Az északír jegyzőkönyv tönkreteszi a nagypénteki egyezményt

2022. május 17. 14:28

Demokratikus legitimáció nélkül kényszerítik rá Észak-Írországra az uniós törvényeket.

2022. május 17. 14:28
David Trimble
Telegraph

„Jövőre lesz 25 éve, hogy John Hume és jómagam aláírtuk a történelmi jelentőségű nagypénteki megállapodást, ami véget vetett annak a 40 éves terrorhullámnak, amely több tízezer embert sebesített meg, illetve ölt meg, valamint több milliárd font gazdasági kárt okozott Észak-Írországnak. A megállapodás közel sem volt tökéletes, sok ellenállás övezte, de akkor is és most is úgy gondolom, hogy az Észak-Írország népének javát szolgálja. A megállapodás egyik fontos eleme volt, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság része marad mindaddig, amíg a tartomány lakossága azt támogatja. Kimondta és garantálta továbbá az is, hogy Észak-Írország státusza csak akkor módosítható, ha a lakosság többsége abba beleegyezik. 
(…)

Szomorú, hogy az a megállapodásért, amiért oly’ sokat tettünk veszélybe került az észak-írországi jegyzőkönyv miatt. A belfasti Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a jegyzőkönyv megváltoztatta Észak-Írország alkotmányos helyzetét az Egyesült Királyságon belül. Az eljárás során a kormány jogászai elismerték, hogy amikor az alsóházban elfogadták az EU-kilépésről szóló törvényt, a hozzájárulásunk nélkül, „implicit módon hatályon kívül helyezték” a brit egyesülésről szóló törvény 6. cikkét. 

A jegyzőkönyv eredményeként Észak-Írország már nem szólhat bele a brüsszeli törvényhozásba, helyette az országrészre rákényszerítik az uniós törvényeket, melyeket az Európai Bíróság hajt végre. Ezzel a demokratikus legitimáció eszközét elvették Észak-Írországtól. Éppen ezért a brit unió mellett kiálló politikusok és persze jómagam a Legfelsőbb Bírósághoz fogunk fordulni. 

Amerikai és uniós politikusok azt hangoztatják, hogy kiállnak a nagypénteki megállapodás mellett, de a demokratikus ellenőrzés megtagadása és a brit szuverenitás gyengítése nem ezt bizonyítja. Ha valóban támogatnák a nagypénteki megállapodást, látniuk kellene azt is, hogy egyetlen unionista észak-írországi politikus sem tudja támogatni a jegyzőkönyvet. Akkor mégis miért várják el, hogy az északír törvényhozás, amely a konszenzusra épül, működőképes legyen? 

A jegyzőkönyv negatívan érinti Észak-Írország gazdaságát is. Az országrészbe érkező terméknek uniós határellenőrzésen kell átesniük. Még a személyes használtra feladott tárgyak is vámellenőrzésen esnek át. A fuvarozási díjak 27 százalékkal emelkedtek. Nagy-Britanniából sok cég már nem szállít termékeket Észak-Írországba, ami így visszaveti a kínálatot és növeli az árakat.

(…)

Ez a helyzet nem tartható fenn. A kormány már ismertette a jegyzőkönyv által okozott társadalmi, gazdasági és alkotmányos problémákat. Megpróbáltak tárgyalni az EU-val a jegyzőkönyv módosításáról, vagy annak végrehajtásának módjáról, de süket fülekre találtak. 

Az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a jegyzőkönyvet nem lehet újratárgyalni. A helyzet azonban az, hogy a kilépési megállapodással együtt kiadott politikai nyilatkozat egyértelműen arra kötelezi az EU-t és az Egyesült Királyság kormányát, hogy alternatív megoldást keressenek, hiszen a jegyzőkönyvet csupán átmeneti megállapodásnak tekintették.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. augusztus 05. 05:17
Első lépés: takarodjatok ki Észak-Írországból. Utána szóba állhatunk.
aaabbbccc
2022. június 19. 13:02
jelenleg az EU-nak annyi problemaja van, hogy ha az UK kijelenti, hogy leszarja a NI protokolt, az EU sok ordibalas utan bele fog torodni
Horst_Tappert
2022. június 13. 19:16
Észak-Írország az Nagy-Britannia Donbasz-a. Csak, hogy az eu-s f@szkalapok is értsék...
Vakfolt
2022. május 31. 15:46
A legokosabb lenne kilépni az UKból, egyesülni Írországgal, majd kilépni az euból. Megsemmisíteni az utóbbi évek gendertörvényeit, és valami értelmeshez fogni végre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik