Németországban drágult leginkább a gázolaj az EU-ban, csaknem 800 forintba kerül literje

2022. május 18. 08:40

Németországban drágult leginkább a dízel üzemanyag az EU-ban az ukrajnai háború kezdete óta, már majdnem 800 forintot (2,075 eurót) kell fizetni érte literenként, a benzinnél pedig csak Ausztriában regisztráltak nagyobb áremelkedést egy vasárnap ismertetett kimutatás szerint.

2022. május 18. 08:40
null

A kormányzó szociáldemokratáktól (SPD) balra álló ellenzéki Die Linke (Baloldal) szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának kérésére a szövetségi statisztikai hivatalban (Destatis) összeállított statisztika szerint február 21., három nappal a háború kitörése előtt és április 25. között 38 centtel (144 forint) emelkedett a dízel literenkénti ára a németországi töltőállomásoknál. A 95-ös szuperbenzin (Super 95) 23 centtel drágult ugyanebben az időszakban, átlagára szerdán 2,002 euró volt.

A dízel esetében Németország Svédországgal és Lettországgal áll együtt az első helyen, ezekben az EU-s tagállamokban is 38 cent volt a növekedés az Európai Bizottság adataira támaszkodó kimutatás alapján. Franciaországban ezzel szemben a gázolaj literjének ára csak 17 centtel, Olaszországban pedig mindössze öt centtel emelkedett.

A benzinnél Ausztria az első, ahol egy centtel nagyobb, 24 centes áremelkedést regisztráltak. Magyarországon viszont 6 centtel, Olaszországban pedig 8 centtel olcsóbb lett a benzin a vizsgált időszakban, Oroszország Ukrajna elleni háborújának első két hónapjában, emelte ki a Berliner Morgenpost című lap a hírportálján közölt összeállításban.

Dietmar Bartsch, a Baloldal frakciójának társelnöke a lapnak elmondta, hogy a szövetségi kormánynak fel kell lépnie az olajipari vállalatokkal szemben, mert „szégyentelenül kihasználják a helyzetet, hogy megtömjék részvényeseik zsebét”.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány június 1-től három hónapra az EU-s szabályok által biztosított mozgásteret kihasználva a lehető legalacsonyabbra csökkenti az üzemanyagok árára rakodó adóterhet, kiemelte, hogy ez nem elég, az átmeneti csökkentés helyett „fel kell függeszteni az energiaadót mindaddig, amíg az árak elfogadhatatlanul magas szinten vannak”.

Németországban a háztartásoknak az energiahordozók világpiaci árának robbanásszerű emelkedése miatt az idén minden korábbinál többet kell fizetniük a fűtésért, az áramért és az üzemanyagért. A benzin és a dízel ára az idén lépte át először a literenkénti 2 eurós határt, míg tavaly tavasszal 1,30-1,40 euró körül volt. Az autósok legnagyobb érdekvédelmi szervezete, az ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) autóklub legutóbbi, szerdai jelentése szerint a dízelért átlagosan 2,075 eurót, a benzinért 2,002 eurót kell fizetni literenként.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. május 21. 01:47
a sötétzöld idióták már a 90-es évek elején azt akarták, h 4 márka legyen egy liter benzin... most, h kormányra kerültek, megvalósult, igaz, nem az ő érdemükből, de remélem, belebuknak a mocskok...
lyon
2022. május 20. 13:27
Nem érdekli ez igazából a németeket. A Németet semmi sem érdekli. Nyomtatják a lóvét és van miből kifizetni mindent. Vagy most akkor őszintén. Honnan a büdös francból van nekik mindig mindenre ennyi pénzük ? Miből ? Le.zarják ők nagy ívben az árakat, a többszörösét kapják meg mindenben. Ennyi pénz nem igaz, hogy létezik már. Itt is ha mindenkinek volna fejenként havi 900e vagy 1 millája, akkor nagyon nem érdekelné, hogy 500 a benzin vagy 1500.... , hogy 30e a fűtés vagy 150e. De amíg ilyen 133e forintokat keresünk, mert ne mondja senki, hogy nálunk már 450e körül van az átlag, ( igen lehet, hogy van ilyen de nem a hétköznapi halandónak... addig itt igen is számít. (Régi, jó példa vicc amikor két szaki beszélget és mondja az egyik a másiknak: Mi ketten a főnökkel havi 1,5 milliót keresünk, ez jó átlagnak számít 750e. ( na ez a statisztika ...) Csak annyi a különbség,hogy ő keres 1,35 milliót én meg 150e-t. ( és a 150e-sek vannak mondjuk 4 millióan, 1,35 millások meg mondjuk 25000-en.) A lényeg, hogy németeket igazából semmi nem tudja meghatni, kivétel a sör. Ennyi.
Nyugatellenes
2022. május 19. 22:23
Azért a 700 sem kevés, ha a korábbi 350-es árfolyammal számolunk
files32
2022. május 19. 21:58
"csaknem 800 forintba kerül literje" Csak, mert szar a forint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik