Bevándorlókkal oldaná meg a német kormány az országban tomboló munkaerőhiányt

2022. február 8. 14:30
"Make it in Germany” jeligére várja a német kormány a külföldi munkavállalók jelentkezését, mert tavaly a szakképzett munkaerő hiánya miatt betöltetlen álláshelyek száma a duplájára emelkedett.

Egyre égetőbbé válik Németország számára, hogy megoldást találjon a szakképzett munkaerő hiányára. Ez a szám tavaly tovább emelkedett, s immár a 400 ezres nagyságrend környékén jár – derül ki a Német Gazdasági Intézet (Institut der deutschen Wirtschaft) Szakképzési Kompetenciaközpontjának (Kompetenzzentrum Fachkräftesicherung, KOFA) éves jelentéséből. A KOFA kiderítette, hogy miközben 2021. a szakképzett munkaerő hiánya miatt betöltetlen álláshelyek száma még 213 ezer volt, decemberre ez a szám 465 ezerre emelkedett.

A hiány különösen

az építőipari-mérnöki területen, az idősgondozásban, a fizioterápia és az informatika területein égető.

Mint kiderült, ezekben a szektorokban ma tíz álláshelyből nyolcat legfeljebb is csak nem kellően képzett munkaerővel lehetséges betölteni.

A hiány különösen a természettudomány területén, illetve a földrajzi és informatikai, továbbá a közlekedési, logisztikai, védelmi és biztonsági szektorokokban emelkedett. A legkisebb hiány a nyelv-, irodalom-, társadalom- és gazdaságtudományi, továbbá a média, művészet, kultúra és szervezési szakmákban mutatkozik. 

A Zöldek által delegált gazdasági miniszter, Robert Habeck szerint a megoldás erre a migráció ösztönzése – jelenleg ugyanis különösen a szakképzett a munkavállalók bevándorlására vonatkozó szabályozás túl szigorú – írja a Berliner Zeitung. A politikus hozzátette: az IT-szektorba érkező szakemberek általában jóval magasabban kvalifikáltak, az ő bevándorlásuk már ma is jóval könnyebb. Tekintettel azonban a nagyságrendre, a munkavállalók behívása nem elégséges; az infrastruktúra növelésére is szükség van.

Habeck szerint ehhez már külföldön meg kell kezdeni a munkát. A német költségvetés terhére

növelni kell külföldön az előminősítési kapacitásokat, miközben a jogi eljárásrendet is áramvonalasítani szükséges.

A tárca emellett „Make it in Germany!”, azaz „Arass sikert Németországban!” üzenettel indított reklámkampányt, amelynek videóját a YouTube felületein is meg lehet tekinteni. A „Make it in Germany” azonban nem csak egy felhívás, hanem egy egész projekt – legalábbis erre lehet következtetni a hivatalos honlapon elérhető információkból: a német kormány a világ különböző nyelvein is elérhetővé tette az oldalt.

A „Make it in Germany” szlogen egyelőre egyfajta biztosítékul szolgál azon bevándorlók számára, akik nem háborús fenyegetettség, hanem a jobb élet és a kedvezőbb lehetőségek miatt indulnak útnak Németország irányába.

Rengeteg azonban a csaló, aki magát munkaügyi közvetítőnek álcázva tesz zsebre több ezer eurót, hogy aztán a munkakereső végül hoppon maradjon. Több ezer olyan fiatalról tudni, akik 1.500 eurótól akár 9 ezer euróig terjedő összegeket fizettek ki csalók számára, akik azt ígérték nekik, hogy segítenek munkát találni Németországban. Éppen ezért külön arab nyelvű YouTube-csatorna indult annak érdekében, hogy átláthatóan és olajozottan működjön az Európán kívüli munkakeresők számára az elhelyezkedés a német munkaerőpiacon.

Németország Szövetségi Munkaügyi Ügynöksége (Bundesagentur für Arbeit) idén januárban 3200 szakképzett munkavállaló letelepedését segítette elő. Ez a szám 700 fővel magasabb a 2020-as adatoknál. 

Kép: BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés