Baloldali radikálisok fenyegetik az USA legfelsőbb bíráit

2022. május 10. 12:13

Baloldali radikális szervezetek aktivistái fenyegetik az USA Legfelsőbb Bíróságán dolgozó főbírák és családtagjaik testi épségét. A Szenátus egyhangúlag támogatja a bírák személyi védelmének megerősítését.

2022. május 10. 12:13
null

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán dolgozó főbírók legközelebbi hozzátartozóinak személyi védelmének erősítéséről döntött hétfőn a Szenátus. A demokrata Chris Coons és a republikánus John Cornyn szenátorok által benyújtott törvényjavaslatot a testület egyhangúlag fogadta el. Ahhoz, hogy hatályba lépjen, a Képviselőház képviselőinek is el kell fogadnia.

John Cornyn szerint gyalázat, hogy a főbírák és családjaik testi épségét fenyegetések érik, s hasonlóképpen

szégyenteljesek a bírák megfélemlítésére és a bírói hatalom függetlenségének befolyására irányuló kísérletek is.

Ezek a tendenciák a szenátor szerint elfogadhatatlanok. A politikust örömmel tölti el, hogy a Szenátus gyorsan beleegyezett abba, hogy az érintettek megerősített rendőri védelmet élvezzenek. Leszögezte, hogy körülményekre tekintettel a Képviselőház szintén köteles azonnali döntést hozni.

Demokrata kollégája, Coons szenátor közleményben fejezte ki elégedettségét azzal kapcsolatban, hogy pártokon átívelő konszenzus alakult ki a megerősített személyi védelem kapcsán.

A törvényjavaslatot az említett két politikus múlt csütörtökön nyújtotta be, nagyjából három nappal a Legfelsőbb Bíróság abortusz kapcsán megszellőztetett ítélet-tervezetének kiszivárgását követően. Május 3-án világszerte gyűrűző botrány alakult ki annak kapcsán, hogy kiderült: egy Samuel Alito főbíró által jegyzett szakvélemény szerint

akár már az idén nyáron konzervatív fordulatot vehet az 1970-es évek óta alkalmazott abortusz-szabályozás az Amerikai Egyesült Államokban.

A tervezetből kiderült, hogy Alito álláspontját több kollégája, Clarence Thomas, Brett Kavanaugh, Neil Gorsuch és Amy Coney Barrett is osztja.

Két fontos, az abortusz liberalizációja területén jelentős precedens vívmányait fordíthatják meg idén nyáron az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán. A kiszivárgott ítélet-tervezet a precedensértékű többségi álláspontot tartalmazza, amelyben az 1973-as Roe kontra Wade-ítéletről, illetve az 1992-es Planned Parenthood kontra Casey-döntésről írták le a bírák, hogy „kezdettől fogva égbekiáltóan helytelen”, emiatt pedig „a Roe-t és a Casey-t felül kell bírálni.” „A Bíróság véleménye” című dokumentumtervezetben áll az is, hogy a bírák szerint „ideje megvédeni az Alkotmányt, és visszaadni az abortusz kérdését a nép által választott képviselők kezébe.

vívmányait fordíthatják meg idén nyáron az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán. A kiszivárgott ítélet-tervezet a precedensértékű többségi álláspontot tartalmazza, amelyben az 1973-as Roe kontra Wade-ítéletről, illetve az 1992-es Planned Parenthood kontra Casey-döntésről írták le a bírák, hogy „emiatt pedig.” „” című dokumentumtervezetben áll az is, hogy a bírák szerint „”

A szivárogtatást követően szinte azonnal utcára vonultak az emberek, válaszul a rendőrség pedig „megmászhatatlan” kordonnal kerítette körbe a Legfelsőbb Bíróság épületét. Emellett

hogy a radikálisabb aktivisták a főbírák otthonai előtt is nyomást tudjanak gyakorolni a Legfelsőbb Bíróság tagjaira. 

6-3 többségű szélsőséges Legfelsőbb Bíróságunk rutinszerűen hoz olyan ítéleteket, amelyek nőket, faji kisebbségeket, LMBTQ+- és bevándorlási jogokat sértenek. Ki kell állnunk, és ki kell kényszerítenünk a felelősségre vonást, széles taktikai palettát alkalmazva.

– áll a baloldali „Ruth Sent Us” (Ruth küldött bennünket) nevű csoport felhívásában.

A csoport neve Ruth Bader Ginsburg egykori abortuszpárti főbíróra utal. A Breitbart tudósításában ironikusnak tartja, hogy noha Bader Ginsburg az abortuszhoz való jog pártolója volt,

kifejezetten jó viszonyt ápolt konzervatív kollégáival, ideértve legjobb barátját, Antonin Scaliát is.

A mostani botránnyal érintett, az abortuszt alapjoggá tévő liberális szellemiségben íródott Roe kontra Wade-ítéletről Bader Ginsburg egyébként elmondta, hogy alapvetően rossz döntésnek tartja annak ellenére, hogy a konklúzióval egyetért.

A Breitbart emlékeztet arra, hogy nem ez az első eset, hogy radikális baloldali szervezetek aktivistái fenyegetik politikai ellenfeleiket otthonaikban. Szeptemberben egy a Ruth Sent Us nevű szervezethez hasonló csoport, a ShutDownDC szimpatizánsai vonultak Brett Kavanaugh főbíró háza elé azért, hogy az életpárti törvények ellen tiltakozzanak. Januárban ugyanez a szervezet vonult a republikánus Josh Hawley otthona elé Virginiában. Hawley így kommentálta ekkor a történteket:

„Ma este, amikor Missouriban tartózkodtam, antifás szemétládák (sic!) a D.C.-beli házunk elé jöttek és a feleségemet, és újszülött kislányomat fenyegették, akik nem tudtak elutazni. (…) Fenyegetéseket kiabáltak, vandálkodtak, megkísérelték betörni az ajtónkat. Hadd fogalmazzak világosan: sem engem, sem a családomat nem fogják megfélemlíteni baloldali erőszakkal.”

A szivárogtatási botrány hosszútávon is befolyásolhatja a Legfelsőbb Bíróság működését, megítélését. Az a bíró, aki a nyomásgyakorlás hatására megmásítja a véleményét, bármikor köznevetség tárgya lehet. Ráadásul, ha a szivárogtatás gyakorlattá válik, az az egész bírói hatalmi ág súlytalanná válásával fenyeget. 

Kép: Abortusz-ellenes tüntetők Samuel Alito főbíró alexandriai (Virginia) háza előtt 2022. május 9-én. Stefani Reynolds / AFP

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandinka
2022. május 25. 16:32
Ezek már bolsevikok? Igen, azok. Pontosabban szabad kezet adnak a csőcseléknek (suttyomban buzdítják)
Kormánypárti1
2022. május 25. 16:32
Éljen a fejlett demokrácia! Meg a haladó szellem...
darázs
2022. május 25. 16:32
Putyin az elhúzódó háborúval kivérezteti a fejlett demokráciákat
minekkellregisztralni
2022. május 25. 16:24
Minél nagyobb a káosz odahaza, annál jobb a világnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik