Megegyeztek az uniós intézmények a tech cégek megregulázását illetően

2022. április 25. 16:24
Megállapodott az Európai Tanács és a Parlament a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet szabályait illetően. Ezeknek része egy különleges jogosítvány, ami válsághelyzetben illetné a Bizottságot.

Az Európai Unió társjogalkotói megállapodtak a digitális tér rendszabályozását célzó új jogszabályi keretrendszert illetően. A Digital Services Act (digitális szolgáltatásokról szóló törvény, DSA) konkrét szabályokat határoz meg például a tartalom-moderálással és a platformok felelősségre vonhatóságával kapcsolatban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a DSA új alapokra helyezi az Európai Unióban működő online szolgáltatásokat. A bizottsági elnök rögzítette továbbá, hogy a rendelet célja, hogy „biztosítsa az online szféra biztonságát, ahol mindeközben az önkifejezés és a digitális vállalkozások szabadsága felett őrködjön”. 

Von der Leyen szavaiból kiderült azt is, hogy

a rendelet alapelve, hogy ami tilos offline, az legyen jogellenes online is.

A DSA-t övező vita több mint 16 órán keresztül zajlott, szombat kora reggel ért véget.

A rendelet kifejezetten azokra a több mint 45 millió felhasználóval rendelkező platformokra céloz. Ezek ugyanis azok a felületek, amelyek a legnagyobb befolyással bírnak a társadalomra.

A különösen nagy platformok kötelesek ezen felül rendszeresen rendszerszintű elemzéseket tartani saját berkeikben, feltárandó az olyan szisztematikus kockázatokat, amelyeket a dezinformáció, a megtévesztés, vagy például a bosszúpornó jelent. A kockázatelemzést a platformok kötelesek független auditorok által végrehajtani.

Ha ezeket a szabályokat a platformok megsértenék, teljes, tehát az Európai Unión kívül is elért éves árbevételük 6 százalékáig terjedő bírságra számíthatnak.

A rendeletet övező vita közepette egy új témakör is a jogszabály részévé vált. Ez többletjogosítványokat ruházna az Európai Bizottságra az olyan válsághelyzetek közepette, mint amilyen az orosz-ukrán háború. Lényege, hogy

a Bizottság ilyen esetekben jogosult lenne utasítani a nagy tech cégeket például arra, hogy mentesítsék felületeiket a háborús propagandától.

Az Európai Bizottság különleges jogosítványait akkor kapná meg, ha erről egy, a tagállami hatóságok képviselőiből álló testület egyszerű többséggel szavazna. A különleges jogosítványok három hónap elteltét követően megszűnnének, hacsak nem kerülnek megújításra időközben. A válsághelyzet elhárulását követő három hónapon belül az Európai Bizottság köteles jelentést tenni a Parlament és a Tanács számára arról, hogy pontosan milyen intézkedéseket tett a különleges jogosítványok alapján.

Kép: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés