A szerbek mindössze 20 százaléka tekint pozitívan az Európai Unióra

2022. április 12. 10:22
Az elmúlt hét év során megtriplázódott azok száma, akik úgy vélekednek, hogy Szerbia sosem válik uniós tagállammá.

A legújabb, márciusi közvélemény-kutatási adatokból arra lehet következtetni, hogy kevesebb szerb polgár tekint pozitívan az Európai Unióra, mint ahányan az uniós csatlakozásról szóló népszavazáson támogató szavazatot adtak le – állítja az Euractiv Srdjan Bogosavljević, Szerbia elismert közvélemény-kutatójának szavaira hivatkozva. Srdjan Bogosavljević az Ipsos szerbiai tanácsadója.

Bogosavljević egy kétnapos, „Az Európai Unióra vonatkozó (rossz) percepciók” címmel megrendezett konferencián szólalt fel. Ekkor előadta, hogy habár a szerbek 46 százaléka az uniós csatlakozás mellett tenné le a voksát, az EU-ra mindössze csak 20 százalékuk tekint pozitívan.

Ez azt jelenti, hogy a szerb polgárok a korábbinál kevésbé lelkesednek az uniós tagságért – írja az Euractiv. Nem úgy a többi balkáni ország:

a montenegróiak 90 százaléka, az albánok 77  százaléka, az észak-macedónoknak pedig 74 százaléka támogató.

Srdjan Bogosavljević hozzátette: az elmúlt hét év során megtriplázódott azok száma, akik úgy vélekednek, hogy Szerbia sosem válik uniós tagállammá.

„2015-ben a válaszadók 14 százaléka látta úgy, hogy Szerbia soha nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz. Idén áprilisban már a válaszadók 43 százaléka vélekedett ugyanígy.” – ismertette a közvélemény-kutató az eredményeket.

A képet árnyalja az is, hogy 2008-ban

a szerbek 32 százaléka ellenezte az uniós tagságot abban az esetben, ha a csatlakozás feltétele Koszovó függetlenségének elismerése lenne.

2022-re ugyanerre a kérdésre már a szerbek 49 százaléka felelt ugyanígy.

Kép: Andrej ISAKOVIC / AFP

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés