Bírálja az európai tudományos világ az EU digitális reformját

2022. április 6. 12:40
A digitális szolgáltatásokról szóló tervezet olyan többletköltségeket és adminisztratív terhet jelenet, ami ellehetetleníthetni az európai felsőoktatási és kutatási intézmények munkáját.

Tegnap az európai kutatóintézeteket, egyetemeket képviselő szervezetek közös nyilatkozatban bírálták az Unió online platformokat érintő jogszabálytervezetét, és arra kérték Brüsszelt, hogy

a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály véglegesítése során vegyék figyelembe az akadémiai világ szempontjait is. 
A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (Digital Services Act, DSA) egyik legfőbb célja, hogy megteremtse az internetes szolgáltató platformok felelősségi szabályait, elszámoltathatóvá téve azokat. A cikkben szóban forgó digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) az internetes szférában úgy nevezett „kapuőr” szerepet betöltő tartalomközvetítő platformok tisztességes piaci működését hivatott garantálni.

A szervezetek szerint a digitális archívumok, könyvtárak, illetve adatbázisok szerepe a kutatásban és az oktatásban is megkerülhetetlen, nélkülük nem lehetne biztosítani az eredményes kutatótómunkát. A nem profitorientált tudományos és oktatási adattárak, digitális archívumok is várhatóan a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály hatálya alá fognak esni,

ezzel nehéz helyzetbe hozva az európai felsőoktatást. 

Ez nemcsak új jogi akadályokat jelenet, hanem többletköltségekkel is jár majd. A szervezetek szerint azonban az új jogszabály egyik legnagyobb problémája, hogy nem követi az eddigi uniós szabályozások gyakorlatát. Eddig az EU-ban a szerzői jogok védelme esetében is külön elbírálás alá estek a tudományos szerveztek és egyetemek, az új jogszabálytervezet megalkotói ugyanakkor még ezt a jól bevált gyakorlatot sem vették figyelembe. 

Az akadémiai szereplők, a tudományos intézményeket tömörítő szervezetek úgy vélik,

a megoldást egyedül az jelentené, ha a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály nem vonatkozna a kutatási és oktatási szektorra.

Azt az EP-javaslatot, hogy csak egyes rendelkezések alól kapjanak felmentést az intézmények a szervezetek nem tudják elfogadni, ezzel ugyanis tovább növekedne az intézmények adminisztratív terhe. 

Az Európai Parlament, a tagállami kormányok képviselőt tömörítő Tanács, illetve az Európai Bizottság döntésén múlik, hogy miként alakul az új jogszabály és a tudományos világ kapcsolata a jövőben. A Bizottság ugyanakkor nem akart nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy az oktatók és kutatók aggályaira milyen választ kívánnak adni.

Gergi-Horgos Mátyás

Borítókép: PAUL FAITH / POOL / AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés