Az uniós országok harmada ellenzi az EU alapító szerződéseinek módosítását

2022. május 09. 15:09

Bulgária, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Málta, Szlovénia és Svédország közös dokumentumban rögzítette, hogy az EU föderalizálása rossz irány.

2022. május 09. 15:09
null

„Nem támogatjuk a megfontolatlan és korai kísérleteket arra vonatkozóan, hogy meginduljon az eljárás a szerződések módosítására vonatkozóan” – áll abban a hivatalos iratban, amelyet Bulgária, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovénia és Svédország írtak alá közösen.

A dokumentumot az Európai jövőjéről szóló konferencia záróceremóniáján osztották ki az Európai Parlamentben. A konferencia több száz uniós állampolgár bevonásával zajlott le arra vonatkozóan, hogy miképpen lehetne úgy átalakítani a blokkot, hogy annak működése jobban passzoljon a társadalmi elvárásokhoz.

A konzultáció során 49 előterjesztés született, amely összesen 300 ajánlást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy

hogyan váljon az Európai Unió mindinkább egyfajta több hatalommal és áramvonalas döntéshozatali eljárásokkal felruházott föderális szuperállammá.

E folyamat egyik kulcsmozzanata a vétójognak megszüntetése bizonyos érzékeny jogalkotási területeken, például az egészségügy, az adórendszer, a védelmi politika, vagy akár az EU bővítése. A vétójog megszüntetése ezeken a területeken a szerződések módosításával járna.

A vétójog nélkül a tagállamok „szupertöbbsége” hozhatna döntéseket; ez a megoldás bizonyos területeken már meg is valósult. A koncepció lényege, hogy a döntést meghozottnak kell tekinteni, ha a 27 tagállamból 15 a döntés mellett szavazott, amennyiben a döntéshozó tagállamok a 450 millió lakosú Európai Unió össznépességének több mint 65 százalékát képviselik.

Ezt a fajta döntéshozatalt az Európai Unió két legnépesebb tagállama, Franciaország és Németország támogatják, a koncepció azonban aggodalomat vált ki a kisebb államokból – például azokból, akik aláírták a dokumentumokat. A kis államok attól tartanak, hogy érdekeiket a nagyobb államok érdekei ilyen módon bármikor felülírhatják.

A 49 előterjesztést most az uniós tagállamok mérlegelik.

Ha a nemzetek egyszerű többsége – 14 tagállam – egyetért, kezdeményezhetik az eljárást egy esetleges szerződésmódosításra vonatkozóan.

„A szerződések módosítása soha nem volt célja a Konferenciának” – áll a szerződésmódosítást ellenző államok közös állásfoglalásában. Ezek az országok tartanak attól is, hogy a konferencia végeredményét „eszközként fogják felhasználni”. Aggályosnak tartják azt is, hogy a szerződés-módosítási törekvések jelentős energiákat vonnának el attól, hogy a blokk az őt fenyegető geopolitikai kihívásokra reagálhasson.

Bulgária, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovénia és Svédország szerint az Európai Unió a jelenlegi szerződési kereteken belül is megfelelően képes működni – az országok példaként a koronavírus-világjárványt és az orosz agresszióra adott reakciót hozza példaként.

„Már van egy működő Európánk” – rögzítik a dokumentumban az azt aláíró uniós tagállamok.

Kép: Valeria Mongelli / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
útonjáró
2022. június 16. 15:04
"Túl sok az apró állam Európában. Minden más kontinensen jóval kisebb az országsűrűség." ja, Ázsiában meg túl kevés, mi...? :))) hát, ez tűrhetetlen! :)))
fatman
2022. június 02. 18:30
mi nem írtuk alá? és hogyhogy a buzi svédek meg igen? :)
Akitlosz
2022. május 24. 12:36
Túl sok az apró állam Európában. Minden más kontinensen jóval kisebb az országsűrűség. S már csak azért is érthetetlen ez a kisországosdi, mert az EU tagállamoknak úgyis kötelező ugyanazt az "értékrendet" és jogrendet követniük. Nem lehetnek nagyon különbözőek a zászlóikon kívül másban.
Nehidd El
2022. május 23. 17:45
Remélem, hogy ez a rémálom, az Európa elpusztítására törők brüsszeli hatalma hamarosan véget ér, különben nem marad más nekünk, mint a Huxit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik