Nem fogunk megfagyni, és drágulás sem valószínű idén, hiába zárták el a lengyel és bulgáriai vezetékeket az oroszok

2022. május 09. 09:09

Lengyelországgal és Bulgáriával statuál példát Oroszország, mivel a közelmúltban egy időre elzárta a két országba irányuló gázvezetéket. Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. Olaj- és gázipari elemzője szerint a csapok elzárása nincs hatással a magyar ellátásbiztonságra és valószínűleg az árak se emelkednek már idén.

2022. május 09. 09:09
null
Takács Zsolt

Pontosan mit is jelent, hogy Oroszország elzárta a gázcsapot Bulgáriának és Lengyelországnak?

Azt jelenti a gázcsapok elzárása, hogy az ezen országokat érintő gázvezetéken Lengyelország és Bulgária mennyiségével csökken az átmenő gáz. Mindkét országnak év végén lejár az oroszokkal kötött szerződése. Számításaim szerint a két ország tízmilliárd köbméter gáztól esik így el, ami közel a teljes magyar fogyasztással egyezik meg.

Az oroszok részéről a döntés nem nagy kockázat,

mivel évente 500 milliárd köbméter gázt termelnek, amiből több mint 150 milliárd köbmétert szállítanak az Európai Uniónak. 

A lengyel elnök azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy van alternatívája az orosz gáznak. Ez valós?

Mindkét országnak vannak alternatívái, főleg Lengyelországnak. Az ország vezetői már a háborút megelőzően is azt nyilatkozták, hogy

nem akarják meghosszabbítani az orosz gázszerződést.

Hiányozni fog a lengyeleknek a közel 8,7 milliárd köbméter orosz gáz, de nem állnak megoldhatatlan helyzet előtt. Lengyelországban 76 százalékos szinten vannak a gáztározók, valamint ősszel adhatják át a balti gázvezetéket, amin keresztül Norvégiából juthatnak földgázhoz a lengyelek, de több LNG-terminálhoz is hozzáférnek.

Miért nem akarta Lengyelország meghosszabbítani az orosz gázszerződést?

Lengyelországban 10 éve azért küzdenek, hogy eltávolodjanak az orosz gáztól,

egyszerűen megbízhatatlannak tartják az oroszokat,

és politikai okok miatt is távolodnak tőlük. A lengyelek diverzifikálták a behozatalt és inkább az LNG irányába mozdultak el, saját terminálok építésével.

Bulgária is kényelmes helyzetben van?

Nehezebb helyzetben vannak, mint a lengyelek. Az ország évente közel 2,9 milliárd orosz gázt vásárol, amit akár azeri gázzal vagy a görög LNG-terminállal tudnának helyettesíteni.

Miért zárhatták el az oroszok a gázt ezen országok irányába?

A Gazprom erőt akart statuálni.

A lejáró szerződése ellenére úgy gondolom, hogy Bulgária szerencsétlen módon került az orosz medve karmai alá, mivel sosem bírálták nyilvánosan Oroszországot a háború miatt.

Magyarországra milyen hatással van a lengyel és bolgár gázcsap elzárása?

Az árakra emelő hatással bír, de ellátásbiztonság szempontjából nem veszélyes, mivel a hosszú távú szerződések biztosítják a gázszállítást. A következő tél kérdése lesz, hogy a Török Áramlaton Bulgárián át Magyarországra érkező, közel 3,5 milliárd földgáz valóban elér-e Magyarországra. Nem gondolnám, hogy Bulgária hozzányúlna a gázhoz, de egy hideg tél esetén lehetséges, hogy fel kell ajánlanunk a magyar tranzit egy részét az esetlegesen bajba jutó bolgároknak, de ez inkább politikai szolidaritás kérdése lesz.

Hernádi Zsolt mondta el a Mol éves közgyűlésén, hogy 2-4 évre és 500-700 millió dollárra lenne szükség ahhoz, hogy függetlenedjünk az orosz nyersanyagoktól. Ez a földgáz esetében is hasonló?

Az orosz gáztól való függetlenség eléréséhez a földgáz esetében több időre és pénzre van szükség. Magyarországnak is vannak lehetőségei: bővíteni lehet a krk-i LNG-terminált, valamint további csatlakozási pontokat lehet kiépíteni Szlovénia irányába, hogy hozzáférjünk az olasz LNG-terminálokhoz is, és a görög LNG-terminál bővítése is hasznos számunkra. A román földgáz pedig 2026-2027-re válthatja ki az orosz gázmennyiség egy részét.

Mi lehet az EU közös energetikai szankciós lépése?

Most készül az Európai Unió orosz kőolajembargót érintő terve, amelyben lehetőségként felmerült az orosz nyersanyag behozatalára kirótt adó is. Úgy gondolom, hogy ezt a közép-európai országok is el fogják fogadni. A kőolajat érintő szankciók hatására Oroszország olajbevételei drasztikusan lecsökkennek, ennek következtében még jobban rá lesz utalva a gáz eladására, és ez csökkenti a lehetőségét annak, hogy az oroszok elzárják az EU-ba irányuló gázcsapokat. Rövid távon – öt éven belül – 

az EU és Oroszország is ki van egymásnak szolgáltatva,

mert az EU nem tudja máshonnan beszerezni, az oroszok pedig nem tudják másnak eladni a gázt, így földgáz esetében kicsi a mozgástér.

Kőolaj esetében nincs ekkora kiszolgáltatottság?

Oroszország körülbelül 8 millió hordót ad el különféle olajtermékekből, ebből 4,5 millió hordó érkezik Európába. Az oroszoknak nincsenek meg a technikai feltételei – tankerek, vezetékek, vevők – ahhoz, hogy könnyedén leváljon Európáról. Fordítva viszont sokkal nagyobb a mozgástér. A kőolajat sokkal könnyebb máshonnan beszerezni, mint a földgázt.

Minden ország hasonló szinten áll az orosz gáztól való függetlenedés folyamatában?

A baltikum és a lengyelek már régóta elkezdték a diverzifikációt, valamint Franciaországnak, az Egyesült Királyságnak, Spanyolországnak és Portugáliának nagyon kicsi a kitettsége Oroszországgal szemben.

A legnehezebb helyzetben Közép-Kelet-Európa, Finnország, Olaszország és Németország van.

Mennyire időre lenne szükség ahhoz, hogy mindegyik európai ország függetlenedjen az orosz gáztól?

A leválás elkezdéséhez 5 évre lenne szükség, de 10 év alatt teljesen függetlenedhetnénk az orosz gáztól.

Minden egyes háborús hírrel, szankcióval tovább nőnek az energetikai árak. Mennyivel emelkedhetnek még az árak ebben az évben?

A gáz árának emelkedése az elmúlt 2-3 hónapban megállt, mivel

a piac beárazta az orosz kockázatot.

Nagyon magas árakról beszélünk, de szerintem idén már nem fog jelentősen emelkedni a gáz ára. Az árak változására jelentős hatással lehet a kínai gazdasági helyzet. Kínában a zéró Covid stratégia hatására a gazdaság megtorpant, így az energiafelhasználása is csökkent, ami enyhíti az európai árakat is.

Mikorra csökkenhetnek az árak a pár évvel ezelőtti szintre?

Minimum tíz évig magas árakkal számolhatunk az energiapiacon.

Ilyen körülmények között fenntarthatónak tartja a jelenlegi rezsicsökkentés modellt?

Fenntartható, csak egyre több pénzébe kerül a központi költségvetésnek, ami most még nem érződik, de 1-2 éven belül jelentős hiánnyal számolhatunk. Az EU terve az orosz behozatal megadóztatására kiváló lehetőség lehet a tagállamok számára is az állami bevételek emelésére, bár hozzá kell tenni, hogy egy ilyen intézkedés rövid távon keményen sújtaná a Mol-t, mert nem tudna egyik napról a másikra leválni az orosz nyersanyagokról. A Mol egy ilyen terhet a hatósági árak mellett nem biztos, hogy tudna vállalni, így idővel el kell kezdeni emelni az benzin és a gázolaj árát is. Már most látszik, hogy gázolajból jelentős hiány alakulhat ki egész Európában, ami az üzemanyagturizmus miatt hazánkra hatványozottan igaz.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. augusztus 05. 05:16
Nagy lesz a pánik az EU-ban a háború UTÁN, amikor Oroszország fogja elzárni a szankciózó tagállamok elől az energiacsapokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik