Nagy-britannia új cenzúratörvénye miatt nem számít, ki a Twitter tulajdonosa

2022. május 02. 17:38

Minden eddig született jogszabálynál nagyobb fenyegetést jelent a szólásszabadságra.

2022. május 02. 17:38
Silkie Carlo

"(…) Az internet jövőjéről szóló beszédében Nadine Dorries kulturális államtitkár arról beszélt, hogy »fordulóponthoz érkeztünk a digitális korszakban« – igaza van. Fordulóponthoz érkeztünk, már ami az internetes szabadságot és az internetes cenzúrát illeti.
A kormány Nagy-britanniát azzá a hellyé kívánja változtatni, ahol a »lehető legbiztonságosabb« internetezni – a vélemény-nyilvánítás szabályozása kapcsán a nyelvtani felsőfok használata viszont inkább hátborzongató, mint bíztató. Két erő, a szabad piaci liberalizmus és a túlterjeszkedő állami szabályozás készül összeütközni egymással (…).

A milliárdos Elon Musk kísérlete arra vonatkozóan, hogy visszaküzdje a digitális közterületet a Szilícium-völgyet uraló, cégek által vezérelt cenzúra-kultúrától, s újfent megerősítse az önkifejezés szabadságát, a véleményszabadságba való komoly befektetésnek tekintendő; ünnep kellene, hogy legyen mindannyiunk számára, akik még mindig értékelik a véleményszabadságot.

(…)

Mindazon kevés információból, amit Musk a platformmal kapcsolatos véleményszabadság-missziójával kapcsolatban elmondott, úgy tűnik, hogy többé kevésbé egyfajta, az emberi jogokkal összeférhető joguralom-megközelítést alkalmazna. »Szólásszabadság alatt egyszerűen a jogszerű vélemény-nyilvánítást értem. Mindenfajta jogon túlterjeszkedő cenzúrát ellenzek« – twittelte (…).

Érzékeny és demokratikus megközelítésnek tűnik, és ha az Online Safety Bill [Online biztonságról szóló törvény] a jogállamiságnak az online megvalósításáról szólna, a két megközelítés összeférne egymással.

Ehelyett Nadine Dorries törvényjavaslata minden eddig született jogszabálynál nagyobb fenyegetést jelent a szólásszabadságra. Ez ugyanis kétszintű vélemény-nyilvánítási rendszert vezet be, amely nem enged moderálás vagy cenzúra nélkül olyan megnyilvánulást posztolni az interneten, amely egyébként jogszerű mondjuk a parlamentben vagy a kocsmában (…). A moderálásra, cenzúrára irányuló tevékenységet az Ofcom [az Egyesült Királyság kommunikációs hivatala] valósítja meg egy általa felügyelt új bürokratikus rendszer keretein belül, ha a vélemény-nyilvánítás megteremti a »kockázatát« annak, hogy »pszichológiai bántalmat« okozzon.

Komolyan kétséges, hogy Musk képes lesz-e beteljesíteni a szólásszabadságon alapuló platform-projektjét az Egyesült Királyságban. Musknak nem elsődleges jogszabályok vagy objektív jogi normák, hanem miniszteri önkény alapján kellene védenie a Twitter felhasználóit a »bántalmakkal« szemben. Nincs törvényi definíciója a »bántalomnak« az új jogszabályban. Az illetékes államtitkárnak áll jogában korlátok nélkül megállapítani, hogy a jogszerű véleménynyilvánításnak mely kategóriái járnak »bántalommal«.

(…)

Az Online Safety Bill szerint minden tech cégnek jogi kötelessége lesz arra vonatkozóan, hogy platformjaik minden szegletében szigorú cenzúra-politikájuknak érvényt szerezzenek – annak ellenére, hogy cenzúrájuk messzemenően a brit törvények keretein túlterjeszkedik.

(…)”
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2022. június 14. 14:49
"Két erő, a szabad piaci liberalizmus és a túlterjeszkedő állami szabályozás készül összeütközni egymással" Lehet. Viszont a Twitter jelenlegi cenzúra-gyakorlatát elnézve, a szabad piaci liberalizmus csúnyán megbukott a szólásszabadságot illetően. Szegénységi bizonyítvány lesz, ha az államnak kell garantálnia azt.
Aerion
2022. június 14. 14:47
Nincs olyan, hogy cenzúra-kultúra. A cenzúra sosem volt kultúra, de mindig is hatalomterrorista eszköz volt, és ma is az. Csak globális mértékben, és jellemzően egyenirányban az internacionalista emberiségellenes moslék érdekei mentén.
Reszelő Aladár
2022. június 11. 12:54
Szóval az emberek arra vannak trenírozva, hogy az állami elnyomástól kell félni és a cégek nyújtják a szabadságot. Pedig momentán a cégek képviselik a cenzúrát és ez ellen érdemben csak az államok képesek küzdeni úgy, hogy megpróbálják a techcégeket rászorítani, hogy az adott ország szabályai az online térben is legyenek érvényesek. A legszebb az egészben, hogy azok követelnek egyemes transzparenciát, akik a legkevésbé transzparensek.
sheu
2022. június 10. 19:02
Ennek totális káosz lesz a vége. Mert minden jel szerint az európai "elit" teljesen elveszítette szellemi erejét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik