Nagy-britannia új cenzúratörvénye miatt nem számít, ki a Twitter tulajdonosa

2022. május 2. 17:38

Silkie Carlo
The Telegraph
Minden eddig született jogszabálynál nagyobb fenyegetést jelent a szólásszabadságra.

"(…) Az internet jövőjéről szóló beszédében Nadine Dorries kulturális államtitkár arról beszélt, hogy »fordulóponthoz érkeztünk a digitális korszakban« – igaza van. Fordulóponthoz érkeztünk, már ami az internetes szabadságot és az internetes cenzúrát illeti.
A kormány Nagy-britanniát azzá a hellyé kívánja változtatni, ahol a »lehető legbiztonságosabb« internetezni – a vélemény-nyilvánítás szabályozása kapcsán a nyelvtani felsőfok használata viszont inkább hátborzongató, mint bíztató. Két erő, a szabad piaci liberalizmus és a túlterjeszkedő állami szabályozás készül összeütközni egymással (…).

A milliárdos Elon Musk kísérlete arra vonatkozóan, hogy visszaküzdje a digitális közterületet a Szilícium-völgyet uraló, cégek által vezérelt cenzúra-kultúrától, s újfent megerősítse az önkifejezés szabadságát, a véleményszabadságba való komoly befektetésnek tekintendő; ünnep kellene, hogy legyen mindannyiunk számára, akik még mindig értékelik a véleményszabadságot.

(…)

Mindazon kevés információból, amit Musk a platformmal kapcsolatos véleményszabadság-missziójával kapcsolatban elmondott, úgy tűnik, hogy többé kevésbé egyfajta, az emberi jogokkal összeférhető joguralom-megközelítést alkalmazna. »Szólásszabadság alatt egyszerűen a jogszerű vélemény-nyilvánítást értem. Mindenfajta jogon túlterjeszkedő cenzúrát ellenzek« – twittelte (…).

Érzékeny és demokratikus megközelítésnek tűnik, és ha az Online Safety Bill [Online biztonságról szóló törvény] a jogállamiságnak az online megvalósításáról szólna, a két megközelítés összeférne egymással.

Ehelyett Nadine Dorries törvényjavaslata minden eddig született jogszabálynál nagyobb fenyegetést jelent a szólásszabadságra. Ez ugyanis kétszintű vélemény-nyilvánítási rendszert vezet be, amely nem enged moderálás vagy cenzúra nélkül olyan megnyilvánulást posztolni az interneten, amely egyébként jogszerű mondjuk a parlamentben vagy a kocsmában (…). A moderálásra, cenzúrára irányuló tevékenységet az Ofcom [az Egyesült Királyság kommunikációs hivatala] valósítja meg egy általa felügyelt új bürokratikus rendszer keretein belül, ha a vélemény-nyilvánítás megteremti a »kockázatát« annak, hogy »pszichológiai bántalmat« okozzon.

Komolyan kétséges, hogy Musk képes lesz-e beteljesíteni a szólásszabadságon alapuló platform-projektjét az Egyesült Királyságban. Musknak nem elsődleges jogszabályok vagy objektív jogi normák, hanem miniszteri önkény alapján kellene védenie a Twitter felhasználóit a »bántalmakkal« szemben. Nincs törvényi definíciója a »bántalomnak« az új jogszabályban. Az illetékes államtitkárnak áll jogában korlátok nélkül megállapítani, hogy a jogszerű véleménynyilvánításnak mely kategóriái járnak »bántalommal«.

(…)

Az Online Safety Bill szerint minden tech cégnek jogi kötelessége lesz arra vonatkozóan, hogy platformjaik minden szegletében szigorú cenzúra-politikájuknak érvényt szerezzenek – annak ellenére, hogy cenzúrájuk messzemenően a brit törvények keretein túlterjeszkedik.

(…)”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés