Alakul a konfliktus Musk és az amerikai kormány között

2022. április 28. 15:00
Dezinformáció elleni kormányzati testület felállítására készül a Biden-adminisztráció.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma dezinformáció elleni kormányzati testület létrehozását tervezi – adta hírül a Politico. Az új testület feladata a félretájékoztatás elleni fellépés lesz, különös tekintettel az illegális migrációval kapcsolatos, valamint az Oroszország felől érkező dezinformációs folyamatokra. A kormányzati testület létrehozását nemzetbiztonsági szempontokkal magyarázzak. 

Glenn Greenwald amerikai újságíró Joe Biden 2020-as megválasztását követően írt előszőr arról, hogy

a demokraták a kormányzati szerepüket a konzervatív médiumok visszaszorítására fogják felhasználni,

mindez pedig „nemzetbiztonsági kockázatokkal” fogják indokolni. Úgy tűnik, hogy Greenwald jóslata kezd körvonalózdni, a Biden-adminisztráció a 2022-es félidős amerikai választások előtti élesíthetni az új testületet, ami Demokrata Párt malmára hajtatja a vizet.  

Korábban Barack Obama amerikai elnök is azt hangoztatta, hogy az internet ellenőrzéséhez a jogszabályokat és tech cégek belső gyakorlatát össze kellene hangolni. Utóbbi az elmúlt években egyre inkább az információk szűrése, a cenzúra alkalmazása felé mozdult el, így amennyiben ez lenne a meghatározó irány Washington számára, úgy a kormányzati fellépés is a cenzúra alkalmazása felé mozdulhat el. 

Ezen folyamatok fényében nem meglepő, hogy Elon Musk a Twitter megvásárlása mellett döntött.

A Tesla és a SpaceX milliárdos tulajdonosa szerint az Egyesült Államokban – a Facebook mellett – vezető szerepet betöltő közösségi médium „nem használja ki a benne rejlő lehetőségeket a szólásszabadság platformjaként”. 

Musk magát amolyan „abszolutista véleményszabadság-pártinak” titulálva rögzítette, hogy szerinte a közösségimédia-platformnak vissza kellene térnie a gyökereihez, és egy „véleményszabadságra épülő párt véleményszabadságra szakosodott szervezetként” kellene ismét működnie. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a Twitternek be kell tartania azokat a vonatkozó törvényeket, amelyek meghatározzák a közösségi platform működését és irányelveit.

Elon Musk Twitterének az Európai Bizottsággal is szembe kell néznie

Thierry Breton a vásárlás hírére Twitteren reagált.

A belső piacért felelős uniós biztos arra emlékeztette a szólásszabadság mellett kiálló Muskot, hogy a Twitternek be kell tartania az új, szigorúbbá váló uniós szabályokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Európai Unió társjogalkotói nemrég megállapodtak a digitális tér rendszabályozását célzó új jogszabályi keretrendszert illetően. A Digital Services Act (digitális szolgáltatásokról szóló törvény, DSA) konkrét szabályokat határoz meg például a tartalom-moderálással és a platformok felelősségre vonhatóságával kapcsolatban.

A rendelet kifejezetten a nagy elérésű platformokra céloz, ideértve azokat is, amelyek több mint 45 millió felhasználóval rendelkeznek. Ezek ugyanis azok a felületek, amelyek a legnagyobb befolyással bírnak a társadalomra. A különösen nagy platformok kötelesek ezen felül rendszeresen rendszerszintű elemzéseket tartani saját berkeikben, feltárandó az olyan szisztematikus kockázatokat, amelyeket a dezinformáció, valamint a megtévesztés jelent. A kockázatelemzést a platformok kötelesek független auditorok által végrehajtani.

Tehát nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában is komoly harc vár Elon Muskra.

Az Egyesült Államokban a Belbiztonsági Minisztérium testületével, míg az Európai Unióban az Európai Bizottsággal kell majd szembenézni, ha továbbra is kitart azon elképzelése mellett, hogy a Twitteren kevesebb korlátozásra van szükség.

Gergi-Horgos Mátyás

Borítókép: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A progresszív sajtószabadság: azt írhatja a sajtó, amit szabad.
De persze mindezt csak a mi érdekünkben.

Az USA az EU- t használja fel, hogy a saját és az EU-s ügyekbe beleugasson.
Gyakorlatilag az EU már a zsebében van.
Cseléd EU.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés