Az EU nem látja be, hogy bukásra ítélt, másodrendű hatalom

2022. május 08. 21:07

Az Unió egy elméletileg erős, de válságra hajlamos, geopolitikai huzavonától szenvedő entitás.

2022. május 08. 21:07
Robert Tombs
The Telegraph

„Az orosz invázió előtt, a Macron és Putyin közötti folyamatos párbeszéd fenntartásával próbálkozott az Európai Unió. A francia elnök arra a következtetésre jutott, hogy „Oroszország geopolitikai célja ma nyilvánvalóan nem Ukrajna, hanem a NATO-val és az EU-val való együttélés szabályainak tisztázása”. A kritikusok ezt a megbékélés politikájaként aposztrofáltak, amely szoros kapcsolatban állt Macron azon céljával, hogy francia vezetéssel az EU-t függetlenítsék a NATO-tól és Oroszországgal szorosabb kapcsolatokat alakítsanak ki. 

Hosszas habozás és az Unió, illetve nagyobb tagállamainak félresikerült félintézkedései után (beleértve a leharcolt acélsisakok és lőszer nélküli fegyverek átadását Ukrajnának), az EU újabb szankciócsomagot jelentett be, amely ezúttal a kőolajat és a főbb tagállamokat érinti, de a földgázt nem. Felfogható-e ez a javaslat (melyet még nem fogadtak el), mint Európa határozott, egységes fellépése? 

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint „fegyelmezett” válasz kell, ami a lassú szinonimája. Az orosz energiaimportot az év végére kell leállítani. Azt remélik, hogy addig a háborúnak vége lesz? Úgy tűnik, az EU hagyja húzódni a konfliktust, még mielőtt lépéseket tenne. A német pénzügyminiszer azt állítja, hogy ezzel Dél-Európa gazdaságait védik – ez korábban viszont soha nem volt az EU prioritása, ahogy azt bármelyik görög állampolgár tanúsíthatja.

Tagadhatatlan, hogy az egész Nyugatot, és így az Egyesült Államokot is terheli a felelősség a kialakult emberi, stratégiai és gazdasági katasztrófáért. De egyes államok, élükön az USA-val és Nagy-Britanniával, vállalják a kockázatot és segítik Ukrajnát. Az EU, mint intézmény súlytalan. A nagy illúzió 1914-ig előtt született, mondván, hogy a gazdasági érdekek miatt irracionális lenne a háború. Ezért a gazdasági befolyás önmagában szuperhatalommá teszi majd az EU-t.

A lengyeleknek be kell látniuk – ahogy az bebizonyosodott –, ha Brüsszel kezébe adjuk a védelempolitikát, az olyan, mintha nem is lenne. Szembe kell nézni a tényekkel: az EU egy németek által irányított közös piac. Ahogyan egy amerikai diplomata néhány évvel ezelőtt megjegyezte, az EU-t „egy elméletileg erős, de válságra hajlamos másodrendű hatalomnak szánták, amely egy véget nem érő geopolitikai huzavonába került” – az EU a 21. század Osztrák-Magyar Monarchiája.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2022. július 09. 01:13
Ahogy mondod: szerintem még meg is koszorúzzák Orbánt, ha elviszi a balhét, de persze újabb jogállami lóf@szt indítanak ellenünk - mert a többi EU országban még a sz@r se büdös, minden tökéletes, szabad a sajtó, nincs korrupció (még Romániába se). Persze Pityu - ahogy egy művelt alkesz mondaná egy borsodi kocsmában :D
blondiner
2022. július 09. 01:13
Az EU lehetne a jövő projektje, de nem európaiak döntenek - legfeljebb átvitt értelemben. Az EU-nak maradni kellett volna az előnyöket nyújtó gazdasági uniónál, és nem lenne szabad politikai unióvá alakítani - ez éppen most folyik
eresgé
2022. július 09. 01:12
" De egyes államok, élükön az USA-val és Nagy-Britanniával, vállalják a kockázatot és segítik Ukrajnát. " Hát persze össze ne ...m magam egészen döbbenetes, hogy ezt az arcátlan hippokrita hazudozást szemrebbenés nélkül tudják előadni ... 1) ez nem segítség csak abban hogy minél több ukrán hulla legyen és lehetőség, hogy az uj fegyvereket ki lehet próbálgatni 2) az USA nyilvánvaló gazdasági okok miatt száll be, az adminisztráció szájáig ér a fekália az elcseszett bideni politika miatt, képtelenek kijönni a covid krizisből - amig az ujságok cimlapján az ukrán hullák vannak addig nem fér fel a 'Brandon' admin. ámokfutása 3) a britek tökéletesen elq..ták a brexitet - még a covid alatt sem voltak képesek végiggondolni mit kéne csinálni - ugy számoltak mint a ruszkik, hogy a volt a gyarmatok majd a nyakukba ugranak. Hát ez nem jött be, még a nyilvánvaló lehetőségeket is elszalasztották a brexit kapcsán, azért most elővették a bé- tervet hátha szét lehet verni az EU-t vagy annyira legyengíteni, hogy majd a brit cégek 'bevásárolhatnak' (ez megint csak olyan téveszme mint a megelőző) - persze amíg BojO ukrán/brit kitűzővel korzózik és fegyvereket ad el addig sem a kormány illegal partyja vagy a westmisteri pornóbotrányok és zaklatási ügyek vannak ott... Minél több fegyvert kapannál később jut el ukrajna oda, hogy vége... persze nézzük a jó oldalát minél később femeződik be annál nagyobb az esélye hogezt a rohadt állat Zelenszkijt a saját hivei fogják folpackkal pucér seggel felrántani egy fára
nempolitizálok
2022. július 09. 01:10
Az EU egyértelműen demokrácia ellenes USA báb. Pontosan ugyanolyan ellenség, mint annak idején Moszkva volt. Ehhez a lassan kifejlődő libsi Szovjetúnióhoz, akik előtt ráadásul ugyanazok, vagy a gyerekeik hajlonganak azért, hogy újra ők legyenek az elit, semmi kedvem. Remélem, ebben a formájában már nem marad meg sokáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik