Még az államszocialista Kínában is nagyobb a fiatalok munkanélkülisége, mint nálunk

2022. május 17. 14:10

A kínai kormány a fiatalok munkaerőpiacra lépését sürgeti, mivel a magas munkanélküliségi ráta hatással van a gazdasági stabilitásra. Magyarországon jóval alacsonyabb a fiatalok munkanélküliségi rátája, mint Kínában, így elmondható, hogy a foglalkoztatottság nem kapitalizmusmodell kérdése, hanem nagyrészt pragmatikus gazdaságpolitikáé is.

2022. május 17. 14:10
null
Takács Zsolt

A kínai kormány munkahelyteremtésre szólította fel a helyi hatóságokat. A kínai vezetők különösen a fiatalok számára akarnak új lehetőségeket nyitni, mivel a korosztály munkanélküliségi rátája folyamatosan növekszik és ez hatással lehet a stabilitásra is, ha nem állítják meg a káros folyamatot.

Kínában a munkanélküliségi ráta március óta emelkedik a koronavírus miatt bevezetett szigorú zéró-covid szabályok miatt.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az Államtanács április végi ülésén elmondta, hogy a központi kormány a vállalatok működésének és termelésének újraindításával, az energiaárak csökkentésével, a fiatal munkavállalók számára gyakornoki pozíciók létrehozásával és vidéki mezőgazdasági projektek elindításával igyekszik stabilizálni a munkaerőpiacot.

Li felhívása azután hangzott el, hogy a Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) április 18-án közölte, hogy a városi területeken a 16 és 24 év közötti emberek 16 százaléka – 2021 decemberében ez az arány még csak 14,3 százalék volt - volt munkanélküli márciusban, miközben a városi területeken a teljes lakosságra mért munkanélküliségi ráta csak 0,3 százalékponttal 5,8 százalékra emelkedett egy hónap alatt. Az első negyedévben a munkanélküliségi ráta 5,5 százalék volt. Magyarországon a 15-24 év közötti emberek munkanélküliségi rátája 2022 első negyedévében 10,4 százalékos volt. Ez 3,2 százalékos mérséklődést jelent az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH adataiból.

Márciusban és áprilisban számos kínai várost lezártak a rendkívül fertőző Omikron terjedése miatt. Sanghajban a több mint 10 millió lakosú városrészekben még mindig érvényben vannak a március 28-án elrendelt lezárások.

A 25-59 évesek körében a munkanélküliségi arány márciusban 5,2 százalék volt, szemben a februári 4,8 százalékkal és a decemberi 4,5 százalékkal, derül ki az NBS adataiból.

Az egyes városokban a folyamatosan romló járványhelyzet miatt az építőiparban, a közlekedésben, a vendéglátásban, a kis- és nagykereskedelemben, a szolgáltatási szektorban és az idegenforgalom területén óriási a gazdasági kár, írta április 19-én megjelent cikkében Wang Pingping, az NBS népesség- és foglalkoztatási osztályának vezetője.

Kína 2013 és 2016 között évente több mint 13 millió új munkahelyet teremtett a városi területeken, ezzel

túlszárnyalta az évi 10 millió új álláshely létrehozására vonatkozó célkitűzését.

2017 és 2019 között 11 millióra emelte éves célját, és még mindig több mint évi 13,5 millió új munkahelyet tudott létesíteni. 2020-ban és 2021-ben 11,9 millió, illetve 12,7 millió új munkahelyet teremtettek a városi területeken.

„Kína célja, hogy 2022-ben legalább 11 millió városi munkahelyet hozzon létre, de ha lehetséges akkor inkább 13 milliót” – mondta Li március 11-én Pekingben, az Országos Népi Kongresszus éves ülésének befejezése után tartott sajtótájékoztatón.

Li azt is elmondta, hogy Kína célul tűzte ki, hogy idén átlagosan 5,5 százalék alatt tartsa a városi munkanélküliségi rátát. Ugyanakkor elismerte, hogy az országnak a közelmúltban újból kitört járvány miatt számos nehézséggel és kihívással kell szembenéznie a munkahelyteremtés terén is.

Kína miniszterelnöke elmondta, hogy az új álláskeresők száma idén eléri a 16,6 milliót, beleértve a rekordot jelentő 10,6 millió egyetemi frissdiplomást is. Elmondta, hogy a kormánynak azt is biztosítania kell, hogy közel 300 millió vidéki vendégmunkásnak legyen munkája a városokban.

„A kormány támogatásokat fog nyújtani a diplomásoknak gyakornoki állásokat biztosító cégeknek, és egy sor infrastrukturális projektet fog kezdeményezni a vidéki területeken élő munkavállalók foglalkoztatásának fellendítése érdekében” – mondta el Li.

Li elmondta, hogy a hatóságok támogató intézkedéseket dolgoznak majd ki, amelyek közé tartozik például a diákhitelek törlesztésének elhalasztása és átmeneti segélyek nyújtása a munkanélkülieknek.

Magyarországon a fiatalok munkaerőpiacra lépését a kormány a 25 év alattiak szja-mentességével kívánta emelni. Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Makronómnak adott interjúban mondta el, hogy az adókedvezményt sikeresnek látják, hiszen a kedvezménnyel 280-300 ezer fiatalt hozhatnak közelebb a munkaerőpiachoz.

kívánta emelni. Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Makronómnak adott interjúban mondta el, hogy az adókedvezményt sikeresnek látják, hiszen a kedvezménnyel 280-300 ezer fiatalt hozhatnak közelebb a munkaerőpiachoz.

„Az elmúlt évek gazdasági adatai alapján minden egy százalékpontos gazdasági növekedés körülbelül kétmillió új munkahelyet teremthet az országban” – mondta Zhang Liqun, az Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontjának munkatársa egy januári interjújában, hozzátéve, hogy

a kormány legfontosabb feladata a 150 millió kis- és mikrovállalkozás támogatása.

Az NBS április 18-án jelentette be, hogy Kína bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, felülmúlva a piaci várakozásokat. A 2022-re kitűzött GDP-növekedési célját 5,5 százalékban tartotta fenn a kormány.

Kína kulcsfontosságú városaiban kitört járványok miatt idén több fiatal álláskereső dönthet úgy, hogy a nagyvárosokba költözés helyett inkább szülővárosában marad – írja az Asia Times.

A legfejlettebb városokban élők közül néhányan a kevésbé fejlett városokba költözhetnek, hogy elkerüljék a hosszan tartó zárlatok kockázatát. A magasan képzett fiatalok számára, akik a legnépszerűbb városokban akarnak maradni, a kékgalléros munka lehet a legjobb választás – áll az állami média jelentésében.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zozoo89
2022. május 18. 19:04
Kussolj már mandiner! Kit érdekelnek a számok, az adatok, a tények?! Orbán egy diktátor, szenvedünk, jaj, jaj! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik