Nem válogatnak: orosz és ukrán kutatókat csábítana a Nyugat

2022. május 18. 16:39

Biden felgyorsítaná az orosz kutatók vízumkérelmének elfogadását, hogy azzal kárt okozzon Oroszországnak, miközben az unió ukrán tehetségeket vonzana.

2022. május 18. 16:39
null
Takács Zsolt

Biden azt szeretné, ha a kongresszus felgyorsítaná a vízumkérelmek elfogadását azon orosz tudósok számára, akik az ukrajnai invázió miatt el akarják hagyni hazájukat. Ezzel felgyorsítanák a már folyamatban lévő agyelszívást, és megfosztanák Putyint Oroszország néhány kiváló tehetségétől.

A kormány által előterjesztett 33 milliárd dolláros háborús csomag részeként elküldött javaslat négy évre felfüggesztené azt a követelményt, hogy a vízumért folyamodó külföldi tudósoknak legyen munkaadójuk az Egyesült Államokban. Ezzel

megszűnne az egyik legnagyobb akadály azon tudósok számára, akik az USA-ba szeretnének jönni.

Az intézkedés csak azokra az orosz állampolgárokra vonatkozna, akik mesteri vagy doktori diplomával rendelkeznek olyan tudományos vagy mérnöki területeken, mint a mesterséges intelligencia, az atomenergetika vagy a kvantumfizika. A kormányzat tisztviselői azzal érveltek, hogy egy ilyen lépés kettős előnnyel járna:

Oroszországnak nehézséget okozna, míg Amerikának hasznot hozna.

A technológiai iparban az ilyen vízumok túlnyomó többségét indiai munkavállalók kapják. A világjárvány előtt évente körülbelül 1800 orosz kapott törvényes letelepedési engedélyt egy olyan bevándorlói besorolás alapján, amelyet elsősorban kiemelkedő professzorok, kutatók és felsőfokú végzettségű szakemberek számára tartottak fenn, ha volt munkáltatói szponzoruk.
A javaslattal nem válik teljesen szabaddá az út az orosz tudósok előtt, mivel minden kérelmezőnek meg kell felelnie egyéb követelményeknek is, többek között a biztonsági átvilágításnak.

Az EU pedig ukrán kutatókat akar elcsábítani

Az Európai Bizottság májusban jelentette be, hogy az amerikaihoz hasonló kezdeményezést indít, csak az ukrán kutatókat helyezik előnyös helyzetbe. A Bizottság célja, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő ukrán kutatók az európai tudományos szervezetekben folytassák munkájukat. A kezdeményezés keretén belül mintegy 9,3 milliárd forintos költségvetésű ösztöndíjprogram indul ukrán doktorjelöltek és posztdoktori kutatók számára, hogy az EU-n belül végezzék tovább tevékenységüket.

(MTI; Borítókép: MTI/AP/Andrew Harnik; MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. június 17. 14:24
A haszontalan emberek ellen, morzsi! Aki értéket állít elő azt nem bántják, az jöhet.
Kapafa
2022. május 27. 23:19
... Tehát az amerikaiak/nyugatiak most tényleg a második világháborút akarják újrajátszani?
fatman
2022. május 21. 01:47
Közben meg boszorkányüldözés megy orosz művészek, sportolók, üzletemberek ellen, sőt kamionosok ellen? Bármi ellen, ami orosz? Szánalmas
Sany Xepi
2022. május 21. 00:03
Ukrán tudósok fedezték fel a demokrácia egyik alfaját amiben kisebbségeket lehet ölni, jók lennének Amerikának misszionáriusnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik