Az EU nem látja be, hogy bukásra ítélt, másodrendű hatalom

2022. május 8. 21:07

Robert Tombs
The Telegraph
Az Unió egy elméletileg erős, de válságra hajlamos, geopolitikai huzavonától szenvedő entitás.

„Az orosz invázió előtt, a Macron és Putyin közötti folyamatos párbeszéd fenntartásával próbálkozott az Európai Unió. A francia elnök arra a következtetésre jutott, hogy „Oroszország geopolitikai célja ma nyilvánvalóan nem Ukrajna, hanem a NATO-val és az EU-val való együttélés szabályainak tisztázása”. A kritikusok ezt a megbékélés politikájaként aposztrofáltak, amely szoros kapcsolatban állt Macron azon céljával, hogy francia vezetéssel az EU-t függetlenítsék a NATO-tól és Oroszországgal szorosabb kapcsolatokat alakítsanak ki. 

Hosszas habozás és az Unió, illetve nagyobb tagállamainak félresikerült félintézkedései után (beleértve a leharcolt acélsisakok és lőszer nélküli fegyverek átadását Ukrajnának), az EU újabb szankciócsomagot jelentett be, amely ezúttal a kőolajat és a főbb tagállamokat érinti, de a földgázt nem. Felfogható-e ez a javaslat (melyet még nem fogadtak el), mint Európa határozott, egységes fellépése? 

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint „fegyelmezett” válasz kell, ami a lassú szinonimája. Az orosz energiaimportot az év végére kell leállítani. Azt remélik, hogy addig a háborúnak vége lesz? Úgy tűnik, az EU hagyja húzódni a konfliktust, még mielőtt lépéseket tenne. A német pénzügyminiszer azt állítja, hogy ezzel Dél-Európa gazdaságait védik – ez korábban viszont soha nem volt az EU prioritása, ahogy azt bármelyik görög állampolgár tanúsíthatja.

Tagadhatatlan, hogy az egész Nyugatot, és így az Egyesült Államokot is terheli a felelősség a kialakult emberi, stratégiai és gazdasági katasztrófáért. De egyes államok, élükön az USA-val és Nagy-Britanniával, vállalják a kockázatot és segítik Ukrajnát. Az EU, mint intézmény súlytalan. A nagy illúzió 1914-ig előtt született, mondván, hogy a gazdasági érdekek miatt irracionális lenne a háború. Ezért a gazdasági befolyás önmagában szuperhatalommá teszi majd az EU-t.

A lengyeleknek be kell látniuk – ahogy az bebizonyosodott –, ha Brüsszel kezébe adjuk a védelempolitikát, az olyan, mintha nem is lenne. Szembe kell nézni a tényekkel: az EU egy németek által irányított közös piac. Ahogyan egy amerikai diplomata néhány évvel ezelőtt megjegyezte, az EU-t „egy elméletileg erős, de válságra hajlamos másodrendű hatalomnak szánták, amely egy véget nem érő geopolitikai huzavonába került” – az EU a 21. század Osztrák-Magyar Monarchiája.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Alakulhatna politikai unióvá - amennyiben az egy szerves fejlődés eredménye, és minden tagállam számára egyértelmű, hogy ez számukra a legjobb döntés. Ha ez nem így történik, hanem kényszer hatása alatt (mint most), akkor egyszerűen a túl nagy különbségek miatt nem felerősödnének a belső ellentétek, és emiatt vagy széthullik az egész vagy diktatúrává alakul.
Az eurónál ugyanezt futották be, erőltették a közös valutát, miközben a tagállamok közötti gazdasági különbségek miatt láthatóan nem működik a közös fizetőeszköz, a déli államok a csőd szélén állnak, ami az EKB beavatkozása nélkül már rég megtörtént volna.

Ezt legtöbben már megtették, az EU-s bojkott csak egy magasabb szintű akció lenne. Németország ettől függetlenül is leállítja az energiahordozók importját.

MIlyen babért aratna le Kína? Őket is rengeteg milliárd veszteség éri a háború miatt. Továbbá tudják jól, hogy ha a szankciók sikeresen megállítják Oroszországot, akkor utána ők jönnek.

Az Osztrák-Magyar monarchiával egy világháború végzett. Az EU saját magával teszi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés