Nem gyermekbántalmazás a kamaszok nemátalakítása a Fehér Ház szerint

2022. március 4. 8:28
A texasi családvédelmi hatóság egy kormányzói direktíva alapján gyermekbántalmazásnak minősítette a kamaszokra elvégzett nemátalakító terápiák egyes formáit. A bíróság és az elnök más állásponton van.

Fellebbezést nyújtott be Texas állam abban az ügyben, amelyben egy texasi bíró ideiglenes intézkedésével megakadályozta az államot, hogy hatóságai gyermekbántalmazás miatt nyomozzanak egy 16 éves transznemű lány nemátalakító műtétével kapcsolatban. A nyomozás a gyermek szüleire vonatkozóan indult meg, a kamaszlány nemátalakító eljárását pedig

Greg Abbott texasi kormányzó „gyermekbántalmazásnak” minősítette.

A nemátalakító eljárásban részt vevő fiatalkorú lányként született, de fiúnak érzi magát. Éppen ezért a gendermegerősítő terápia keretében pubertásblokkoló készítményeket írtak fel számára, és hormonterápiában részesült.

A texasi álláspont: a nemátalakítás gyermekbántalmazás kategóriájába is lehet

Abbott kormányzó még február végén utasította a texasi családvédelmi hatóságot (Department of Family and Protective Services, DFPS), hogy nyomozzanak a 16 éves kamaszlány ügyében.

Abbott Ken Paxton texasi főügyész egyik szakvéleményére hivatkozott,

amelyben az áll, hogy bizonyos, a fiatalkorúak esetében végzett nemátalakító eljárások a gyermekbántalmazás kategóriájába eshetnek. Ez pedig a hatályos texasi törvények értelmében tilos. A DFPS megerősítette a Reutersnek, hogy legalább három hasonló eljárás folyik olyan szülők ellen, akiknek gyermekeik hasonló gyógyászati beavatkozásban vesznek részt.

Az ügyben eljáró Travis megyei bíró, Amy Clark Meachum lesöpörte az asztalról ezt az érvelést. Azzal érvelt, hogy

a szülők elleni nyomozás alkotmányos jogaiktól fosztja meg őket;

nem vehetik igénybe ugyanis a szükséges orvosi ellátást, ráadásul egy megalapozatlan gyermekbántalmazási nyomozás stigmáját is magukon kell viselniük. Texas állam ez ellen az intézkedés ellen nyújtott be fellebbezést

Március 11-én Meachum bíró újabb tárgyalást tart az ügyben. Ennek alkalmával dőlhet el, hogy kiterjeszti-e jogi álláspontját a konzervatív Abbott-direktívával kapcsolatban.

A Biden-adminisztráció a nemátalakítás pártján áll

A Biden-adminisztráció nyilatkozatban ítélte a texasi családvédelmi hatóság intézkedéseit. A Fehér Ház álláspontja szerint Texas állam „cinikus és veszélyes” kampányt indított a transznemű gyermekek és szüleik ellen.

Az elnök szerint ez a kormányzati túlterjeszkedés netovábbja.

A szövetségi kormányzat utasította a szövetségi szintű egészségügyi hatóságot (United States Department of Health and Human Services), hogy adjon ki iránymutatást a texasi kormányzat számára ez ügyben. 

Ebben az áll például, hogy jogellenes megtiltani az orvosok és az egészégügyi szolgáltatók számára, hogy a páciens gender identitására tekintettel zárkózzanak el valamely beavatkozás elvégzésétől. A szövetségi hatóság emlékeztette a texasi egyészségügyi szolgáltatókat arra is, hogy nem kötelesek felfedni a hatóságok előtt azokat az információkat, amelyek a páciens nemátalakításával kapcsolatosak.

Kultúrharc zajlik

Számos egészségügyi szervezet fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy Greg Abbott kormányzó nyomozásokat indított a szülők ellen. A fordulat tűzre öntött olajként hat abban a kultúrharcban, amely a gender identitás és a szexuális szabadság körül jelenleg zajlik az Egyesült Államokban. Ez a vita az iskolákba is beszivárgott: a texasi jogalkotók tavaly például olyan törvényt fogadtak el, amely

megtiltja a transznemű lányok számára, hogy a lányokkal együtt vegyenek részt a versenysportokban.

Az Abbottéval ellentétes álláspontot például Brian Mustanski (Northwestern University School of Medicine), a szexuális és gender kisebbségekhez tartozók egészségéért és jóllétéért létrehozott intézet vezetője képviseli. Mustanski szerint a transznemű emberekre vonatkozóan elvégzett nemátalakító eljárások valójában életeket mentenek azzal, hogy csökkentik a depresszió kialakulásának és az öngyilkosság esélyét.

Dobozi Gergely

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés