Az Azov Zászlóalj megítélése miatt távozott lapjától egy lengyel újságíró

2022. április 19. 14:06
Nem tudott dűlőre jutni a szerkesztőséggel a liberális lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza szerzője az ukrán Azov Zászlóalj megítélése kapcsán. Konstanty Gebert ezért távozott laptól.

Otthagyja a patinás lengyel napilapot, a Gazeta Wyborcát az újság egyik legelismertebb újságírója Konstanty Gebert. Döntését a 68 éves zsidó származású újságíró, publicista és műfordító a hírt szokásos megjelenési felületén tudatta olvasóival. Utolsó publicisztikájának címe "Búcsúm" (Moje pożegnanie), a közlemény címét követő rövid bekezdésből (lead) pedig megtudhatjuk, hogy Gebert alapvetésekben nem tudott megállapodni a lappal.

Neonáci, vagy szélsőjobboldali?

Konstanty Gebert az orosz-ukrán háborúról tudósított a liberális napilapban, a konfliktus pedig az Ukrajnában harcoló Azov Zászlóalj kapcsán alakult ki a publicista és a szerkesztőség között. Miközben

Gebert cikkeiben a harcoló alakulatot következetesen "neonáciként" emlegette,

a szerkesztőség ragaszkodott ahhoz, hogy "szélsőjobboldali" fegyveres csoportként hivatkozzon az Azov Zászlóaljra.

Konstanty Gebert a továbbiakban is megjelentethet írásokat a Gazeta Wyborca felületén, jóllehet vendégszerzői minőségben.

"Sajnálattal vettük tudomásul kollégánk döntését. Örömmel fogadtuk ugyanakkor a hírt, hogy rendszeres szerzői közreműködése nem jelenti együttműködésünk végét is."

- áll a Wyborca közleményében.

Kényes szimbólumok

Az Azov Zászlóalj az ukrán Nemzeti Gárda egy néhány ezer önkéntes harcosból álló alegysége. 2014-ben, a Krím-félsziget Oroszország általi megszállását követően állították fel. 

Az Azov nyíltan felvállalja a náci szimbólumrendszert

, köztük a Wolfsangelt ("farkashorog") is. A Wolfangel egy a gyűlölet-bűncselekmények feltárásával foglalkozó nemzetközi zsidó nem kormányzati szervezet, az Anti-Defamation League nyilvántartása szerint a Waffen-SS-szel összefüggésbe hozható gyűlöletszimbólum, a fehér felsőbbrendűség szimbóluma. A Wolfsangelt világszerte több neonáci szervezet is használja.

Propagandára mindenképp alkalmas

Az Azov Zászlóaljjal több prominens nyugati médium, köztük a France24 is foglalkozik. Egyik, március végi, szerző nélküli cikkükben az Azov Zászlóaljnak az orosz-ukrán fegyveres konfliktust kísérő propagandaháborúban elfoglalt szerepét elemezték.

"Valaki háborús hősöknek, mások neonáciknak tartja őket: Ukrajna Azov Zászlóalja a Moszkva és Kijev közötti propagandaháború velejét testesíti meg, Oroszország ugyanis Ukrajna »nácítlanítását« tűzte ki célként."

- áll a France24 tematikus cikkének leadjében.

Amint arról Andreas Umland, a stockholmi kelet-európai tanulmányok-központ (Stockholm Centre for Eastern European Studies) kutatója beszámol, az Azovot 2014-ben valóban szélsőjobboldali rasszisták alapították, később azonban egyre távolabb került az ideológiáktól. Umland szerint az újonnan toborzott tagok nem az ideológia miatt csatlakoznak az Azovhoz, hanem azért, hogy egy "különösen kemény" harcoló alakulathoz tartozzanak.

Sergei Fediunin, a franciaországi National Institute for Oriental Languages and Civilizations nevű szervezet kutatója szerint

a "nácizus" és a "fasizmus" kifejezéseknek Oroszországban különösen jelentős mozgósító ereje van.

Emlékeztet:

"orosz kontextusban [e két kifejezés] az abszolút gonoszt idézi fel, amellyel nem lehet alkut kötni. (...) Az egyetlen opció felvenni a harcot, és győzelmet aratni."

Fediunin szerint nem csoda hát, hogy Vlagyimir Putyin többek között az Azov Zászlóalj köré építi a háborús propagandát.

Kép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés