Ideológia-vezérelt célnak tűnik az orosz földgáz teljes elutasítása – energiaipari szakértő a Makronómnak

2022. május 08. 08:58

Lengyelország és Bulgária is újszerű kihívások előtt áll a gázvezetékek elzárása miatt, de Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője szerint Lengyelország könnyen megúszhatja a csapok elzárását, de Bulgária akár illegális vételezéshez is folyamodhat egy hideg tél esetén. Hortay Olivér elmondta, hogy a magyar ellátásbiztonság nincs veszélyben, de a teljes orosz embargót inkább ideológiai kérdésnek tartja.

2022. május 08. 08:58
null
Takács Zsolt

Pontosan mit is jelent, hogy Oroszország elzárta a gázcsapot Bulgáriának és Lengyelországnak?

Egyszerűen annyit, hogy az országok gázkereskedő vállalatai közötti szerződés szerinti szállításokat nem teljesítik.

Ez hatással lehet a magyar ellátásra is?

Önmagában nem, mert az intézkedés a tranzitszállításokat nem érinti, így annak ellenére, hogy Magyarország az orosz gáz jelentős részét déli irányból, Bulgárián keresztül szerzi be, ezek nem kerülnek veszélybe.

Kockázatot jelenthetne, ha Bulgária illegálisan vételezne a vezetékről,

mert ebben az esetben Oroszország teljesen megszakíthatná a szállítást. Erre azonban – észszerű keretek között – kevés az esély, mert Bulgária nem nyerhetne vele lényeges mennyiségű többletgázt, de elesne a tranzitárbevételeitől.

Nem forog kockán az ellátásbiztonság a két országban? Nem voltak hosszú távú szerződéseik Oroszországgal?

Ha nem eszkalálódik tovább a helyzet, akkor Lengyelország képes lesz megoldani az új helyzetet, részben Németországból érkező, orosz eredetű gázból, részben más forrásokból. Bulgária pedig közép-európai kereskedőkön keresztül vásárolhat, szintén orosz gázt. Az import pótlása mindkét országnak új kihívásokat okoz, amik növelik az ellátásbiztonsági kockázatokat.

A lengyel elnök azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy van alternatívája az orosz gáznak. Ez valós?

Lengyelország rendelkezik LNG terminálokkal, német és cseh forrásokból tud vásárolni (részben orosz eredetű gázt), a gáztárolói töltöttségi szintje magas, valamint ősszel elkészül egy új vezetékszakasz, amin Norvégiától is tud majd vásárolni földgázt. Ha a helyzet nem eszkalálódik tovább,

Lengyelország komolyabb ellátási nehézség nélkül átvészelheti a közvetlen orosz szállítások leállítását.

És Európa többi országának? Mennyi időre lenne szüksége Európának, hogy teljesen elszakadjon az orosz gáztól?

A rendelkezésre álló információk szerint legalább 6-8 évre, de ennél fontosabb kérdés, hogy vajon értelmes célkitűzés-e az orosz behozatal teljes leállítása. Könnyen belátható, hogy sem ellátásbiztonsági, sem gazdasági, sem környezetvédelmi szempontból nem a nulla beszerzés az optimum, így ez egy ideológia-vezérelt célnak tekinthető.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 08. 20:31
"A rendelkezésre álló információk szerint legalább 6-8 évre, de ennél fontosabb kérdés, hogy vajon értelmes célkitűzés-e az orosz behozatal teljes leállítása." Kinek? Amerikának? Persze, hogy az! Az EU-t nem az értelem vezérli, hanem Amerika.
Akitlosz
2022. május 08. 20:29
"Ideológia-vezérelt célnak tűnik az orosz földgáz teljes elutasítása – energiaipari szakértő" Nagy szakértőnek tűnik. Látszik, hogy sokat tanult, mielőtt képes volt ennyire tűnődni.
csulak
2022. május 08. 20:25
az is ! nincs benne semmi jozansag !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik