A Der Spiegel szerint Von der Leyen mostani ügye korántsem nevezhető elszigetelt esetnek. A német magazin még decemberben arról számolt be, hogy

az Európai Bizottság nem archiválja a WhatsAppon továbbított üzeneteket,

és folyamatosnak nevezhető az e-mailek törlése. Azon üzeneteket ugyanis, amiket nem jelöltek meg fontosnak és nem töltötték fel a Bizottság elektronikus nyilvántartásába, 6 hónap után automatikusan törlik. 

Von der Leyen esetében nem ez az első, hogy munkájával kapcsolatban számon kérik a transzparencia hiányát. 2019-ben is hasonló botrányba keveredett, amikor a német védelmi tárca átadás-átvételekor szolgálati telefonjáról töröltek minden adatot, vele együtt pedig az összes üzenetváltását is. Így a korábban általa vezetett német védelmi minisztérium több százmillió euró értékben kötött tanácsadói szerződések hátteréről is csak kevés információ derült ki.

Ahogy 2019-ben, úgy most is nehéz lesz fogást találni a Bizottság első emberén.

Az EP-képviselők panasza önmagában, az érvényben lévő szabályozások miatt nem sokat ér. Hiába zajlik ma minden informális kommunikáció a WhatsAppon és a Facebook Messengeren, amíg a 2001-es szabályozást nem frissítik, addig Ursula von der Leyen eddigi és jövőbeli üzentváltásait is homály fedi. 

Borítókép: Tobias SCHWARZ / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. február 06. 23:06
"Nemcsak arról van szó, hogy a pénzek nem a pandémia miatt szenvedőkhöz mennének, hanem ennek az ellenkezője történne: a korrupt elitet finanszíroznák, amelyet ez megerősítene..." mondta Denník N Daniel Freund (Zöldek) német EP képviselő... _I_
fatman
2022. február 06. 23:06
ők pofáznak korrupcióról... a pofám leszakad...
fatman
2022. február 06. 23:06
Daniel Freund... aki öt évig maga is az egyik Soros-szervezettől kapta a fizetését, a Transparency International nevű NGO-nál dolgozott...
fatman
2022. február 06. 23:06
hát megválasztották volna, ha nem lenne az???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik