190 ezer dollárral támogatta a Disney a gyermekvédelmi törvényről szavazó republikánusokat

2022. április 12. 9:42
Százezer dolláros nagyságrendben támogatta a Disney a floridai republikánus jogalkotókat, mielőtt azok a gyermekvédelmi törvényről szavaztak volna. A cég ezzel ismét önellentmondásba került.

A Disney 125 ezer dollárt a floridai republikánusoknak, 65 ezer dollárt pedig egy, a republikánus szenátorok megválasztását segítő bizottságnak juttatott – írja a Politico.

Az összesen 190 ezer dolláros támogatás abban az időszakban vándorolt a Disney számlájáról a konzervatívok zsebébe,

hogy utóbbiak a „Szülői jogok az oktatásban” („Parental Rights in Education Bill”) című törvényről szavaztak volna. 

A pénzügyi adatok szerint 100 ezer dollárt a cég január 11-én juttatott a republikánusok számára. Ami érdekes, az az, hogy a második részletről,

a 25 ezer dollárról szóló csekket január 26-án írták meg, hat nappal azt követően, hogy a megosztó törvényt a floridai parlament szakbizottsága jóváhagyta.

A floridai jogszabályt az amerikai közvélemény „Ne említsd a melegeket” („Don’t Say Gay Bill”) néven is ismeri. A törvény úgy szól, hogy „Az állam normáival összhangban, tilos az iskolák alkalmazottai, vagy harmadik felek által szexuális irányultságra, vagy gender identitásra vonatkozó eligazítást tartani az óvodák mindhárom évfolyamában, illetve egyéb, a gyermek életkorának, fejlődésének nem megfelelő módon.

A jogalkotói cél az, hogy a szülők kezébe adják a rendelkezés jogát arra vonatkozóan, hogy eldöntsék: mikor, és milyen módon akarják először bemutatni az LMBTI-problémakört a gyermekeiknek. A törvény megadja azt a lehetőséget is a szülők számára, hogy

beperelhessék azt az iskolát, amely nem e törvénynek megfelelő módon jár el.

A floridai törvényt az év elején kezdődő jogalkotási ülésszakban, idén márciusban terjesztették írta alá Ron DeSantis kormányzó. A Disney részéről a 190 ezer dolláros támogatás még az ülésszakot megelőző adománygyűjtő időszakban érkezett meg. Időközben a Disney bejelentette, hogy átmenetileg beszünteti a Florida részére nyújtandó kampányadományok folyósítását.
A Disney ezzel a legutóbbi fejleménnyel többszörösen összetett problémával szembesül. 

Egyrészt, a Disney jelentős beruházásokat tervez megvalósítani a floridai Orlandó térségében, ahol a kormányzat kifejezetten vállalkozóbarát politikát folytat, 570 millió dollárnyi állami támogatással fűszerezve. A Disney 43 négyzetmérföldnyi terület felett diszponál Floridában, négy parkja és két aquaparkja pedig évente pedig a becslések szerint 58 millió vendéget fogad. Ezzel a floridai Disney-illetőségek a cég leglátogatottabb parkjai a világon. 

Másrészt, a céget belülről feszíti épp szét az a kultúrharc, amelyben a Disney jelenleg is részt vesz a Don’t Say Gay-törvény kapcsán. Március végén derült ugyanis ki, hogy az óriásvállalat konzervatív dolgozói nyílt levélben fordultak a cégvezetéshez azért, mert cserben hagyva érzik magukat a Disney-szerte uralkodó, a progresszív ideológiák által vezérelt munkakörnyezet miatt.

Harmadrészt pedig a közvélemény-kutatások adatai sem igazolják szükségképpen a Disney progresszív szerepvállalását. A Rasmussen Reports április eleji kutatása szerint

az amerikai felnőttek mindössze 28 százaléka szerint jó az, ha a Disney a „befogadásra” és a „diverzitásra” helyezi a hangsúlyt

a gyermekek szórakoztatásakor. A megkérdezettek 45 százaléka elutasítja ezt a törekvést, és csak 18 százalékuk véli úgy, hogy a progresszió támogatása nem oszt, nem szoroz.

Egyes floridai republikánus politikusok bejelentették, hogy visszafizetik a Disney részéről juttatott adományokat. A Politico értesülései szerint eddig 8 ezer dollárt fizettek vissza a cég részére.

Kép: VANESSA CARVALHO / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egyrészt, a Disney jelentős beruházásokat tervez megvalósítani a floridai Orlandó térségében..."

Meg is van az ok. Nem is kell továbbolvasni, miért támogat a Disney republikánusokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés